"Prin ce a trecut acest băiat este de neimaginat". Povestea micuţului Ilie din Mariupol, căruia mama i-a murit în braţe, în timp ce-l îmbrăţişa
Povestea lui Ilie Matvienko, un băieţel ucrainean în vârstă de 10 ani, este, din păcate, una dintre multele drame trăite de copiii din Mariupol, oraş distrus aproape în totalitate de bombardamentele ruşilor. Micuţul şi-a pierdut mama în război, femeia dându-şi ultima suflare chiar în braţele fiului ei. Război Rusia - Ucraina, ziua 83 LIVE TEXT
De Veronica Micu la 17.05.2022, 11:33Ilie şi mama lui Natalia au rămas în Mariupol de la începutul războiului, ascunzându-se în subsolul casei lor. Până într-o zi, când au fugit de bombardamente la vecini. Au fost răniţi amandoi: mama a suferit răni grave la cap, în timp ce fiul s-a ales cu un picior zdrobit.
Femeia, practic, și-a cărat băieţelul singură la apartamentul cunoștințelor lor. Acolo, au stat epuizați și s-au îmbrățișat până când inima Nataliei s-a oprit.
Povestea dramatică a micuțului Ilie Matvienko a fost relatată pe pagina de Facebook a celui mai mare spital de copii din Ucraina.
- Decizie surprinzătoare luată de Yulia Chernitskaya, refugiata din Ucraina care a primit o lecţie de viaţă...
- De la ce au pornit speculațiile privind sănătatea lui Vladimir Putin. Piciorul stâng pare că îi tremură...
- "Vreau ca mama mea să învie". Povestea lui Mișa, un băiețel din Mariupol "cu privire de bărbat și chipul...
Medici ucraineni: "Prin ce a trecut acest băiat este de neimaginat și de neiertat"
"Încă de la începutul invaziei ruse, Ilie și mama sa au rămas în orașul natal, ascunzându-se în casa lor, trăind în subsol. Apoi, au fugit la vecini să se ascundă de bombardament. În acea zi, femeia s-a rănit la cap, iar piciorul băiatului a fost rupt. Cu ultimele forţe, Natalia și-a târât fiul în apartamentul cunoștințelor. Răniți și epuizaţi, s-au aşezat pe canapea. Mama și-a strâns fiul în brațe până când inima i s-a oprit. Natalia a murit în brațele fiului ei. A doua zi după moartea mamei sale, militarii ruși l-au dus pe băiat la Novoazovsk, ocupat de ruși, din regiunea Donețk. Ilie avea un picior zdrobit. Medicii locali au vrut să i-l amputeze, dar, din fericire, membrul a fost salvat.
Între timp, bunica copilului din Ucraina căuta toate modalitățile posibile de a-și recupera nepotul. Ea a primit rapid custodia copilului și a trecut granițele a patru țări pentru a-l lua pe Ilie cu ea.
Băiatul a ajuns la Spitalul de Copii Ohmatdit chiar de ziua lui.
Președintele Volodimir Zelenski a venit să-l felicite pe Ilie, dar şi pe toţi cei care au făcut tot ce s-a putut pentru a-l aduce pe copil înapoi în Ucraina.
Acum, Ilie poate deja să-și miște degetele și este hotărât să-și revină complet. Dar tristețea din ochi nu a plecat nicăieri. Prin ce a trecut acest băiat este de neimaginat și de neiertat", au scris reprezentanţii Spitalului de Copii Ohmatdit din Kiev.
Mii de civili uciși în Mariupol
În timpul asediului de două luni a oraşului Mariupol, armata rusă ar fi ucis peste 20.000 de locuitori, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.
”Adevărata amploare”, însă, a presupuselor atrocităţi comise de armata rusă în sud-estul Ucrainei nu a fost încă dezvăluită, a declarat, în urmă cu câteva zile, Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet, potrivit CNN.
Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului continuă să investigheze acuzaţiile de încălcări ale dreptului internaţional, în materie de protecţie a drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Ucraina, ”dintre care multe pot constitui crime de război”, a afirmat Bachelet în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la războiul din Ucraina, la Viena.
În zonele cu ostilităţi intense, precum Mariupol, echipa ONU a întâmpinat o serie de dificultăţi în vederea obţinerii accesului şi colectării de informaţii, a spus Bachelet. În regiunea Kiev, crimele comise asupra civililor ”par adesea a fi intenţionate, comise de lunetişti şi soldaţi”, a mai declarat ea.
Săptămâna trecută, echipa ONU a vizitat 14 oraşe şi sate din zonele Kiev şi Cernihiv şi ”a auzit relatări directe despre rude, vecini şi prieteni ucişi, răniţi, arestaţi şi dispăruţi”, a mai precizat oficialul ONU. ”Până în prezent, peste 1.000 de cadavre ale civililor au fost recuperate doar în regiunea Kiev. Unii dintre aceşti oameni au fost ucişi în cadrul ostilităţilor, alţii par să fi fost executaţi”, iar alţii par să fi murit din cauza stresului provocat de lupte şi a lipsei de îngrijiri medicale, a argumentat Bachelet.
De asemenea, oficialul ONU a adăugat că unii dintre civili par să fi fost torturaţi. Bachelet şi-a reiterat apelurile către ”ambele părţi implicate în conflict” să respecte dreptul internaţional umanitar.