Putin s-ar fi refugiat la St.Petersburg, de unde dictează măsuri draconice de securitate. Dialog ireal între Prigojin şi adjunctul lui Gherasimov
Război civil în Rusia, după ce mercenarii Wagner au întors armele împotriva armatei lui Putin. Gruparea condusă de Evgheni Prigojin a ocupat oraşele Rostov şi Voronej şi se îndreaptă către Moscova. Ar fi vorba de circa 25.000 de mercenari, cu 400 de blindate şi transportoare. Deşi au fost atacaţi din aer în mai multe locuri, ar fi distrus câteva elicoptere şi un avion. Preşedintele rus l-a acuzat pe fostul său aliat de trădare, într-un discurs transmis în direct. Apoi, s-ar fi refugiat la Sankt Petersburg. În capitală, sunt măsuri de securitate draconice.
De Redactia Observator la 24.06.2023, 19:12Lupte dure au avut loc în regiunile Rostov şi Voronej, aproape de graniţa cu Ucraina. Trupele paramilitare au revenit de pe front în urma unui presupus atac al armatei ruse asupra unei tabere a Wagner. Rachetele ar fi ucis sute de luptători. Mercenarii au ocupat cu tancuri şi alte vehicule blindate oraşul Rostov, care are un milion de locuitori. Aici se află comandamentul districtului militar sud a cărui Armată a 58-a luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei. Localitatea este aşadar un centru logistic critic pentru armata Moscovei. Aici, Prigojin i-a umilit pe adjunctul ministrului Apărării şi pe şeful serviciilor de informaţii militare.
- Prigojin: Îi vrem pe şeful Statului Major şi pe Şoigu (n.red.: ministrul rus al Apărării).
- Vladimir Alexeev, șeful adjunct de Stat Major: Mă întristează că, la Kiev, o să deschidă şampania şi o să sărbătorească trei zile.
- Prigojin: Unde?
- Vladimir Alexeev, șeful adjunct de Stat Major: La Kiev.
- Prigojin: Nu e sfârşitul lumii, au sărbătorit şi când aţi fugit voi din Krasnyi Liman şi din Izium. Dacă am fi discutat pe un ton normal, nu veneam aici cu tancurile.
Ascensiunea Wagner se datorează preşedintelui rus
Locuitorii au privit uimiţi desfăşurarea de forţe. După Rostov, trupele paramilitare au ocupat şi Voronej. Aici, soldaţii ruşi au detonat un depozit de combustibil, ca să nu cadă în mâinile rebelilor. Mercernarii ar fi ajuns deja în regiunea Lipeţk, la circa 450 de kilometri de Capitală. Ţinta lor este capitala. Pe autostrada M4 care duce la Moscova, mercenarii au fost atacaţi direct de aviaţia rusă. Un autobuz plin cu luptători a fost distrus. În tabăra cealaltă, armata ar fi pierdut trei elicoptere şi un avion de transport. Un alt aparat de zbor a evitat în ultima clipă o rachetă trasă de luptătorii Wagner. De la Moscova, replica a venit târziu. Jurnaliştii ruşi anti Kremlin susţin că s-a încercat o negociere în al 12-lea ceas între cele două tabere, dar discuţiile au eşuat. Într-un discurs către popor, Vladimir Putin a spus că revolta este ca şi cum ruşii ar fi fost înjunghiaţi în spate.
- 47 de milioane de dolari, descoperite de FSB lângă biroul lui Prigojin. WP: Wagner ajunge la Moscova în două ore
- Decret de ultimă oră semnat de Putin: 30 de zile de închisoare pentru oricine încalcă legea marţială
- Erdogan l-a contactat pe Vladimir Putin după rebeliunea Wagner. Ce i-a transmis preşedintele turc care a...
"Ambițiile uriaşe și interesele personale au dus la trădare. Cei care au organizat și au pregătit rebeliunea militară, care au ridicat armele împotriva camarazilor lor de arme, au trădat Rusia și vor fi trași la răspundere pentru acest lucru", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Suntem 25.000 de oameni gata să murim, a ameninţat în schimb şeful Wagner, Evgheni Prigojin. "Cei care ni se opun astăzi sunt cei care s-au adunat în jurul gunoiului. Cât despre trădarea patriei, președintele s-a înșelat profund. Suntem patrioți. Am luptat și luptăm pentru ea", a declarat Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner.
Serviciul Federal de Securitate a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, iar poliţia a descins la sediul companiei din Sankt Petersburg. Cutii întregi cu ruble, echivalentul a 40 de milioane de dolari, au fost confiscate. Liderul Wagner a explicat că sunt bani de salarii pentru că luptătorii nu au conturi bancare. Pentru prima dată de la începutul războiului, locuitorii Moscovei se tem pentru viaţa lor. Străzile s-au umplut de maşini de poliţie, iar baricadele ridicate nu mai lasă pe nimeni în Piaţa Roşie. La periferie, militarii au început să lucreze la tranşee iar maşini de mare tonaj au început să formeze baricade.
La televizor, programele obişnuite au fost întrerupte pentru ştiri de ultimă oră. Conflictul dintre mercenarii Wagner şi armata rusă durează de luni bune. Prigojin a acuzat ministerul Apărării de la Moscova că nu îi oferă suficient armament pentru lupta cu ucrainenii. El a spus în mai multe rînduri că generalii lui Putin sunt incompetenţi şi că doar Wagner poate învinge în Ucraina. Prigojin este un fost puşcăriaş, care a vândut hot dogi în tinereţe în Sankt Peterburg. Poreclit şi bucătarul lui Putin pentru contractele ,,grase,, de catering pentru armată pe care le-a obţinut, a fost mulţi ani un prieten şi aliat de nădejde al liderului de la Kremlin. Ascensiunea grupării paramilitare se datorează preşedintelui rus, care a protejat-o de-a lungul timpului şi a folosit-o şi în invazia Peninsulei Crimeea din 2014, dar şi în diverse operaţiuni din Siria şi Africa.