Antena LIVE

Curs valutar

VIDEO. Primele imagini cu rachetele antitanc ajunse în Ucraina pentru a se apăra de o invazie rusă

Ucraina a primit, marți, primele rachete antitanc din Marea Britanie, pentru autoapărare, după ce Rusia a concentrat aproximativ 120.000 de soldați la granița sa. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că Marea Britanie și-a luat angajamentul de a ajuta la reconstruirea marinei ucrainene după invazia Crimeei de către Rusia în 2014.

De la 20.01.2022, 13:04
WhatsApp
Primele imagini cu rachetele antitanc ajunse în Ucraina pentru a se apăra de o invazie rusă Captură video Youtube / Ministerul ucrainean al Apărării

Potrivit presei locale, transportul conține și sisteme de rachete NLAW, concepute pentru a distruge tancurile de luptă și alte vehicule blindate și au fost dezvoltate în comun de Suedia și Marea Britanie.

Ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Petrenko, a transmis că armele „vor fi folosite exclusiv în scopuri de apărare”, pentru a proteja trupele și civilii împotriva „oricăror acțiuni care ar putea escalada”.

De asemenea, și secretarul britanic al Apărării a subliniat că armele au strict un scop defensiv. „Ucraina are tot dreptul să-și apere granițele și acest sprijin îi sporește și mai mult capacitatea de a face acest lucru. Permiteți-mi să fiu clar: acest sprijin este pentru capacități de arme cu rază scurtă și clar defensive; nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia; trebuie să le folosească în autoapărare. Ne dorim să fim prieteni cu poporul rus, așa cum am fost de sute de ani. Și există o lume în care putem stabili o relație reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă am speranța că diplomația va prevala. Este decizia președintelui Putin dacă alege diplomația și dialogul, sau conflictul și sancțiunile”.

Pe acelaşi subiect

Putin are peste 127.000 de soldați la granița cu Ucraina

Potrivit unui raport al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de CNN, Rusia a desfășurat peste 127.000 de militari în regiune. "Puterea totală a forței terestre RF AF (Forțele Armate ale Federației Ruse) pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de soldați. Împreună cu componenta de mare și aer, numărul total este de peste 127.000 de militari".

Situația este gravă, este subliniat în raport, iar Ucraina avertizează că astfel, Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Kremlinului urmăresc, de asemenea, „să limiteze capacitățile Statelor Unite pentru a asigura securitatea pe continentul european”. Raportul a fost redactat, după eșecul celor trei runde de discuții diplomatice dintre Rusia și Occident.

Trupe trimise în Belarus și spre granița cu Ucraina

Publicația germană BILD notează cu Rusia transportă de-a lungul legendarei căi ferate transsiberiene în direcția Ucrainei, echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus de marți, că speră că tensiunile vor putea fi rezolvate prin diplomație, iar dacă nu, Moscova va plăti un „preț mare” pentru actele de agresiune față de Ucraina

„Calea ferată transsiberiană este o rețea importantă pentru mișcările militare din Rusia. Călătoria unui tren militar durează între șase până la șapte zile pentru a ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului până în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia fac doar două-trei zile”, a declarat expertul militar în apărare Andy Scollick pentru BILD

Expertul avertizează că relocarea masivă a echipamentelor militare și a soldaților „nu are nicio legătură cu Kazahstanul și nici cu exercițiile la scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, este de la sine înțeles că se îndreaptă spre vest pentru a completa și a sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei”.

Dacă Rusia „ar fi vrut doar să agite spiritele, ar fi suficient un "spectacol" cu ​​tancuri și artilerie. Dar mișcarea logistică la scară largă indică echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Majoritatea acestor trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor”, potrivit expertului irlandez.

Secretarul de stat Antony Blinken avertizează că Rusia poate ataca foarte rapid

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev.

El a adăugat că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina, transmite Reuters.

"Ştim că există planuri de întărire a forţei (ruse - n. red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei", a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la ambasada americană de la Kiev, scrie Agerpres.

Iulia Iancu
ucraina rusia marea britanie rachete antitanc invazie ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024