Antena Meniu Search
x

Video Spaniolii au trimis soldați și blindate: 6000 de migranți au intrat cu forța în țară. Scene de război la granița cu Marocul

Spania a desfășurat soldați cu blindate pe o plajă lângă granița marocană pentru a încerca să oprească fluxul de migranți care intră în enclava spaniolă Ceuta. Imagini publicate de AP arată zeci de migranți ajunși uzi pe plaja Tarajal după ce au trecut din Maroc în Ceuta, apoi fac rând la un depozit al Crucii Roșii. 

de Redactia Observator

la 18.05.2021, 14:59

Vezi și

Spania se confrunta marți cu o criză umanitară și diplomatică, după ce mii de marocani au profitat de controalele relaxate ale frontierei din țara lor pentru a înota sau a vâsli în bărci gonflabile spre pământ european, relatează AP. Până marți dimineață, aproximativ 6.000 de oameni au trecut granița în orașul spaniol Ceuta, dar primele mii de migranți au sosit luni, a declarat guvernul spaniol. Dintre aceștia 1.500 ar fi adolescenți. Orașul cu o populație de 85.000 de oameni se află în Africa de Nord, la Marea Mediterană, separat de Maroc printr-un gard de 10 metri.

Valul de migranți a adâncit conflictul diplomatic dintre Rabat și Madrid apărut ca urmare a deciziei Spaniei de a acorda tratament medical liderului unui grup militant care luptă pentru independența Saharei de Vest. Marocul a anexat națiunea de pe coasta de vest a Africii în 1975. Migranții continuau să ajungă înot marți la Ceuta, deși în număr mai mic ca luni din cauza vigilenței sporite pe partea spaniolă a frontierei, unde au fost desfășurați polițiști și militari suplimentari. Sunt supravegheați inclusiv cu elicopetere.

Ministrul de Interne, Fernando Grande Marlaska, a declarat marți că autoritățile au făcut demersurile pentru întoarcerea a 1.600 de migranți până marți dimineață și că restul vor urma în curând, deoarece Marocul și Spania au semnat un acord în urmă cu trei decenii pentru a-i înapoia pe toți cei care înoată sprea Europa.

Mulți migranți africani consideră Ceuta și Melilla aflată în apropiere, tot un teritoriu spaniol, o poartă de acces în Europa. În 2020, 2228 au ales să traverseze cele două enclave pe mare sau pe uscat, riscând deseori moartea. În 2019, numărul a atins punctul culminant la 7.899, potrivit Ministerului de Interne al Spaniei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Spaniolii au trimis soldați și blindate: 6000 de migranți au intrat cu forța în țară. Scene de război la granița cu Marocul