Antena Meniu Search
x

Video Avertismentul Rusiei pentru Republica Moldova: Peskov aduce în discuție o posiblă escaladare în Transnistria

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că relaţiile dintre Rusia și Republica Moldova sunt extrem de tensionate şi i-a avertizat pe oficialii de la Chişinău că poartă întreaga responsabilitate pentru ce se întâmplă în Transnistria şi orice escaladare ar putea avea loc. În replică, de la Bruxelles, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, spune că va propune ca Rusia să fie sancţionată la nivel internaţional pentru tensiunile provocate în Republica Moldova. La Chişinău au fost noi proteste. Sute de oameni, adusi cu autocarele din toată ţara, de forţele proruse, au manifestat în faţa Parlamentului.

de Redactia Observator

la 20.02.2023, 22:24

Vezi și

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a spus luni că va propune un regim separat de sancțiuni pentru tentative de a destabiliza Republica Moldova, ordinea sa constituțională și statul de drept.

„Am văzut, așa cum a semnalat Președintele Republicii Moldova, planurile devoalate pentru destabilizarea țării de către Rusia și cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită astăzi, prin intermediul miniștrilor de externe, un mesaj ferm de susținere pentru reziliența și securitatea Republicii Moldova. Legat de acest aspect, voi înainta spre reflecție și analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancțiuni pentru tentative de a destabiliza Republica Moldova, ordinea sa constituțională și statul de drept”, a declarat Bogdan Aurescu, luni, înaintea începerii reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene.

El a mai spus că este foarte important ca, luni, Consiliul să își exprime susținerea fermă pentru crearea unei noi misiuni, a unei noi misiuni civile a UE în Republica Moldova, și să continue susținerea pentru interconectarea liniilor de electricitate cu UE, prin România.

În același timp, ministrul precizează că este important ca Consiliul să continue să sprijine Republica Moldova în parcursul său către integrarea europeană și, nu în ultimul rând, să continue să acorde asistență financiară Republicii Moldova, în special prin granturi.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Bogdan Aurescu a anunțat că România susține adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de sancțiuni.

„Totodată, consider că este foarte important faptul că, la finalul acestei săptămâni, la New York, vom putea adopta, cu o largă majoritate, în Adunarea Generală a ONU, Rezoluția privind Pacea în Ucraina. Și cred că este important să avem o amplă majoritate pentru a conferi legitimitate acestei abordări”, a mai spus ministrul de Externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Avertismentul Rusiei pentru Republica Moldova: Peskov aduce în discuție o posiblă escaladare în Transnistria