Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 110 LIVE TEXT. Ucrainenii cer armament greu din Vest pentru a câștiga: 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere

Război Rusia - Ucraina, ziua 110. În Severodoneţk încă se dau lupte pentru fiecare stradă. Ruşii au bombardat din nou centrala chimică din oraş, Azot, unde s-ar ascunde şi cel puţin 300 de civili. Bătălii intense au loc şi în oraşul vecin Lisichansk. Iar ruşii au distrus un pod care lega acest oraş de Severodoneţk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. Zelenski este convins că traiectoria războiului se va schimba când vin armele din Vest, o primă tranșă de blindate Gepard urmând să ajungă din Germania în 22 iunie. Între timp, un raport al Amnesty International arată că Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 22:49

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:50. Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul regiunii

Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News.

Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș.

Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că Rusia nu a obținut controlul total al Severodonetskului și că o „parte" este controlată de ucraineni.

Severodonetsk este important din punct de vedere strategic și este unul dintre ultimele orașe din regiunea estică Luhansk care nu a fost cucerit de ruși.

UPDATE 21:30. Ucraina a cerut Occidentului să-i furnizeze lansatoare de rachete și tancuri

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri.

Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de "paritate cu armele grele" pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului, conform The Guardian.

Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) - cu mult mai mult decât cele aproximativ șapte angajate până acum de SUA și Marea Britanie - și mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alți consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.

Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, "1.000 de obuziere" din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârșitul lunii mai, transmite MEDIAFAX.

Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniștrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donații de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.

Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduiește să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas și pierde, în unele zile, 200 de soldați uciși în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

UPDATE 20:50. Peste 15.000 de milionari sunt așteptați să părăsească Rusia, din cauza invaziei

Peste 15.000 de milionari sunt așteptați să părăsească Rusia în acest an, deoarece cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Vladmir Putin după invazia din Ucraina, potrivit unei analize a datelor privind migrația, citată de The Guardian.

Aproximativ 15% dintre rușii cu active pregătite în valoare de peste 1 milion de dolari (820.000 de lire sterline) ar urma să emigreze în alte țări până la sfârșitul anului 2022, potrivit proiectelor bazate pe datele privind migrația realizate de Henley & Partners, o firmă cu sediul la Londra care acționează ca intermediar între super-bogați și țările care le vând cetățenia.

"Rusia [are] o hemoragie de milionari", a declarat Andrew Amoils, șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley, potrivit MEDIAFAX.

"Persoanele înstărite au emigrat din Rusia într-un număr în creștere constantă în fiecare an în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie cu privire la problemele actuale cu care se confruntă țara. Din punct de vedere istoric, prăbușirile majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării persoanelor bogate, care sunt adesea primele care pleacă, deoarece dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru", a spus el.

Se preconizează că Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu avere netă mare (HNWI) ca proporție din populația sa, 2.800 de milionari (sau 42% din toți HNWI din Ucraina) urmând să părăsească țara până la sfârșitul anului.

UPDATE 19:30. Locuitorii din Mariupol sunt tratați ca niște „sclavi”, susține un consilier al primarului

Un oficial ucrainean îi acuză pe ruși că îi tratează pe locuitorii din Mariupol ca pe niște "sclavi" și "scuturi umane".

Petro Andriushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe Telegram că "ocupanții" au anunțat că vor fi oferite provizii umanitare doar persoanelor cu dizabilități, transmite MEDIAFAX.

Toți ceilalți locuitori aflați încă în orașul bombardat vor trebui să "supraviețuiască cum pot", a declarat dl Andriushchenko, aflat în afara Mariupolului, anunță Sky News.

Orașul a luptat săptămâni întregi împotriva forțelor Moscovei, în ciuda faptului că a fost atacat la greu și că civilii au trăit în condiții îngrozitoare, dar a căzut în cele din urmă luna trecută.

De asemenea, Andriushchenko a afirmat că ocupanți ruși intenționează să distrugă toate clădirile avariate ale orașului până la 1 septembrie.

"Pas cu pas, Rusia și autoritățile de ocupație vor începe să își anunțe adevăratele planuri în Mariupol... locuitorii orașului... sunt tratați ca niște sclavi și ca un scut uman", a declarat el.

Sky News nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

UPDATE 18:25. Atac cu rachete în nordul Ucrainei

Trei atacuri ruse cu rachetă au atins au atins oraşul Priluki, în nordul Ucrainei, iar patru sate au primit ordin de evacuare din cauza ameninţării unor incendii în urma acestor bombardamente, anunţă luni autorităţile ucrainene, potrivit AFP.

”Inamicul a tras trei rachete la Priluki. Informaţii cu privire la distrugeri sunt pe cale de clarificare”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Cernigov, Viaceslav Ceauş, fără să facă alte precizări.

Niciun detaliu nu a fost furnizat despre infrastructura vizată la Priluki, unde se află un aerodrom militar.

În urma acestor bombardamente, s-a ordonat evacuarea a patru sate - Zaïzd, Petrovske, Tîhe şi Suhostaveţ, anunţă însărcinatul cu Apărarea Civilă în regiune, Serghii Boldîre, transmite news.ro.

”În urma atacurilor cu rachetă, există riscul extinderii focului”, precizează acest oficial.

UPDATE 17:45. Șapte civili împușcați în cap, descoperiți într-o groapă comună din Bucha

Şapte corpuri neînsufleţite au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea, unde au fost găsite cadavre de civili după retragerea armatei ruse din regiunea Kievului la finalul lunii martie, a anunţat poliţia ucraineană, relatează AFP.

"Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap", a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că "mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi".

"Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke", situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el.

Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că "lucrează în prezent la identificarea victimelor", transmite AGERPRES.

După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucea a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina. Moscova a respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând "falsificări" orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului.

La sfârşitul lunii aprilie, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi aparent torturaţi şi ucişi de gloanţe, legaţi la ochi, într-o groapă comună la Mîroţke, conform poliţiei din Kiev.

UPDATE 16:25. 1.200 de cadavre încă neidentificate, în Ucraina 

Aproximativ 1.200 de cadavre nu au fost încă identificate, inclusiv unele care au fost găsite în gropi comune pe linia frontului, anunță șeful Poliției Naționale din Ucraina.

Ihor Klymenko a declarat că au fost deschise proceduri penale în legătură cu moartea a peste 12.000 de persoane de la izbucnirea războiului cu Rusia. El a precizat că 75% dintre cei uciși sunt bărbați, 2% sunt copii și restul femei.

În regiunea Kiev, se estimează că 1.500 de civili au fost uciși, transmite MEDIAFAX.

Klymenko a mai spus că 116 cadavre au fost găsite într-o singură groapă comună în orașul Bucha, unde au fost raportate atrocități. El a adăugat că multe victime nu au fost încă identificate. „Acesta este un proces lung, destul de laborios, deoarece multe cadavre sunt în stare de descompunere", a precizat Klymenko.

UPDATE 16:10. Ucraina a deschis o nouă rută maritimă către Occident pentru a evita blocada rușilor

O navă, la bordul căreia se aflau 18.000 de tone de cereale din Ucraina, a ajuns luni dimineață în portul A Coruña, din nord-vestul Spaniei. Încărcătura a fost transportată la bordul navei Alppila, un vas care navighează sub pavilion finlandez și care, după cum arată site-urile care urmăresc transporturile marine, a plecat în Swinoujscie, port din Polonia, și a făcut escale în două porturi din Germania, notează CNN.

UPDATE 14:05. Ucrainenii anunță că Rusia are pierderi uriașe: peste 32.000 de militari ruși ar fi murit în război

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că peste 32.000 de militari ruși au murit în război. De asemenea, ucrainenii susțin că ruși au pierderi foarte mari în ceea ce privește echipamentele și vehiculele militare.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 32.300 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârșitul lunii iunie.

Ucrainenii mai anunță că Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare.

1.432 de tancuri, 213 avioane, 178 de elicoptere, 3.492 de mașini, 718 sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse în perioada războiului, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina.

UPDATE 13:10. Primul premier al lui Putin, Mihail Kasianov, afirmă că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut

Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă primul său şef de Guvern, Mihail Kasianov (2000-2004), care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi invadat Ucraina, relatează AFP.

”Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, dă el asigurări AFP într-un interviu videoconferinţă.

Mihail Kasianov, în vârstă de 64 de ani, primul premier al lui Putin, în perioada 2000-2004, după care a trecut în opoziţie, consideră că Războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe ”un drum democratic” într-o bună zi.

Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război. El spune că a înţeles, până la urmă, ceea ce se profila, cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin i-a convocat, într-o regizare bine organizată, pe membrii Consiliului rus de Securitate la o reuniune transmisă în direct la televzor.

”Când am văzut această reuniune a Consiliului rus de Securitate, am înţeles, în sfârşit, că da, va exista un război. Îi cunosc pe aceşti oameni, imediat ce mă uit la ei. Am văzut că Putin nu era el însuşi. Nu pe plan medical, ci politic”, declară Kasianov, potrivit News.ro.

Mihail Kasoanov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

UPDATE 12:26. Lider separatist: ucrainenii din Severodonetsk trebuie „să se predea sau să moară"

Forțele ucrainene din Severodonetsk trebuie să se predea sau să moară, a declarat luni un lider al așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD) din estul Ucrainei.

„Ei au două opțiuni: fie urmează exemplul colegilor lor și se predau, fie mor. Ei nu au altă opțiune", a declarat Eduard Basurin, adjunctul șefului Departamentului Miliției Populare din RPD, relatează agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Forțele rusești controlează în prezent cea mai mare parte din Severodonetsk, epicentrul bătăliei sângeroase pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei. Ucrainenii rezistă atacurilor și controlează aproximativ o treime din oraș.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat luni că ucrainenii reușesc în continuare să evacueze o parte din populația din oraș, dar că evacuarea este limitată de amploarea bombardamentelor.

UPDATE 11:37. Bombardamente intense la uzina chimică din Severodonetsk. În interior se află sute de civili

Rușii au întețit atacurile asupra orașului Severodonetsk, iar bombardamentele vizează și uzina chimică în care se adăpostesc sute de civili, inclusiv copii, anunță ucrainenii. Uzina chimică din Severodonetsk este vizată de „focuri intense ale artileriei”, a anunțat luni guvernatorul regional Serhiy Haidai. Zona industrială este atacată de rușii care controlează aproximativ 70% din oraș.

În zonă se dau lupte grele, a mai spus guvernatorul citat de Sky News. Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 40 de copii, s-au adăpostit în buncărele de la uzina chimică Azot, anunță oficialii ucraineni.

UPDATE 10:54. Rușii au preluat controlul în centrul orașului Severodonețk

Forțele ucrainene au fost "împinse din centrul orașului" Severodonețk, din cauza unui avantaj semnificativ în artilerie, anunță autoritățile Statul Major de la Kiev, potrivit BBC News.

UPDATE 10:24. Trei persoane, inclusiv un băiețel de 6 ani, ucise în estul Ucrainei

Trei persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, iar printre victime se află și un băiat de șase ani, anunță guvernatorul regiunii Luhansk, potrivit Sky News.

Serhiy Haidai a mai spus că trupele rusești distrug orașul Severodonetsk, aflat în apropiere, reușind să împingă armata ucraineană „ca urmare a unui avantaj semnificativ în materie de artilerie".

Se pare că trupele rusești i-au îndepărtat pe ucraineni din centrul orașului. „Mai multe obuze au lovit stația de tratare a apelor uzate din Severodonetsk, zona Azot a fost bombardată de trei ori, unde oamenii încă mai stau în adăposturi antiaeriene", a declarat Serhiy Haidai.

Se estimează că 500 de persoane se adăpostesc în continuare la uzina chimică Azot, inclusiv aproximativ 40 de copii.

UPDATE 9:04. Luptele grele continuă la Severodoneţk. Soldaţii ucraineni luptă pentru „fiecare metru”

Sievierodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte din oraş, conform Reuters.

„Obiectivul tactic cheie al ocupanţilor nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Sievierodonetţk, lupte severe sunt în curs de desfăşurare acolo, literalmente pentru fiecare metru”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video.

Președintele ucrainean a declarat că imaginea unui copil de 12 ani rănit într-un atac rusesc este acum imaginea Rusiei în întreaga lume.

„Tocmai aceste fapte vor sublinia modul în care Rusia este văzută de lume. Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi în atacurile ruseşti”, a mai spus Zelenski, într-o aparentă referire la comentariile preşedintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută.

UPDATE 8:30. Invazia din Ucraina face ca arsenalul nuclear global să crească pentru prima dată după Războiul Rece

Invazia Rusiei în Ucraina şi sprijinul acordat de Occident Kievului au sporit tensiunile între statele care deţin arme nucleare din lume, a anunțat think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) într-un nou set de cercetări. În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut uşor între ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, SIPRI a declarat că, dacă puterile nucleare nu iau măsuri imediate, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în ultimele decenii, scrie Reuters.

„Toate statele înarmate nuclear îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi majoritatea îşi ascut retorica nucleară şi rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare. Aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a declarat Wilfred Wan, directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI, în anuarul din 2022 al think-tank-ului.

La trei zile după invazia Moscovei în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte o „operaţiune militară specială”, preşedintele Vladimir Putin a pus arsenalul nuclear „de descurajare” în stare de alertă ridicată. El a avertizat, de asemenea, asupra unor consecinţe care vor fi „cum nu aţi mai văzut în întreaga voastră istorie” pentru ţările care ar sta în calea Rusiei.

Rusia deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase nucleare, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două ţări deţin mai mult de 90% din focoasele nucleare din lume, deşi SIPRI a declarat că China se află în plină expansiune cu un număr estimat de peste 300 de noi focoase nucleare. SIPRI a precizat că numărul global de focoase nucleare a scăzut la 12.705 în ianuarie 2022, de la 13.080 în ianuarie 2021. Se estimează că 3.732 de focoase au fost desfăşurate cu rachete şi avioane, iar aproximativ 2.000 - aproape toate aparţinând Rusiei sau Statelor Unite - au fost menţinute într-o stare de pregătire ridicată.

UPDATE 7:05. Ofițer ucrainean:  Trebuie să să terminăm războiul pentru copiii noștri 

Ofițerul Iurii Kochevenko de la Brigada 95 de asalt transmite printr-o înregistrare video un mesaj motivațional și emoționant pentru forțele armate ucrainene. Acesta relatează că are printre recruți tineri de 18 ani și nu vrea ca fiul și fiica lui să fie nevoiți să ajungă să lupte la rândul lor pentru siguranța lor: „Trebuie să terminăm pentru totdeauna, pentru ca Ucraina să fie liberă, iar copiii noștri să crească fericiți, sănătoși și, ceea ce e mai important, în siguranță”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 6:50. Zelenski: Rusia ar putea trece pragul de 40.000 de soldați morți până la sfârșitul lunii iunie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că generalii ruşi îi văd pe soldaţii lor ca fiind “carne de tun” şi că Rusia ar putea depăşi în această lună pragul de 40.000 de soldaţi morţi în războiul din Ucraina.

“Scopul tactic al ocupanţilor nu s-a schimbat. Ei atacă în Severodoneţk, unde au loc lupte crunte pentru fiecare metru de pământ. Şi atacă spre Lisichansk, Bahmut, Sloviansk şi aşa mai departe.

Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. Însă ce rezerve au ei acum? Se pare că vor arunca în bătălie recruţi pregătiţi slab şi pe cei strânşi prin mobilizarea ascunsă. Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca fiind carne de tun în dorinţa lor de a fi în avantaj numeric. Şi asta înseamnă un lucru: Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie. Ei nu au mai pierdut atâţi oameni în niciun alt război în multe decenii”, a spus Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Amnesty International: Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie

Rusia a ucis sute de civili la Karkiv folosind muniţie cu dispersie, se arată într-un raport al Amnesty International, potrivit BBC News

Amnesty a precizat că a găsit dovezi că forţele ruse au folosit în mod repetat muniţie cu dispersie – rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu. BBC notează că a observat în cinci locuri de impact din Harkiv dovezi ale efectului asociat muniţiilor cu dispersie.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate pentru că sunt detonate în aer şi eliberează mai multe bombe mai mici care cad apoi într-o zonă extinsă şi îi pot pune în pericol pe civili. Deseori, bombele mai mici nu explodează la impact şi ajung să reprezinte un pericol pentru anii care vin.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice folosirea acestor muniţii.

Rusia şi Ucraina nu se numără printre semnatare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 110 LIVE TEXT. Ucrainenii cer armament greu din Vest pentru a câștiga: 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere