Probleme pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin, "certat" la summitul din Uzbekistan și contestat pe plan intern
Vladimir Putin începe să-şi piardă din aliaţi, atât în Rusia, cât şi la nivel internaţional. Preşedintele Rusiei a fost criticat atât de preşedintele Chinei, cât şi de premierul Indiei pentru războiul pe care îl duce în Ucraina, la summitul din Uzbekistan. Asta în timp ce în ţară, mai mulţi politicieni au cerut Dumei de Stat să-l demită pe Putin şi să pună de îndată capăt războiului. Aceştia cer şi judecarea preşedintelui pentru trădare.
De Redactia Observator la 17.09.2022, 08:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Summitul din Uzbekistan nu merge bine pentru Vladimir Putin. Aici s-au reunit reprezentanţii a opt state, printre care Rusia, China şi India, care au format un grup de securitate ca răspuns la ceea ce numesc "influenţa internaţională a Washingtonului". Însă preşedintele rus a avut parte de critici, nu de încurajări. Premierul Indiei nu s-a sfiit să-l "certe" pe Putin în faţa camerelor.
Narendra Modi, premierul Indiei: "Trăim o eră în care războiul nu este justificat. Am discutat la telefon despre democraţie, diplomaţie şi dialog, acestea sunt lucrurile care au impact asupra lumii. Cum facem să alegem calea păcii în zilele care urmează?"
Vădit stânjenit, preşedintele Putin a răspuns diplomatic: "Distinşi prieteni, cunosc poziţia voastră faţă de conflictul din Ucraina şi cunosc preocupările voastre".
Critici au venit şi din partea Chinei. După o întâlnire între patru ochi cu preşedintele Xi Jinping, Putin a menţionat că va încerca să domolească îngrijorările Beijingului, fără să detalieze însă în ce constau acestea.
Antony Blinken, secretar de stat SUA: "Ce auziţi din partea Chinei, a Indiei reflectă îngrijorările din toată lumea despre efectele agresiunii Rusiei în Ucraina. Nu doar asupra oamenilor din Ucraina, oricât de devastatoare au fost, dar şi asupra ţărilor şi oamenilor de pe toată planeta."
Poziția lui Putin, contestată și pe plan intern
Între timp, se înmulţesc şi criticile interne la adresa lui Putin. Într-o declaraţie filmată, membrii unui consiliu municipal din regiunea Moscovei i-au cerut prin adresare directă demisia lui Vladimir Putin, acuzându-l că a readus ţara în situaţia unui Război Rece.
"Rusia a început din nou să fie temută şi urâtă. Din nou ameninţăm lumea cu arme nucleare. Date fiind acestea, cerem să părăsiţi funcţia curentă, dat fiind că vederile şi modelul vostru de guvernare sunt deomodate şi împiedică dezvoltarea Rusiei şi a potenţialului ei uman."
Cererea vine după ce un alt grup de consilieri locali, de data aceasta din Sankt Petersburg, a cerut Dumei de Stat să îl dea jos pe Putin.
"Decizia preşedintelui Putin de a începe operaţiunea militară specială dăunează securităţii Rusiei şi a cetăţenilor ei. Cerem Dumei de Stat să înainteze acuzaţii de trădare faţă de preşedintele Federaţiei Ruse şi să îl demită", se arată în petiţia lor, înaintată pe 7 septembrie.
Duma de Stat nu a dat curs cererii. Contestatarii, în schimb, au fost aduşi în faţa judecătorului sub acuzaţia de defăimare a armatei şi amendaţi cu 44 de mii de ruble. De la începutul războiului au fost 90 de astfel de procese, intentate celor care au îndrăzinit să critice invadarea Ucrainei.