Antena LIVE

Curs valutar

Primul premier al lui Putin susține că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut: ”Putin pe care-l știu eu era altfel”

Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă primul său şef de Guvern, Mihail Kasianov (2000-2004), care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef va invada Ucraina, relatează AFP.

De la 13.06.2022, 12:36
WhatsApp
Primul premier al lui Putin susține că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut: ”Putin pe care-l știu eu era altfel” Profimedia Images

Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, dă asigurări Mihail Kasianov. Primul premier al lui Putin, în perioada 2000-2004, consideră că războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe ”un drum democratic” într-o bună zi.

Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război.

El spune că a înţeles, până la urmă, ceea ce se profila, cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin i-a convocat pe membrii Consiliului rus de Securitate la o reuniune transmisă în direct la televzor.

”Când am văzut această reuniune a Consiliului rus de Securitate, am înţeles, în sfârşit, că da, va exista un război”, declară el. ”Îi cunosc pe aceşti oameni, imediat ce mă uit la ei. Am văzut că Putin nu era el însuşi. Nu pe plan medical, ci politic”, adaugă el.

Pe acelaşi subiect

Mihail Kasianov a devenit un critic acerb al lui Putin

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit un critic acerb ai Kremlinului. El conduce în prezent Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), o mică formaţiune liberală.

Potrivit fostului premier, Vladimir Putin, un fost agent KGB, în vârstă de 69 de ani, a construit de când a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică.

”Sunt caracteristicile unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca şef de stat, a început să funcţioneze şi mai cinic şi mai crud decât ultimele stadii ale Uniunii Sovietice”, dennţă el. ”În fond este vorba despre un sistem care aminteşte un KGB care avea la bază o impunitate totală. Este clar că ei se aşteaptă să nu fie pedepsiţi”, subliniază el.

Mihail Kasoanov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015. Iar Aleksei Navalnăi, oaia neagră a lui Putin, a fost încarcerat după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neutorotixic de tip noviciok în 2020. ”Dacă Ucraina cade, atunci ţările baltice sunt următoarele pe listă”, dă asigurări opozantul.

Kasianov: Dacă Ucraina cade, atunci ţările baltice sunt următoarele 

El subliniază că este într-un dezacord ”categoric” cu ideea că Vladimir Putin nu ar trebui ”umilit” şi se opune unor îndemnuri ca Ucraina să accepte să facă concesii teritoriale în schimbul păcii.

”Ce-a făcut Putin să merite asta?”, denunţă el. ”Este o poziţie mult prea pragmatică. Cred că este o greşeală şi sper ca Occidentul să nu urmeze această cale”, avertizează el.

În ceea ce priveşte perioada post-Putin, Mihail Kasianov consideră că succesorul acestuia se va afla la ordinul serviilor de securitate, dar că nu va putea controla foarte mult sistemul implementat şi că se va ajunge la organizarea unor alegeri democratice.

”Sunt sigur că Rusia va reveni pe calea construirii unui stat democratic”, declară el, estimând că va fi nevoie de un deceniu în vederea unei ”decomunizări” şi ”deputinizări” a Rusiei. ”Va fi foarte dificil, mai ales după acest război criminal” în Ucraina, avertizează el.

Mihail Kasianov consideră că una dintre priorităţi va fi refacerea încrederii ţărilor europene, pe care le consideră ”partenerele naturale” ale Moscovei. Opoziţia rusă este considerată adesea ca prea împărţită pentru a-l înfrânge pe Vladimir Putin, însă fostul premier consideră că Războiul din Ucraina a schimbat acest lucru.

”După tragedia la care asistăm, opoziţia se va uni. N-am nicio îndoială cu privire la acest lucru”, declară el, subliniind amploarea sarcinii care o va aştepta atunci. ”Va trebui să reconstruim totul de la zero. Va trebui să reîncepem un întreg ciclu de reforme economice şi sociale”, consideră el. ”Este vorba despre provcări pe cât de uriaşe, pe atât de dificile, dar va trebui să le înfruntăm”, apreciază Mihail Kasioanov.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

kremlin mihail kasianov vladimir putin
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024