Antena Meniu Search
x

Lista sancţiunilor financiare contra Moscovei. Comisia Europeană: Suntem alături de Ucraina în lupta eroică împotriva invaziei ruseşti

Comisia Europeană a anunţat pe pagina de Linkedin sancţiunile la adresa Rusiei care vor fi implementate în următoarele zile. Comisia Europeană a anunţat măsuri dure la adresa Moscovei, după războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.02.2022, 13:10

Comisia Europeană a anunţat sancţiunile contra Rusiei
Comisia Europeană a anunţat sancţiunile contra Rusiei - Colaj Twitter / Shutterstock

Comisia Europeană a scris pe Linkedin că "suntem alături de guvernul Ucrainei şi de locuitorii aceste ţări în lupta eroică împotriva invaziei ruseşti".

Măsurile anunţate de Comisia Europeană

  • Îndepărtarea băncilor ruseşti din SWIFT - asta va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le este blocată posibilitatea să opereze global;
  • Prevenirea Băncii Centrale a Rusiei să disloce rezervele internaţionale - aceste măsuri restrictive vor reduce şi mai mult modurile în care Rusia poate submina impactul sancţiunilor noastre;
  • Acţionarea împotriva oamenilor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina - suntem decişi să luăm măsuri pentru limitarea vânzării de cetăţenie - aşa numitele paşapoarte aurii - care le-au permis oligarhilor ruşi conectaţi la guvernul de la Kremlin să devină cetăţeni în ţările noastre şi să acceseze sistemele noastre financiare;
  • Lansarea unui grup de lucru transatlantic care să asigure implementare eficientă a sancţunilor noastre financiare - acest grup de lucru va identifica şi îngheţa activele companiilor sau indivizilor sancţionaţi care se află în jurisdicţia noastră;
  • Sporirea coordonării împotriva dezinformării şi a altor tipuri de strategii - suntem pregătiţi să luăm şi alte măsuri pentru a trage Rusia la răspundere pentru atacul ei asupra Ucrainei.

Ursula von der Leyen a propus excluderea a numeroase bănci rusești din sistemul SWIFT

Pe acelaşi subiect

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, sâmbătă seară, că decizia va ”interzice oligarhilor ruşi să-şi folosească activele financiare pe pieţele noastre”.  

”Putin a pornit pe o cale care vizează distrugerea Ucrainei. Dar ceea ce face el, de fapt, este să distrugă viitorul propriei ţări”, a scris von der Leyen pe Twitter.  

Aceasta a anunţat şi restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei. ”Acest lucru îi va îngheţa tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele”, a mai scris preşedinta Comisiei Europene.  

Blocarea accesului la SWIFT pentru băncile dintr-o ţară are consecinţe ample pentru afaceri, deoarece instituţiile sunt efectiv excluse din sistemul internaţional de venituri. Imposibilitatea utilizării comunicaţiilor interbancare SWIFT îngreunează transferul banilor în şi din ţara respectivă.

Washingtonul şi alte capitale occidentale au avertizat Moscova cu privire la repercusiuni economice puternice în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, iar una dintre ideile lansate este excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, crucial pentru fluxurile monetare globale. Ar fi aproape imposibil pentru instituţiile financiare să trimită bani în interiorul sau în afara ţării dacă Rusia ar fi înlăturată din SWIFT. Această acţiune ar produce un şoc companiilor petroliere sau de gaz ruseşti, dar şi clienţilor lor străini - în special cumpărătorilor de exporturi de petrol şi gaze exprimate în dolari americani.

Date furnizate de Banca Reglementelor Internaționale arată că creditorii europeni au o cotă de aproape 30 de miliarde de dolari din expunerea băncilor străine faţă de Rusia. 

Ce este SWIFT

SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale” (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional. Creată în Belgia, reţeaua este supervizată de bănci centrale din SUA, Japonia şi Europa.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

CINE deţine SWIFT?

SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituţii membre care utilizează serviciul.

Cu sediul în Belgia, SWIFT realizează un profit modest - 36 de milioane de euro în 2020, pe baza raportului său financiar anual din 2020.

SWIFT este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

De ce ar fi gravă interdicţia SWIFT?

Dacă SWIFT ar exclude băncile ruseşti, ar restricţiona accesul ţării la pieţele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile şi persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri şi să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăţi, cum ar fi telefoane, aplicaţii de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăţi prin bănci din ţări care nu au impus sancţiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puţin eficiente şi sigure, volumele tranzacţiilor ar putea scădea şi costurile ar putea creşte.

Cum ar fi afectate celelalte ţări de o interdicţie SWIFT asupra Rusiei?

Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă. Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Ţările de Jos şi Germania sunt al doilea şi al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deşi Rusia nu este printre primele 10 pieţe de export pentru nicio ţară.

Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi. Dar când vine vorba de petrol şi gaze ruseşti, cumpărătorilor străini ar putea găsi mai greu alţi furnizori, Rusia fiind principalul furnizor al UE de ţiţei, gaze naturale şi combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene.

Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.

În urmă cu o lună, Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, camera superioară a parlamentului rus, declara pentru TASS că ţările europene nu vor putea primi gaze, petrol și metale din Rusia dacă țara este sancționată și deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT. „SWIFT este un sistem de plăți, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre - petrol, gaze, metale și alte componente importante pe care le importă. Au nevoie de asta? Nu sunt sigur", a spus Zhuravlev.

Ce va face SWIFT?

Sistemul SWIFT, cu sediul în Belgia, este obligat să respecte regulile belgiene şi ale Uniunii Europene, care ar include sancţiuni economice.

În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicţii anumitor ţări. Se descrie ca fiind neutru şi a spus că nu va lua decizia de a deconecta instituţiile ca urmare a presiunii politice.

Potrivit site-ului web al SWIFT, ”deşi sancţiunile sunt impuse independent în diferite jurisdicţii din întreaga lume, SWIFT nu poate alege în mod arbitrar regimul de sancţiuni al jurisdicţiei pe care să-l urmeze.”

În martie 2012, Uniunea Europeană a interzis SWIFT să deservească firmele şi persoanele iraniene care fuseseră sancţionate în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Lista includea banca centrală şi alte bănci mari. Un purtător de cuvânt al SWIFT a refuzat să spună cum ar răspunde organizaţia oricăror sancţiuni americane împotriva Rusiei.

Rusia nu se teme de excluderea din SWIFT

Sistemul financiar al Rusiei ar fi capabil să facă faţă chiar dacă ar fi deconectat de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT, declara în trecut şeful celei de-a doua mari instituţii de credit a ţării, VTB Bank, care a adăugat însă că nu crede că o astfel de mişcare este probabilă, transmite Reuters.

”Desigur că vom supravieţui, cu siguranţă, dar nu cred că se va ajunge la asta. Ar fi o măsură foarte serioasă, neprietenoasă şi nedreaptă”, a declarat Andrei Kostin, directorul general al VTB, la postul de televiziune de stat Rossiya 1.

Şi German Gref, directorul general al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, a respins ca pe nişte prostii informaţiile că noile sancţiuni americane ar putea viza capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari şi alte valute.

De altfel, Rusia şi-a înfiinţat propriul sistem de schimburi bancare, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT, într-o mişcare conform care, potrivit oficialilor, ar trebui să atenueze parţial lovitura în cazul în care Rusia ar fi deconectată de la SWIFT.

SPFS are deja 400 de utilizatori, potrivit datelor furnizate de Banca Centrală a Rusiei. 20% dintre transferurile interne se realizează prin SPFS, dar operațiunile sunt limitate la programul din timpul zilelor lucrătoare. 

alternativă pentru SWIFT ar putea fi sistemul de plăți interbancare transfrontaliere din China, sau CIPS, iar Moscova ar putea recurge la utilizarea criptomonedelor. Dar acestea nu sunt alternative viabile pentru Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Lista sancţiunilor financiare contra Moscovei. Comisia Europeană: Suntem alături de Ucraina în lupta eroică împotriva invaziei ruseşti