Video Imaginile disperării. Mii de migranți africani își caută salvarea în exclavele spaniole Ceuta și Melilla: ”Am înghiţit multă apă, ne-am zbătut mult în apă”
O nouă criză a migranţilor bate la porţile Europei. Cel puţin 8.000 de fugari au ajuns ilegal în ultimele 4 zile în două oraşe africane care aparţin de Spania. "Fie mor, fie trec" este gândul cu care cei mai mulţi pleacă la drum, alungaţi de traiul greu din propriile ţări.
Sunt imaginile disperării. Mii de oameni care fug de războaie, terorism şi foamete forţează intrarea în exclavele spaniole Ceuta şi Melilla, singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană.
Traseul e epuizant și mulți migranți cad pe mâinile traficanților
Ajung aici după un traseu epuizant, de sute de kilometri în condiţii extreme, majoritatea la dispoziţia traficanţilor şi vânzătorilor de sclavi sau ameninţaţi la orice pas să cadă în braţele teroriştilor.
Femeie: ”Ne-am căţărat pe munţi şi apoi prin apă cu copilul nostru”.
- ”Murim sau trecem granița!”. Mărturiile migranților care au luat cu asalt orașul spaniol Ceuta. Unii înoată...
- Spaniolii au trimis soldați și blindate: 6000 de migranți au intrat cu forța în țară. Scene de război la...
- O victimă a incendiilor din ianuarie din Los Angeles, descoperită de autorităţi la aproape 3 luni de la tragedie
- Ungaria anunţă oficial retragerea din Curtea Penală Internaţională. Procedura intră în vigoare abia la un an...
- Pasagerii şi echipajul unui avion American Airlines, evacuaţi pe aripa aeronavei în Georgia, după ce s-a simţit...
Un efort care le este de multe ori fatal. Mulţi sunt scoşi fără suflare din apă, alţii reuşesc să supravieţuiască. Numai în ultimele zile, sute de copii au fost salvaţi în ultimul moment. Este cazul acestui bebeluş, care a mai primit o şansă la viaţă.
Bărbat: ”Am înghiţit multă apă, ne-am zbătut, ne-am zbătut mult în mare”.
Mii de migranți au ajuns în Ceuta în ultimele zile
Aproximativ 8.000 de imigranţi au ajuns în Ceuta în ultimele 4 zile. De 16 ori mai mulţi decât în primele 4 luni ale anului. Un sfert dintre ei, copii şi adolescenţi. S-a ajuns în această situaţie după ce Marocul le-a deschis larg graniţa cu Spania, nemulţumit că un important lider din Sahara Occidentală a fost primit în ţara vecină pentru a se trata de COVID-19.
Speră că, odată cu ridicarea măsurilor de carantină impuse de pandemie, îşi vor găsi de muncă în Spania. Numai că nu sunt primiţi cu braţele deschise. De cele mai multe ori, trebuie să facă cale întoarsă.
Localnicii din cele două exclave spaniole sunt disperaţi. Fugarii au ocupat plaja, străzile, parcurile şi atacă forţele de ordine, dacă încearcă să îi strângă din oraş. Pentru a face faţă invaziei, armata a fost mobilizată la graniţa cu Marocul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰