Antena LIVE

Curs valutar

Povestea salvatorului spaniol care a scos din apă în ultima clipă un bebeluș în Ceuta: ”Era înghețat, nu mișca, nu știam dacă e viu sau mort”

Un salvator din Garda Civilă Spaniolă a povestit momentul în care a scos din mare un bebeluș legat de spatele mamei sale care înota. „Era înghețat, rece și nu mișca”, povestește Juanfran despre scenele care au făcut ocolul presei spaniole în ultimele ore.

De la 20.05.2021, 14:51
WhatsApp
Juanfran, din Grupul special de activități subacvatice (GEAS) al Gărzii Civile din Ceuta, în timpul salvării unui bebeluș, marți. Twitter/ Guardia Civil

Imaginile cu Juanfran (Juan Francisco Valle) în timp ce salvează în ultima clipă un bebeluș de câteva luni, înghețat, legat de spatele mamei sale, care încerca să ajungă pe coasta spaniolă, au impresionat Spania. Bărbatul de 41 de ani este unul dintre cei opt membri ai Grupului Special pentru Activități Subacvatice (GEAS) din Garda Civilă Spaniolă din Ceuta. Toți au stat în apă aproape două zile pentru salvarea migranților care au luat cu asalt exclava spaniolă, relatează El Pais.

Juanfran a petrecut practic două zile întregi în apă alături de colegii săi. "Am dormit opt ​​sau 10 ore în total de duminică încoace", a povestit el după ce s-a întors din apele de frontieră ale Spaniei. Nu știa dacă bebelușul „alb și care nu mișca” este băiat sau fată. Când l-a scos din apă, nu știa „dacă este viu sau mort”, a povestit el. Surse din GEAS au spus pentru El Pais că bebelușul este în siguranță, fără a detalia unde se află în prezent.

Salvatorul spaniol din Ceuta: Niciodată nu am mai întâlnit o maree umană ca aceasta, cu sute de oameni disperați

Juanfran, care anterior a fost militar și a lucrat ca scafandru salvator în Marină, s-a alăturat Gărzii Civile în urmă cu 12 ani. A povestit că sunt instruiți să se confrunte cu „aproape orice situație pe mare”, dar că niciodată nu a mai întâlnit „o maree umană” ca aceasta, de „sute de oameni disperați”. ”Munca noastră obișnuită constă în recuperarea cadavrelor din apă, indiferent dacă e mare, mlaștină sau un râu. Dar de data aceasta a trebuit să salvăm oameni vii, de toate vârstele, în toate condițiile și să alegem între atât de mulți care au cerut cât mai urgent ajutorul nostru ”, explică el. „Am luat copilul, era înghețat, rece, nu mișca”, își amintește el, impresionat.

Pe acelaşi subiect

GEAS a anunțat că agenții lor „scot din apă copii, femei, tineri, bătrâni ...” de luni dimineață. Juanfran nu știe câți oameni salvat în aceste două zile. Cei 600 de membri ai Gărzii Civile Spaniole staționați în Ceuta au trăit la intensitate sosirea celor peste 8.000 de oameni care au traversat înot sau cu bărci pe jumătate distruse din Maroc în Ceuta. „Am fost atenți la toți oamenii despre care credeam că nu vor putea ajunge la mal”, își amintește scafandrul. „Foloseau jucării plutitoare, cu sticle goale, orice. Unii purtau veste prost montate care, în loc să le țină capul la suprafață, au provocat efectul opus”.

„Au fost mulți tați și mame cu copiii legați de ei cum au putut”, continuă el. „Erau legați la spate cu cârpe și haine”, mărturisește salvatorul, pe care colegii îl descriu ca pe „un mare profesionist”.  El și partenerului său Braulio au văzut-o pe mama cu bebelușul legat de spate și i-a sărit în ajutor. Nu toți au fost salvați. Marți, un tânăr a murit înecat, singurul deces din valul de migranți din ultimele două zile, susține El Pais.

Juanfran și colegii nu pot uita ochii disperați ai oamenilor pe care i-au ajutat în aceste zile. Cel mai greu moment a fost „cel de luni spre marți, când zeci de oameni de origine subsahariană au început să sară în apă și pe care nu puteam să-i vedem, fiind noaptea și ei cu pielea întunecată ... nu i-am văzut, nu știam dacă au copii ”, regretă el. Miercuri, Juanfran s-a întors din nou în apă, gata să salveze în continuare vieți.

Autorităţile marocane au închis miercuri ruta spre Ceuta

Fluxul de migranți este așteptat să scadă. Autorităţile marocane au închis miercuri ruta folosită pentru a ajunge în Ceuta. Circa 5.600 de migranți au fost între timp returnaţi de Spania către Maroc, potrivit EFE. Ritmul rapid cu care a returnat migranții ar putea însemna că drepturile acestora sunt încălcate, avertizează mai multe ONG-uri, potrivit The Guardian.

Miza scandalului diplomatic dintre Spania și Maroc

Încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt în ultimele zile Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă exclavă spaniolă din nordul Marocului. Spania şi UE au perceput situația ca pe o manevră de represalii şi intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario din Sahara de Vest, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

Acesta din urmă a fost convocat miercuri de Înalta Curte a Spaniei pentru a fi judecat începând din 1 iunie pentru crime de război, dar Ghali a transmis că se va adresa ambasadei Algeriei, ţara care-i asigură protecţia. Pe de altă parte, guvernul spaniol a transmis miercuri Marocului că nu-şi va schimba poziţia privind Sahara de Vest, o fostă colonie spaniolă revendicată deopotrivă de Maroc şi de Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa acestui teritoriu şi este sprijinită de Algeria.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ceuta spania maroc africa migranti scafandru bebelus mama salvare apa
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025