Antena LIVE

Polonia, nemulțumită: Norvegia ar trebui să împartă profitul uriaș din petrol și gaze. Nu este normal, este nedrept

Norvegia ar trebui să împartă profitul său ”uriaș” realizat ca urmare a prețurilor mai mari la petrol și gaze, în contextul războiului din Ucraina, a declarat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki. Polonia a anunțat luni că încheie relaţiile energetice cu Rusia.

De la 23.05.2022, 15:49
Polonia, nemulțumită: Norvegia ar trebui să împartă profitul uriaș din petrol și gaze. Nu este normal, este nedrept Profimedia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a explicat ieri că Polonia, dependentă de cărbune, intenționează să treacă la surse regenerabile și la energia nucleară, renunțând în același timp la livrările de petrol și gaze din Rusia în favoarea importurilor din țările arabe. Dar polonezii sunt nemulțumiți că alte țări din Europa profită de pe urma prețurilor tot mai mari la petrol și gaze și în contexul în care blocul comunitar al UE pune presiune pentru renunțarea la gazele și petrolul din Rusia

”Este ok să plătim Norvegiei sume uriașe pentru gaze, de patru sau cinci ori mai mult decât am plătit acum un an? Este o nebunie. Ar trebui să împartă acest profit uriaș. Nu este normal, este nedrept. Aceasta este o pradă indirectă de pe urma războiului început de Putin”, a spus premierul polonez, potrivit Bloomberg

La sfârșitul acestui an, Polonia va finaliza un gazoduct care o leagă de Norvegia și care îi va ajuta pe polonezi să înlocuiască gazele din Rusia, tăiate luna trecută după refuzul de a plăti în ruble.

În ultimul deceniu cererea de gaze a crescut cu 50% în Polonia, deoarece centralele vechi pe cărbune au fost înlocuite cu unele electrice. Acordul cu Norvegia și Danemarca pentru a construi legătura de la Marea Nordului a fost crucial pentru politica partidului de guvernământ Lege și Justiție de a rupe legăturile energetice cu Rusia.

Pe acelaşi subiect

Cea mai mare companie de gaze din Polonia, PGNiG SA, controlată de stat, a înregistrat câștiguri duble în primul trimestru din 2022 față de anul anterior, până la 9,6 miliarde de zloți (2,19 miliarde de dolari). Creșterea a fost generată în mare parte de unitatea sa din Norvegia, beneficiind de creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Polonia a reziliat acordul de aprovizionare cu gaze ruseşti după disputa privind plata în ruble

Autorităţile de la Varşovia au anunţat luni că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, după ce Polonia a respins solicitarea de a plăti în ruble pentru combustibilul livrat de Rusia, iar Moscova a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze la finele lunii aprilie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, cea care a anunţat luni decizia pe Twitter, a precizat pentru agenţia de presă PAP că decizia autorităţilor de la Varşovia nu afectează livrările de gaze din Germania spre Polonia prin conducta Yamal, care este operată de o companie poloneză.

Polonia intenţiona încă dinainte să nu mai prelungească contractul de aprovizionare cu gaze ruseşti care urma să expire la finele lui 2022. Grupul polonez de gaze PGNiG a comunicat grupului rus Gazprom încă din 2019 că nu va reînnoi acest contract.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat hotărârea Guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am ştiut dintotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Anna Moskwa.

Gazprom a anunţat la finele lunii aprilie suspendarea livrărilor de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state membre ale Uniunii Europene au refuzat să îşi achite facturile la gaze în ruble, aşa cum a cerut Vladimir Putin.

Anna Moskwa a apreciat că rezilierea contractului a fost o decizie naturală după ce Rusia a încălcat contractul prin oprirea livrărilor. "Trebuie să analizăm cu atenţie posibilele consecinţe pentru tranzitul gazelor naturale", a replicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi alte detalii.

Polonia a utilizat gazoductul Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania, pentru a primi gaze naturale din Germania în sistem reverse flow. Tronsonul din Polonia al gazoductului Yamal-Europe este deţinut de un joint venture între Gazprom şi grupul polonez PGNiG dar operatorul este firma poloneză de stat Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia.

"Acordurile interguvernamentale cu Rusia care încalcă legislaţia europeană nu ar trebui să mai fie în vigoare", a apreciat Anna Moskwa. "Gazoductul Yamal funcţionează în conformitate cu legislaţia europeană, care permite utilizarea în regim reverse flow pentru a asigura livrările de gaze din Germania în Polonia, fără întrerupere", a mai spus Anna Moskwa.

La rândul său, ministrul polonez al Securităţii Energetice, Piotr Naimski, a declarat luni pentru postul public de radio că Guvernul de la Varşovia a adoptat o rezoluţie privind rezilierea contractului cu Rusia la data de 13 mai iar o notificare oficială în acest sens urmează să fie trimisă luni. Pentru a putea renunţa la gazele ruseşti, Polonia a decis să extindă un terminal de import al gazelor naturale lichefiate amplasat la Swinoujscie, pe coasta Mării Baltice, şi de asemenea să construiască un gazoduct spre Norvegia.

Ți-a plăcut acest articol?

europa gaze naturale norvegia polonia rusia
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024