Antena Meniu Search
x

Video Filmul vizitei istorice a lui Joe Biden la Kiev. Sirene de alarmă aeriană, îmbrățișări îndelungi cu Zelenski și celebrul salut "Glorie Ucrainei"

Şah-mat pentru Putin. Cel mai puternic om din lume a luat prin surprindere astăzi întreaga planetă. Joe Biden şi-a făcut apariţia la Kiev. Riscurile pe care le-a înfruntat au dat un mesaj clar Moscovei: lumea nu se mai teme de Putin. Liderul de la Casa Albă a vizitat Ucraina cu trei zile înainte să se împlinească un an de la invazie ca să îl asigure pe Zelenski că solidaritatea Vestului şi a Statelor Unite rămâne intactă. Biden a ignorat sirenele de alarmă aeriană din Kiev şi a anunţat încă un consistent ajutor financiar şi militar.

de Redactia Observator

la 20.02.2023, 19:25

Vezi și

Cu o strângere de mână, Biden şi Zeleski au intrat în cărţile de istorie. Cel mai puternic om din lume a înfruntat riscurile şi a mers la Kiev ca să arate că toată planeta este alături de Ucraina. Pe treptele palatului prezidenţial Mariinsky, transformat în fortăreaţă de când a începutul războiul, liderul de la Casa Albă a fost întâmpinat de liderul Ucrainei şi de Prima Doamnă. Surâzători şi puşi pe glume, Joe Biden şi cuplul prezidenţial au vrut să demonstreze că nu sunt intimidaţi de invazia lui Putin.

Vizita lui Joe Biden este cel mai puternic mesaj de suţinere pe care o ţară aflată în război cu Rusia îl putea primi. Liderul de la Casa Albă, care a dat Ucrainei până acum un ajutor militar şi umanitar în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, l-a felicitat pe Volodimir Zelenski că ţine piept trupelor ruse de aproape un an.

Joe Biden, preşedintele SUA: Un an mai târziu, Kievul stă în picioare și Ucraina stă în picioare. Democrația stă în picioare. Americanii sunt alături de tine și lumea întreagă este alături de tine. Trebuie să recunosc, o parte din inima mea aparţine Kievului. Am venit aici de șase ori ca vicepreședinte. O dată ca președinte.

Joe Biden şi-a dovedit afecţiunea pentru ucraineni şi în mesajul emoţionant pe care l-a scris în cartea de onoare a Palatului Prezidenţial din Kiev: "Sunt onorat să fiu primit din nou la Kiev pentru a-mi arăta solidaritatea și prietenia față de oamenii iubitori de libertate ai Ucrainei. Domnule președinte, vă rog să acceptați cel mai profund respect al meu pentru curajul și leadership-ul dumneavoastră. Glorie Ucrainei!

Pe acelaşi subiect

Rusia a reacţionat imediat, după vizita lui Joe Biden la Kiev

A trimis o ameninţare făţişă. A ridicat mai multe avioane de luptă în momentul în care Joe Biden şi Volodimir Zelenski depuneau o coroană de flori la monumentul soldaţilor eroilor ucraineni.

Cei doi preşedinţi şi delegaţiile lor oficiale au sfidat, însă sirenele de alarmă aeriană şi nu au căutat refugiu. Puţinii localnici lăsaţi să intre în acel perimetru au rămas şi ei pe loc, părtaşi ai unui eveniment istoric. 

De altfel, pentru a nu risca un sabotaj din partea Rusiei, vizita lui Joe Biden la Kiev a fost cel mai bine păstrat secret internaţional din ultimii ani. Preşedintele Statelor Unite a decolat de la baza americană Andrews la bordul Air Force One, sâmbătă seara, fără ca plecarea să fie anunţată oficial. Aeronava l-a dus până la graniţa cu Polonia. De acolo a mers cu trenul în capitala Ucrainei. Călătoria a durat 10 ore şi a traversat zone bombardate de ruşi în ultimul an. Reporterii americani care l-au însoţit pe liderul de la Casa Albă nu au avut voie să ia la ei smart-phone-uri sau tablete, ca să nu poată fi localizat convoiul prezidenţial. 

Joe Biden a promis sprijin suplimentar pentru Ucraina, de 500 de milioane de dolari

Pe lângă mesajul de solidaritate, Joe Biden a anunţat la Kiev şi un sprijin suplimentar pentru Ucraina în valoare de o jumătate de miliard de dolari. Nu a exclus nici trimiterea de rachete cu rază mai lungă de acţiune, dar nu a dat niciun răspuns la cererea disperată de avioane de luptă. 

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Aștept cu nerăbdare să discut despre toate acestea și să mă adresez lumii cu tine după aceea. Și din nou, Toată admirația pentru poporul Ucrainei, pentru cetățenii obișnuiți, muncitorii, care nu au fost niciodată antrenați să fie militari, felul în care au luptat este dincolo de eroic, iar lumea întreagă vă urmăreşte.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sunt foarte recunoscător, domnule președinte, pentru cooperarea puternică ucraineano-americană. Astăzi, pe Aleea Curajului, dezvelim o placă dedicată domnului președinte Biden. 

Cel mai aşteptat moment a fost mesajul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Economia Rusiei stagnează acum, izolată. Putin a crezut că Ucraina este slabă şi că Vestul este divizat. Aşa cum am spus încă de la început, el se baza pe noi că nu vom rămâne uniţi. Se baza pe inabilitatea noastră de a menţine NATO unit. Se baza că nu vom scoate la suprafaţă o altă faţă a Ucrainei. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Nu cred că mai gândeşte aşa acum. S-a înşelat, pur şi simplu s-a înşelat. Un an mai târziu, motivul este chiar aici în această cameră. Suntem aici împreună. 

Vizita lui Biden la Kiev a fost ironizată de fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev. A fost posibilă doar pentru că Rusia a oferit garanţii de securitate Casei Albe, a scris el pe internet. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Filmul vizitei istorice a lui Joe Biden la Kiev. Sirene de alarmă aeriană, îmbrățișări îndelungi cu Zelenski și celebrul salut "Glorie Ucrainei"