Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce a anunţat Putin la un an de război. Rusia suspendă participarea la tratatul nuclear New START. Momentele-cheie

La un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a susținut un discurs in fața elitei politice şi militare de la Moscova cu privire la evoluția războiulu. Liderul de la Kremlin a explicat de ce Rusia a declanșat ceea ce el numește o "operațiune militară specială", acuzând Occidentul și NATO că au discutat despre furnizarea de arme nucleare Kievului înainte de invazia rusă. El a acuzat Occidentul că "joacă un joc murdar” cu oamenii și cu Ucraina. A dat exemplul Iugoslaviei, Irakului și Siriei vorbind de "secolele de colonialism și dictatură". El a spus că Occidentul și-a înșelat cetăţenii cu "minciuni" despre ceea ce se întâmplă în Donbas.

De la 27.02.2023, 09:58
WhatsApp
Vezi și:

"Acum aproape un an, pentru a ne proteja oamenii și pentru a anihila amenințarea dinspre Kiev, după 2014, am decis să declanșăm o operațiune militară specială. Încă din 2014, cetățenii din Donbas luptă pentru dreptul de a trăi pe pământul lor. Au primit doar ură din partea regimului de la Kiev, dar au sperat că Rusia va veni și îi va ajuta. Pas cu pas, vom rezolva problemele cu atenție și consecvență. Am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă într-o manieră pașnică. Asigurările Occidentului referitoare la pacea din Donbas s-au dovedit a fi doar minciuni", a declarat Putin.

Putin, noi acuzații la adresa Occidentului

"(...) Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrarea de arme înaintea operațiunii militare speciale. Întreaga planetă este "invadată" de bazele militare americane. Nu am avut niciun dubiu că până în februarie 2022, totul era pregătit pentru atacuri în Donbas. 

Aș vrea să repet: ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri. (...) Vestul a început războaie. Sevastopolul din Crimeea era următoarea țintă (...) Încearcă să se lupte cu noi, cu Rusia, iar asta înseamnă că vor folosi orice și pe oricine: chiar și diavolul însuși ar fi folosit ca armă împotriva Rusiei. Noi nu luptăm în Ucraina, poporul ucrainean a devenit ostatic al conducătorilor din Occident. De-a lungul deceniilor au distrus țara, iar ca și consecință, sărăcia a crescut în Ucraina. Aceasta a fost scânteia pentru operațiunile militare. Au transformat acești oameni în carne de tun. Responsabilitatea acestui război este în totalitate a Vestului. Acest regim servește interesul puterilor străine", mai spune liderul de la Kremlin.

Pe acelaşi subiect

"Ucraina este o bază de antrenament pentru ei. Nu voi vorbi de planurile din Vest pentru a crește ajutorul militar, dar cu cât mai mare este raza de acțiune a acestor sisteme, cu atât mai mult trebuie să înaintăm în granițele lor pentru a scăpa de aceste pericole. Elitele din Vest vor să distrugă Rusia, să transforme conflictul dintr-unul local într-unul global. Vom acționa corespunzător. Vorbim despre existența noastră, este o problemă existențială. Este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă. Vor ataca informatic și vor ținti populația tânără. Întorc realitatea istorică, luptă împotriva culturii noastre, a organizațiilor religioase. Au distrus familii, identități naționale, abuzează copii, iar asta e normal pentru Vest. Recunosc căsătoriile între persoane de același sex.

Milioane de oameni din Vest sunt conduși către distrugere spirituală. Elitele înnebunesc, iar pentru asta nu există niciun leac, se pare. Datoria noastră este să ne protejăm copiii. Asta vom face: ne vom proteja copiii de Vestul decadent. Vor folosi orice împotriva noastră: încearcă atacuri teroriste, dar nu vom fi niciodată ca regimul din Vest, ca regimul de la Kiev. Este important ca cetățenii Rusiei să le dea o lecție de moralitate. Vestul va încerca să ne divizeze, (...) majoritatea poporului nostru ne-a susținut acțiunile de apărare a Donbasului, vreau să mulțumesc poporului rus pentru hotărârea și curajul său."

Putin recunoaşte că Rusia a suferit pierderi umane în război şi cere un moment de reculegere, după care anunţă crearea unui fond de stat pentru ajutarea celor în nevoie. Este marele proiect social, despre care vorbeau luni politicienii pro-Kremlin.

"Militarii noștri luptă pentru viitor, pentru restaurarea dreptății istorice. Înțelegem cu toții cât de greu este pentru rudele soldaților căzuți, voi propune crearea unui fond de stat special pentru a susține veteranii și rudele soldaților căzuți".

Putin vorbește despre modernizarea armatei

Rusia va continua să „implementeze cele mai recente tehnologii” pentru a-și îmbunătăți armata, a anunțat Putin. "Avem un plan de a reforma forțele militare până în 2025, lucrăm la el, îl corectăm pe parcurs. Sunt pași pentru întărirea Armatei, a flotei și a marinei. Nivelul de pregătire al forțelor nucleare este la 91%. Luând în considerare rapoartele pe care le-am primit, trebuie să ajungem la acest nivel pentru marină și armată.

Vestul a început nu doar o luptă militară, ci și una economică. Inițiatorii acestor sancțiuni se pedepsesc singuri. Au crescut prețurile în propriile țări, le spun cetățenilor lor că rușii sunt de vină. Au folosit tot felul de instrumente pentru a rupe legăturile economice cu Rusia. Ne-au furat rezervele comerciale, ne-au atacat infrastructura. Obiectivul lor este să ne forțeze cetățenii să sufere, vor să destabilizeze societatea noastră din interior, dar nu au succes. Multe sectoare ale economiei nu doar că nu au scăzut, ci chiar au crescut. De exemplu, imobiliarele, sectorul de agricultură.

Mulțumită guvernului, oamenilor din câmpul muncii, am reușit să păstrăm sistemul financiar intact. La sfârșitul lui 2022, PIB-ul țării s-a redus 2,2%. Ei spuneau că o să scadă cu 20-25%, iar calculele noastre arată că e de -2,9%, eu cred că de 2,2% din PIB a fost scăderea". 

El cere guvernului ca din aprilie să creeze un program pentru ca cetăţenii să fie stimulaţi să investească în ţară şi cere revizuirea Codului penal în domeniul economic.

„Ne amintim problemele economiei sovietice şi de haosul din anii 90, atunci exemplul nostru a fost exemplul ţărilor din Vest, dar nu e suficient să copiem acest lucru. Economia noastră a devenit orientată spre Vest, noi suntem sursa, dar noul model de dezvoltare a Rusiei a încercat să obţină profituri rapide şi am văzut rezultatul. Trebuie să întrerupem această tendinţă negativă prin care capitalul se duce către Vest”, a arătat Putin.

Liderul de la Kremlin critică oligarhii care au fugit din Rusia

Putin i-a criticat pe oligarhi că şi-au cheltuit averile pe iahturi şi că au avut un comportament consumerist în loc să-şi educe copiii să investească local. "În cele din urmă au fost jefuiţi de Vest, nimeni nu le plânge de milă", a spus Putin. "Niciunui cetățean obișnuit nu i-a părut rău pentru cei care și-au pierdut averile și care au investit în iahturi și palate. Unii vor să-și trăiască zilele în palate din Occident, cu conturile blocate. Dar pentru vestici, acei oameni sunt străini."

"Alergatul şi cerşitul sunt degeaba, investiţi în Rusia, creaţi o infrastructură nouă, educaţie, aşa veţi primi recunoştinţa oamenilor, iar statul vă va susţine", a mai spus Putin. "Vă veți sătura să înghițiți praf, alergând în jurul curților Occidentului."  le-a mai transmis Putin. 

Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START

Putin a declarat că "Occidentul trebuie să fie ori cinic, ori prost" privind abordarea controlului armelor și al Rusiei. Liderul rus a mai declarat că relațiile dintre Rusia și SUA s-au deteriorat, iar acest fapt se datorează Statelor Unite. 

"La începutul lui februarie 2023, a fost o declarație NATO și o cerere către Rusia referitoare la armele strategice. Au cerut inspectarea bazelor noastre. Dar ei nu ne permit să le inspectăm bazele lor.

Vă atrag atenția că nu le vom permite astfel de inspecții ale obiectivelor noastre militare. Solicitările lor vor rămâne fără răspuns sau vor fi refuzate pe baze formale. SUA și NATO spun tot timpul că obiectivul lor este de a distruge strategic Rusia. Dacă e așa, de ce mai vor să vadă la obiectivele noastre strategice din industria nucleară?

Ne-au cerut să devenim participanți la un acord privind armele nucleare. Considerăm că o astfel de punere a problemei este inutilă. Arsenal nuclear are și Marea Britanie, nu doar SUA. Un prim acord privind armele nucleare a fost încheiat între Rusia și SUA în 1991. Atunci, SUA și Rusia nu se considerau dușmani. Acordul în vigoare are o condiție importantă despre indivizibilitatea securității, dar SUA au ieșit din el. 

Pas cu pas, au demontat sistemul de securitate mondială și au planificat războaie în toată lumea, cu scopul de a distruge arhitectura relațiilor internaționale creată după Al Doilea Război Mondial. După căderea URSS, au încercat să-și reafirme dominația globală, fără a mai ține cont de interesele actuale ale Rusiei.

Este inacceptabil că SUA încearcă să aducă lucrurile doar în favoarea lor, a propriilor interese egoiste. NATO dă semnale sub forma unor ultimatumuri ca Rusia să îndeplinească inclusiv acordul de securitate privind armele strategice. Noi ne vom comporta în consecință. (...) Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin. Totodată, liderul rus acuză SUA că vor să facă teste nucleare cu armament real: „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”.

New Start este ultimul acord-cheie de dezarmare nucleară, între Rusia și SUA, care a și fost prelungit pentru cinci ani în 2021.

Putin, discurs la un an de la declanșarea invaziei în Ucraina

Putin îşi va expune cele mai recente gânduri într-un discurs adresat membrilor celor două camere ale parlamentului şi comandanţilor militari şi soldaţilor, la aproape un an după ce a trimis trupe în Ucraina, o decizie care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la profunzimile Războiului Rece. Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

"Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat. Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Conflictul din Ucraina este de departe cel mai mare pariu făcut de un şef al Kremlinului cel puţin de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 - şi un pariu pe care lideri occidentali, precum preşedintele american Joe Biden, spun că trebuie să îl piardă. Forţele ruseşti au suferit trei răsturnări majore pe câmpul de luptă de când a început războiul, dar controlează încă aproximativ o cincime din Ucraina.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi, iar Putin, în vârstă de 70 de ani, spune acum că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

Iulia Iancu
razboi ucraina vladimir putin ucraina rusia discurs putin joe biden moscova
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024