Racheta ICBM lansată de Coreea de Nord ar fi căzut în mare: panică în Japonia. Ce vrea de fapt Kim Jong-un cu aceste teste
Coreea de Nord a lansat joi dimineaţă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar proiectilul s-a prăbuşit în timpul zborului, fiind considerat un eşec, anunţă armata sud-coreeană. Japonia a emis chiar o alertă de urgenţă pentru populaţia din nordul ţării.
De Redactia Observator la 03.11.2022, 13:55Racheta balistică intercontinentală cu raza lungă de acţiune sau ICBM a fost lansată joi, la ora locală 07:40, a zburat aproximativ 760 km și ar fi atins o înălțime de aproximativ 1.920 km, potrivit BBC. A fost cea de-a șaptea lansare a nord-coreenilor în acest an. Imediat după lansare, printr-un gest rar, guvernul japonez a emis o alertă de urgență spunându-le locuitorilor din nordul ţării să rămână în case.
Sirenele antiaeriene au sunat în prefecturile Miyagi și Yamagata, iar programul TV obişnuit a fost întrerupt pentru ca oamenii să fie avertizaţi să se adăpostească. Autorităţile de la Tokyo au anulat alerta după ce racheta nord-coreană a căzut în mare. Japonezii au transmis inițial că racheta a survolat Japonia, dar ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a explicat ulterior că "nu a traversat arhipelagul japonez, ci a dispărut deasupra Mării Japoniei”. Vecinii din Asia se tem că Phenianul va efectua în curând un test nuclear.
Miercuri, Kim Jong-un a lansat cel puţin 23 rachete balistice de-a lungul coastelor sale de est şi de vest. A fost cel mai mare număr de rachete lansate de Coree de Nord într-o singură zi. Pentru prima dată, una dintre rachete a căzut la mai puţin de 60 de km de apele teritoriale ale Coreei de Sud. Preşedintele sud-corean a calificat incidentul drept un "act efectiv de invadare teritorială". De altfel, la scurt timp după atac, a fost emis şI un avertisment de raid aerian.
În replică, armata sud-coreeană a lansat la rândul ei trei rachete aer-sol de precizie. Testele cu rachete ale Coreei de Nord au venit la doar câteva ore după ce Phenianul a cerut Statelor Unite și Coreei de Sud să oprească exerciții militare la scară largă. Aliații au desfășurat în regiune unul dintre cele mai mari exerciții aeriene, cu sute de avioane de război sud-coreene și americane, inclusiv avioane de luptă F-35, în misiuni de simulare. După lansarea de joi, aliații au convenit să prelungească exercițiile până vineri, când erau programate să se încheie, potrivit Reuters.
- O rachetă nord-coreeană a lovit pentru prima dată lângă coastele sud-coreene. Sud-coreeeni au lansat 3 rachete...
- Coreea de Nord a tras încă două rachete balistice, a șaptea lansare în două săptămâni. Reacția SUA
- SUA și aliații din Asia promit un răspuns "fără precedent" dacă Kim Jong-un va face un nou test nuclear
Ce urmăreşte Kim Jong-un cu acest val de teste
Coreea de Nord şi-a intensificat în mod deliberat tensiunile cu vecinii săi. Analiştii cred că ar urma ceva important, cum ar fi un test nuclear sau un test complet cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Pacific, sau ambele variante, susţine BBC într-o analiză. Există şi un obiectiv politic. Strategia a mai fost folosită de Phenian în 2010 și în 2017. Mai întâi, crește tensiunile, provoacă alarmare, apoi cere concesii din partea Coreei de Sud, Japoniei și Statelor Unite.
Experţii susţin că Phenianul procedează la fel şi acum, dar Kim Jong-un mai are un obiectiv. Testele anterioare ale nord coreenilor au uşuat în partea a doua a zborului, când focosul se separă și se întoarce spre Pământ. Phenianul trebuie să continue testele pentru a-și perfecționa tehnologia. Testul de joi ar fi urmat o traiectorie înată. Racheta a fost lansată la aproximativ 2.000 km înălţime şi după separare s-a întors abrupt în jos. Phenianul ar fi urmărit astfel testarea unei rachete cu rază lungă de acțiune, fără a o trimite deasupra Japoniei. Dacă a fost într-adevăr cu eşec, cum susţin vecinii din sud, demonstrează doar cât de mult mai are de lucrat la asta Kim Jong-un.
Scopul final nu este doar amenințarea Coreei de Sud și Japoniei, ci chiar amenințarea SUA cu o rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară. Însă testele cu rachetă ale Phenianului, împreună cu amenințările recente ale Chinei la adresa Taiwanului, au un impact profund asupra politicii nipone. După decenii de politică pacifistă şi de dezarmare, lucrurile se schimbă în Japonia. Luna viitoare, guvernul va propune dublarea bugetului apărării în următorul deceniu și achiziția de arme cu rază lungă.
Tokyo negociază achiziția a sute de rachete de croazieră Tomahawk din SUA. Asta ar însemna că pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, Japonia va avea capacitatea de a lovi ținte aflate mult în interiorul Chinei și Coreei de Nord.