Antena Meniu Search
x

Putin îl acuză de trădare pe Prigojin şi ameninţă cu sancţiuni dure: ''E un cuţit în spate. Rebeliunea mercenarilor Wagner e o lovitură pentru poporul nostru''

Vladimir Putin s-a adresat naţiunii în urmă cu puţin timp. Președintele rus numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o ''campanie criminală'' și spune că ''Rusia se va apăra''. Putin a adăugat că în acest moment, ''avem nevoie de unitate și responsabilitate''.

de Redactia Observator

la 24.06.2023, 10:36

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei - Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că "suntem înjunghiaţi în spate". Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi. Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

''Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Orice tulburare internă este o amenințare mortală la adresa statului nostru pentru noi ca națiune; este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de a ne proteja patria. O astfel de amenințare se va confrunta cu un răspuns sever'', a precizat şeful statului rus. 

Anunţul vine după ce gruparea de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul militar al oraşului Rostov pe Don, din Rusia.

Pe acelaşi subiect

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin,  afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Evgheni Prigojin, în drumul răzbunării

''Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul'', a spus Prigojin, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său. El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina "pleacă normal" de pe aerodrom pentru a îndeplini "sarcini de luptă", afirmând că "nu există nicio problemă". "Principalul punct de comandă funcţionează normal", a adăugat Prigojin, dând asigurări că "niciun ofiţer" desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie. "Un mare număr de teritorii" cucerite în Ucraina "sunt pierdute" şi "mulţi soldaţi sunt ucişi", a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.

Armata pierde "până la 1.000 de oameni pe zi", printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus Prigojin. El a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner 'Razgruzka Wagnera', el poate fi văzut stând între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei.

Afirmațiile lui Evgheni Prigojin nu sunt verificate oficial, iar înregistrarea video nu a putut fi verificată în mod independent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Putin îl acuză de trădare pe Prigojin şi ameninţă cu sancţiuni dure: ''E un cuţit în spate. Rebeliunea mercenarilor Wagner e o lovitură pentru poporul nostru''