Proteste fără precedent în Rusia, pentru salvarea lui Navalnîi. Opozantul Kremlinului, aflat în greva foamei, este în stare critică
Susţinătorii lui Alexei Navalnîi vor să organizeze miercuri cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei, după Washingtonul a avertizat că vor exista consecinţe dacă opozantul Kremlinului, care se află în greva foamei, va muri în închisoare.
De Veronica Micu la 19.04.2021, 07:26Data protestului a fost devansată, după ce un sindicat medical, care are legături cu Navalnîi, a afirmat sâmbătă că acesta se află în stare critică, analizele medicale indicând că rinichii săi ar putea ceda în curând, ceea ce ar putea conduce la stoc cardiac.
”Lucrurile evoluează prea repede şi prea rău. O situaţie extremă necesită decizii extreme”, au scris alianţii politicianului într-un comunicat, potrivit Reuters.
Ei au anunţat proteste de stradă la nivel naţional, pe care le-au descris ca pe o încercare de a obţine îngrijire medicale care să îi salveze viaţa şi ca un protes pentru măsurile represive împotriva susţinătorilor lui.
Soarta lui Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei mai proeminenţi critici al preşedintelui Vladimir Putin, agravează tensiunile deja acute din relaţiile Rusiei cu Occidentul.
- Casa Albă, avertisment ferm la adresa Rusiei: ''Vor exista consecinţe dacă domnul Navalnîi va muri''
- Ambasadorul rus în Marea Britanie: ''Navalnîi se comportă ca un huligan'' şi încearcă ''să atragă atenţia''
- Soţia lui Alexei Navalnîi se plânge că opozantul Kremlinului are dificultăţi de vorbire şi că a slăbit...
Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că guvernul SUA a avertizat Rusia că vor exista consecinţe dacă Alexei Navalnîi va muri în închisoare
Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană sunt aşteptaţi să discute cazul lui Navalnîi luni, iar titularul politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a angajat să facă Moscova răspunzătoare în această chestiune.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, au cerut ca Navalnîi să primească îngrijiri medicale imediate, aşa cum a făcut Departamentul de Stat al SUA, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că puterile mondiale ar trebui să traseze ”linii roşii clare” cu Rusia şi să ia în considerare posibilele sancţiuni, atunci când sunt încălcate.
Londra s-a declarat profund îngrijorată de rapoartele privind tratamentul inacceptabil aplicat lui Navalnîi şi deteriorarea continuă a sănătăţii sale, a declarat ministerul britanic de Externe.
De cealaltă parte, autoritățile ruse îl acuză pe Navalnîi că și-a exagerat starea medicală pentru a atrage atenția și că a refuzat îngrijirea medicală a închisorii. Ei s-au angajat că se vor asigura că opozantul Kremlinului va supraviețui.
Protestul planificat miercuri cade în aceeaşi zi în care președintele Vladimir Putin va ţine un discurs despre starea naţiunii.
Alexei Navalnîi poate suferi în orice moment un stop cardiac
Medici apropiaţi ai lui Alexei Navalnîi au cerut să li se permită să îl vadă pe opozantul rus, care este bolnav şi în greva foamei, ei spunând că bărbatul poate suferi în orice moment un stop cardiac.
Medicul personal al opozantului rus, Anastassia Vassilieva, şi alţi trei doctori, între care şi un cardiolog, au solicitat oficial să aibă acces imediat la Navalnîi. Vassilieva a precizat că nivelul de potasiu din sânge a ajuns la un punct critic, ceea ce semnifică o afectare a funcţionării rinichilor şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni în orice clipă.
“Un pacient cu un astfel de nivel de potasiu ar trebui să fie ţinut sub observaţie la terapie intensivă, pentru că poate surveni în orice moment o aritmie fatal”, a scris pe Facebook cardiologul Iarolav Acihmin.
Kira Iarmiş, purtător de cuvânt al opozantului, a postat pe Twitter o declaraţie a medicului Alexandre Poloupane, care l-a avut în îngrijire pe Navalnîi: “Este total necesară spitalizarea. Dacă nu va începe tratamentul, el va muri în zilele următoare”.
Navalnîi a intrat în greva foamei la 31 martie în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie din Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, situată la 100 de kilometri est de Moscova, cunoscută drept una dintre cele mai dure din Rusia.
Navalnîi, specializat în anchete de corupţie vizându-l pe Putin
Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, creat de către armata sovietică.
Opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile ruse de informaţii FSB de faptul că au vrut să-l ”elimine”, acuzaţii dezminţite de puterea rusă, care refuză să ancheteze cu privire la tentativa asasinării acestuia.
La revenirea sa în Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost arestat, al sosirea pe un aeroport, la Moscova, iar apoi a fost judecat rapid şi trimis la închisoare din cauza încălcării unui control judiciar în cazul de fraudă din 2014.
Navalnîi s-a specializat în anchete de corupţie vizându-l pe Putin şi anturajul acestuia. El are milioane de abonaţi pe reţele de socializare.