Antena Meniu Search
x

Polonia a încheiat relaţiile energetice cu Rusia. Și Lituania a anunțat că nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia

Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare, anunţă ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa. Polonezii nu vor plăti pentru importurile de energie în ruble așa cum a cerut Rusia.  

de Redactia Observator

la 23.05.2022, 13:32

Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia. Nici Lituania nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia
Fluxurile de gaz prin conducta Yamal-Europe de la punctul Mallnow din Germania - Profimedia

Guvernul polonez a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale şi infrastructură, a anunţat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa, relatează CNN. ”Polonia denunţă acordul interguvernamental privind gazul din 1993 referitor la (gazoductul) Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.

Ea a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina ”a confirmat corectitudinea hotărârii Guvernului polonez în direcţia independenţei complete faţă de gazele provenite din Rusia”. ”Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea. Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, precum şi construirea şi întreţinerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazelor prin Polonia.

Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria pe 27 aprilie pentru că nu au efectuat plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept ”şantaj” din partea Moscovei. Pe 21 mai, Gazprom a încetat livrările de gaze către Finlanda.  Începând de duminică 22 mai, Lituania a redus complet importurile de energie din Rusia, petrol, electricitate și gaze naturale.

Nici Lituania nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia

Lituania a anunţat că a încetat achiziţiile de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina şi pentru a nu finanţa “maşina de război a Rusiei”, a anunţat duminică ministrul Energiei, potrivit BBC. Ministrul a precizat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde. Lituania, fost stat sovietic, membru NATO, este un aliat puternic al Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Polonia a încheiat relaţiile energetice cu Rusia. Și Lituania a anunțat că nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia