Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rușii transmit nemulțumiți că și-au pierdut răbdarea cu Occidentul. Oficial SUA: ”Tobele de război se aud tot mai tare”

Rusia a cerut vineri din nou cu fermitate ca NATO să nu se extindă spre est, deşi alianța militară a respins această solicitare la negocierile maraton din această săptămână, încheiate cu eşecuri pe linie. Moscova a transmis că nu va aștepta la infinit răspunsul Occidentului, relatează AP.

de Redactia Observator

la 14.01.2022 , 13:24

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus vineri la o conferință de presă că cererile Moscovei ca NATO să nu se mai extindă și să nu trimită forțe în Ucraina și în alte țări ex-sovietice sunt esențiale pentru progresul eforturilor diplomatice de a dezamorsa tensiunile, potrivit AP

Trupele și armamentul NATO în apropierea granițelor Rusiei reprezintă o provocare de securitate care trebuie abordată imediat, a susținut Lavrov.  „Ne-am pierdut răbdarea (cu Occidentul)”, a spus Lavrov la conferință. „Occidentul s-a lăsat condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”.

Noi mutări de soldați în Rusia și exerciții cu muniție reală

Articolul continuă după reclamă

Lavrov a spus că Rusia se așteaptă ca Washingtonul și NATO să ofere un răspuns scris la cererile sale săptămâna viitoare. În acest context, Ucraina a anunțat vineri un atac cibernetic masiv, care a afectat site-urile mai multor agenții guvernamentale.

Pe acelaşi subiect

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele staționate în estul Siberiei și în regiunea din Orientul Îndepărtat au fost chemate la deplasare în toată țara, ca parte a unor exerciții rapide pentru a verifica „pregătirea lor”.

Ministerul a menționat că „se va acorda o atenție deosebită evaluării infrastructurii de transport a țării pentru a asigura deplasarea trupelor”, adăugând că soldații vor efectua exerciții care implică tragerea cu muniție reală.

Eşecul previzibil al discuţiilor dintre ruși și americani

Negocierile de săptămâna aceasta de la Geneva și discuțiile NATO-Rusia de la Bruxelles au venit după comasarea a zeci de mii de soldați și armament rusesc la granița cu Ucraina în ultimele luni. Occidentul se teme că ar putea fi începutul unei invazii și a îndemnat Rusia să-și retragă soldații înapoi la bazele lor permanente, dar Moscova a respins cererea, spunând că este liberă să desfășoare forțe pe teritoriul său oriunde consideră necesar.

Riscul unui război în Europa este uriaș, cel mai mare din ultimii 30 de ani. Este opinia ministrului de externe al Poloniei, noul preşedinte al OSCE, care a participat joi la a treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Occident. Discuţiile s-au încheiat din nou fără rezultat. Atât SUA cât şi Rusia susţin că vor continua dialogul dar, în acelaşi timp, pregătesc şi măsuri de forţă. 

Declaraţia pesimistă a ministrului polonez de externe a anticipat eşecul previzibil al discuţiilor pentru reducerea tensiunii dintre Rusia şi Ucraina şi întărirea stabilităţii în Europa. După ce a mobilizat 100.000 de militari la graniţa Ucrainei, Rusia pretinde ca NATO să-şi abandoneze, practic, membrii est-europeni şi să revină pe poziţiile din timpul Războiului Rece. Bineînţeles, Statele Unite şi aliaţii lor europeni nici nu pot lua în discuţie o asemenea cerere. 

”Nu trebuie să fii un geniu al diplomaţiei ca să-ţi dai seama că propunerile Rusiei erau greu de acceptat pentru lumea occidentală”, a spus Josep Borrell. ”Dorinţa Rusiei este să se revină la acordurile de la Ialta”, a tradus Jean-Yves Le Drian, Ministru francez al Afacerilor Externe

Ce urmează în relațiile dintre Rusia și SUA: Între ”vorbe goale” și ”bat tobe de război”

Uniunea Europeană a prelungit, prin urmare, sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei. Iar Statele Unite au în vedere noi sancţiuni pe lângă cele deja în vigoare. În replică, Rusia afirmă că se simte ameninţată şi se plânge că Occidentul nu îi ia în seamă interesele de securitate. Diplomaţii ruşi susţin că dialogul trebuie să continue dar că, în acest moment, nu mai are rost. Comandanţii militari vor fi cei chemaţi să-şi prezinte opţiunile în faţa lui Vladimir Putin. 

”Preşedintele Rusiei s-a exprimat de multe ori pe acest subiect, a vorbit, de exemplu, despre măsurile de ordin militar ale flotei ruse, în cazul în care situaţia evoluează în direcţia unor provocări la adresa Rusiei.” a spus Serghei Ryabkov.

Kremlinul nu a luat, totuşi, decizia să treacă la ofensivă împotriva Ucrainei, potrivit serviciilor de informaţii ale Statelor Unite. La Washington se mai dă o şansă diplomaţiei, dar fără un termen precis pentru reluarea discuţiilor. ”Suntem pregătiţi să continuăm, prin diplomaţie, pentru a face progrese în ce priveşte securitatea şi stabilitatea în spaţiul euro-atlantic. Suntem la fel de pregătiţi şi dacă Rusia alege o cale diferită”, a transmis Jake Sullivan, Consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite.

Replica Rusiei ar putea veni, însă, nu în Ucraina, ci într-un loc la care americanii se aşteaptă, poate, mai puţin: propriul lor continent. Întrebat dacă ar fi posibilă desfăşurarea infrastructurii militare a Rusiei în afara Europei, de exemplu în Venezuela sau Cuba, Serghei Ryabkov a răspuns după o pauză lungă: ”Eu nu aş dori nici să confirm, nici să exclud aşa ceva.” 

Ideea unor instalaţii militare ruseşti în Cuba aminteşte de "criza rachetelor" din 1962, când Uniunea Sovietică şi Statele Unite s-au aflat, şi atunci, la un pas de război. Dar consilierul pentru securitate al Casei Albe nu pare prea îngrijorat: ”Nu voi răspunde la vorbe goale din comentarii publice pe un subiect care nu a fost abordat în Dialogul pentru Stabilitate Strategică. Dacă Rusia ar lua măsuri în această direcţie, vom da un răspuns decisiv.”

Nici cubanezii nu par prea încântaţi să se trezească în prima linie a unui conflict ruso-american, potrivit corespondenţilor occidentali de pe insulă. Deocamdată, focarul tensiunii se află în Europa. Şi, din păcate, dat fiind impasul negocierilor, ieşirea din criză nu se întrevede prea curând. 

Pe de altă parte, un înalt oficial american a avertizat joi că se aude tot mai tare cum bat tobe de război. Ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, le-a spus reporterilor după discuțiile OSCE cu Rusia că ”tobele de război răsună tot mai tare iar retorica a devenit foarte puternică...Trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care ar putea exista o escaladare”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » Rușii transmit nemulțumiți că și-au pierdut răbdarea cu Occidentul. Oficial SUA: ”Tobele de război se aud tot mai tare”