Antena Meniu Search
x

China cumpără în tăcere cantități din ce în ce mai mari de petrol rusesc la preț redus

Pe măsură ce tot mai multe state încearcă să își limiteze dependența de hidrocarburile rusești, China pare a profita de ieftinirea petrolului din Rusia și cumpără cantități tot mai mari. Vortexa Analytics estimează că importurile vor crește de la 800.000 de barili pe zi în 2021 la aproape 1,1 milioane, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 23.05.2022, 14:02

China cumpără petrol mai ieftin din Rusia
Achizițiile chinezești de petrol din Rusia acoperă vidul lăsat de cumpărătorii occidentali - Profimedia

Unipec, ramura a companiei Sinopec, cel mai mare rafinător din Asia, achiziționează cele mai mari cantități de petrol, alături de Zhenhua Oil, o firmă din conglomeratul de apărare al Chinei. Informațiile publicate de Reuters au fost obținute pe baza rapoartelor de livrare. Trebuie precizat că reprezentanții operatorilor economici nu au comentat dezvăluirile.

Statele Unite, Marea Britanie și alți cumpărători importanți de petrol au interzis importurile de petrol rusesc la scurt timp după invadarea Ucrainei. Între timp, Uniunea Europeană lucrează la o nouă rundă de sancțiuni, inclusiv interzicerea achizițiilor de petrol rusesc. Mulți rafinatori europeni au încetat deja să mai cumpere acest tip de hidrocarburi de teama de a nu fi sancționați sau de a a avea parte de o publicitate negativă.

Vitol și Trafigura, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri din lume, au eliminat treptat achizițiile de la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, înainte de o reglementare a UE care a intrat în vigoare pe 15 mai, cu excepția achizițiilor care sunt considerate "strict necesare" pentru a asigura nevoile comunității energetice.

Petrolul rusesc se vinde ieftin în China

Pe acelaşi subiect

Un trader din China, sub protecția anonimatului, a subliniat că decizia celor două companii de a renunța la petrolul rusesc a creat un vid pe această piață. În acest context, doar anumite companii, care pot acoperi costurile și care sunt considerate de încredere în Rusia ar putea să îl acopere.

Prețul scăzut al petrolului din Rusia, cu aproximativ 29 de dolari mai mic comparativ prețul de dinaintea invaziei, reprezintă un avantaj pentru rafinăriile din China, deoarece se confruntă cu o scădere a profiturilor într-o economie care încetinește. Trebuie precizat că prețul petrolului rusesc este mult mai mic față de cel extras din Orientul Mijlociu, Africa, Europa sau SUA.

China primește separat aproximativ 800.000 barili de petrol rusesc prin conducte, în baza unor acorduri guvernamentale. Acest lucru ar aduce importurile din luna mai la aproape 2 milioane de barili, 15% din cererea totală a chinezilor. Pentru Rusia, vânzările de petrol contribuie la amortizarea loviturii date de sancțiunile occidentale economiei sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » China cumpără în tăcere cantități din ce în ce mai mari de petrol rusesc la preț redus