Vladimir Putin pune forțele nucleare ruse "în stare de alertă", ca răspuns la "sancțiunile ilegitime ale Occidentului"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă maximă, ca răspuns la "declarațiile agresive" ale țărilor membre NATO.
De Redactia Observator la 27.02.2022, 16:43"Oficiali de top ai ţărilor aflate la conducerea NATO au lansat declaraţii agresive la adresa ţării noastre. Aşadar, dau ordin Ministerului Apărării şi Şefului Statului Major (n.r. al Forţelor Armate ale Rusiei) să treacă arsenalul nuclear în stare de alertă, în modul de luptă", a declarat Vladimir Putin, conform BBC. Potrivit agenției de presă TASS, ordinul a fost transmis în cadrul unei întâlniri între preşedintele rus, ministrul Apărării Sergei Şoigu și șeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov, în a patra zi de la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina. "Am înţeles!", s-a conformat ministrul rus al Apărării.
Putin a subliniat că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic, potrivit RIA Novosti. "Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor", a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept "operaţiune militară specială" de "demilitarizare şi denazificare" a ţării vecine.
Rămâne neclar ce reprezintă aşa-numitul "mod de luptă". Vladimir Putin a avertizat ţările NATO şi nu numai să nu intervină în conflicutul din Ucraina, precizând că acest lucru ar duce la "consecinţe nemaivăzute". Rusia a instalat echipamente militare defensive şi ofensive în Belarus şi a adus flota în Marea Neagră, pentru a preveni implicarea Occidentului în războiul din Europa de Est.
Ce sunt "forţele de descurajare ruse"
"Forţele de descurajare ruse" sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, "inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare", potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Agerpres. Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.