”Murim sau trecem granița!”. Mărturiile migranților care au luat cu asalt orașul spaniol Ceuta. Unii înoată cu bebeluși în spate
Guvernul spaniol a trimis marți armata în exclava Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul după ce peste 8000 de migranţi au trecut granița. Familii întregi cu bebeluși sau copii trec granița pe jos sau înot căutând o viață mai bună în Europa, departe de dezastrul economic, acutizat de pandemie.
Spania și-a desfășurat marţi armata la granița marocană și a expulzat aproape jumătate din miile de migranți din Maroc sau Africa Subsahariană, care au sărit gardurile sau au înotat în ultimele două zile după ce Marocul a slăbit controalele la frontieră pe fondul unui scandal diplomatic cu Spania. Ceuta este o exclavă spaniolă, situată pe coasta marocană a Africii și pe coasta Mării Mediterane, lângă Strâmtoarea Gibraltar. Mulți marocani veneau aici să lucreze sau se foloseau de Ceuta ca poartă de intrare în Europa cu orice preț.
”Am venit aici pentru a-i da fiului meu un viitor mai bun, aici în Tetouan (n.r. Maroc) nu a mai rămas nimic. Este un oraș turistic. O să traversăm. Murim sau trecem granița.” a povestit o femeie din Maroc potrivit BBC. „Am ajuns la Ceuta luni seara, dar ei (forțele de securitate) au început să tragă cu gloanțe (nu au specificat ce fel de gloanțe, cel mai probabil de cauciuc), o femeie și-a pierdut un ochi, au mai împușcat un altul în cap, cred că a murit. Alți tineri au fost răniți la față cu cuțitele, un soldat a fost și el rănit. Vrem să plecăm, dar ei (forțele de securitate) nu ne-au permis, iar acum ne-am întors și asta e", povestește Taoufik Laarif, un marocan care a trecut în Ceuta și a fost trimis înapoi în Maroc.
Migranții înoată și cu bebeluși legați pe spate
"Ca imigrant, am vrut doar să ajung în Europa, dar nu am reușit. Nu a fost posibil, am încercat să înot, dar poliția spaniolă a tras cu gaze lacrimogene. Un tânăr a fost rănit la ochi de poliția spaniolă. Nu trebuie să tragă, ne pot alunga, dar să ne împuște nu, este prima dată când am văzut spanioli împușcând imigranții, nu este bine, condamn asta”, spune pentru AP Moussa Camara, imigrant din Coasta de Fildeș stabilit în Maroc timp de cinci ani.
"El (fiul ei) a traversat ieri, nu știam când a plecat. Are 21 de ani și al doilea (fiu) a plecat azi dimineață. Nu au găsit ce să facă aici, nu este nimic de făcut, problema este șomajul, plus criza, nu există muncă, nimic. Am fost obișnuiți să lucrăm în Ceuta, dar așa cum știți (frontiera) este închisă, eram obișnuiți să vindem multe lucruri pe străzi, dar totul este blocat. Nu găsesc nimic de făcut, speră să imigreze. Nu este nimic." se plânge Fatiha, o femeie din Fnideq. "Există mulți copii printre cei care au plecat din Maroc spre Ceuta, de 10, 14 ani. Părinții plâng, nu este ușor, statul marocan ar trebui să-i ajute”, spune Fatiha, o femeie din Tetuan.
Exclava Ceuta, un oraș de aproximativ 85.000 de locuitori și 14 kilometri pătrați, a trăit două zile fără precedent în istoria relațiilor de frontieră. Peste 8.000 de migranți au luat efectiv cu asalt orașul, relatează El Pais. Francisco, un localnic din Ceuta, se laudă că a angajat la fabrica sa de pește doi migranți din exodul ultimelor 48 de ore. „S-au apropiat de mine pentru a-mi cere un loc de muncă și am văzut în ochii lor că trebuie să-i angajez”. Amir, în vârstă de 25 de ani, este unul dintre ei. A ajuns la Ceuta din Tetouan, situat la 40 de kilometri distanță, după ce a înotat până la plaja Tarajal. „Mi-am dorit un loc de muncă”, povestește el.
”Nu sunt doar oameni din Fnideq. Provin din Tanger, din Tetouan, de pretutindeni. Este marșul negru (referire la Marșul Verde, o invazie din 1975 asupra Saharei spaniole)”, spune Samira, un marocană în vârstă de 35 de ani. Femeia a înotat luni după-amiază însoțită de fiul ei, Ilias, în vârstă de 15 ani, și cu un grup „din care a murit o persoană”, detaliază ea. Își amintește scenele din acea călătorie scurtă, dar îngrozitoare: „Era un bărbat cu bebelușul său de două luni legat pe spate”. Femeia spune că în trecut a câștigat 400 de euro pe lună ca menajeră în Ceuta, până să se închidă frontieraș. Acum, supraviețuiește cu ceea ce îi trimite angajatorul său „o lună da și alta nu”. În urmă și-a lăsat soțul și două fiice în vârstă de 20 și de 6 ani. „Oamenii din Maroc nu au nimic, nu fac nimic”.
Spania, acuzată că încalcă drepturile migranților prin deportările rapide
Spania a declarat că aproximativ 4.000 de migranţi au fost deja retrimişi în Maroc, în baza unui acord de readmisie. Dar ritmul rapid cu care Spania returnează migranții în Maroc ar putea însemna că drepturile acestora sunt încălcate, avertizează mai multe ONG-uri, relatează The Guardian.
Criza migranților declanșată de un scandal diplomatic
Liderul regional din Ceuta a criticat ”pasivitatea Marocului” în faţa creşterii numărului de migranţi, iar unii experţi independenţi au spus că Rabatul a permis iniţial acest lucru ca mijloc de presiune asupra Madridului, în urma deciziei Spaniei de a interna în spital un lider rebel din Sahara de Vest. Practic, Spania a acordat tratament medical liderului unui grup militant care luptă pentru independența Saharei de Vest. Marocul a anexat națiunea de pe coasta de vest a Africii în 1975, relatează AP.
Guvernul spaniol nu a făcut această legătură, premierul Sanchez a numit naţiunea nord-africană ca fiind o prietenă a Spaniei, iar Ministerul de Interne a invocat cooperarea în ceea ce priveşte readmiterile, deşi ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya a declarat ambasadorului Marocului că Spania respinge şi dezaprobă sosirile în masă. Rabatul şi-a rechemat ambasadorul său la Madrid, pentru consultări, a declarat o sursă diplomatică care a refuzat să fie numită, adăugând că relaţiile cu Spania au nevoie de un moment de ”contemplare”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰