Antena LIVE

Curs valutar

Război comercial. SUA majorează drastic tarifele la maşini electrice și semiconductori din China. Reacţia Beijingului

SUA măresc tarifele la vehiculele electrice chinezești de la 25% la 100% şi majorează drastic tarifele la baterii electrice, semiconductori, echipamente medicale, panouri solare, oțel și aluminiu.  Casa Albă susţine că măsura este menită să protejeze joburile americanilor şi nu are legătură cu campania electorală, dar presa americană vede în ea o abordare şi mai dură a lui Joe Biden față de China, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Impactul asupra industriilor din China este totuşi așteptat să fie limitat, scrie Reuters, dar Beijingul a ameninţat că va lua măsuri la rândul său. 

De la 21.08.2024, 14:13
Război economic. SUA majorează drastic tarifele la maşini electrice și semiconductorii din China. Reacţia Beijingului Profimedia

Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a "proteja companiile şi muncitorii americani" de o concurenţă considerată "incorectă" de către oficialii de la Washington.

Aceste noi tarife vamale vizează mai multe sectoare industriale considerate "strategice", precum semiconductori, minerale rare, produse medicale şi automobile electrice, în cazul acestora din urmă tarifele vamale fiind majorate de la 25% până la 100%.

SUA vor tripla tarifele la importurile de oțel și aluminiu şi dubla din 2025 tariful la semiconductori. Şi tarifele pentru panourile solare se vor dubla în acest an la 50%. De asemenea, Washingtonul va tripla anul acesta tarifele pentru bateriile litiu-ion din China la 25%. Va proceda la fel şi cu bateriile litiu-ion pentru vehiculele neelectrice, dar începând cu 2026 pentru a le oferi companiilor americane mai mult timp să dezvolte tehnologia.

Impactul asupra industriilor din China este prognozat a fi unul limitat, scrie Reuters. China exportă puţine maşini electrice în SUA. În primul trimestru, Geely a fost singurul producător de automobile chinez care a exportat în Statele Unite un total de 2.217 de mașini.

Pe acelaşi subiect

Anul trecut, China a exportat în SUA panouri solare finalizate în valoare de 13 milioane de dolari, adică 0.03% din exporturile totale ale Chinei. Exporturile către Statele Unite sunt oricum supuse tarifelor de mai bine de un deceniu. 

Peste 80% din producția de panouri solare are loc acum în China, iar costul fabricării unui panou în China este cu 60% mai ieftin decât în ​​SUA, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank de la Washington.

China acuză SUA că-i subminează economia

Potrivit Financial Times, un oficial a declarat că SUA nu încearcă să oprească dezvoltarea Chinei sau să afecteze eforturile depuse de Washington și Beijing pentru a stabiliza relațiile dintre cele două ţări.  Dar, potrivit americanilor, China produce "cu mult peste orice estimare plauzibilă a cererii globale" iar acest lucru ameninţă să inunde piețele globale și să submineze capacitatea de producţie proprie a SUA.

"Reduce reziliența lanțului nostru de aprovizionare şi ne face pe toți din întreaga lume mai vulnerabili la presiuni economice", a adăugat el.Beijingul a reacţionat spunând că Washington încearcă să  submineze economia Chinei. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat marţi că "China se opune în mod constant creșterilor unilaterale ale tarifelor care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului și va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele legitime".

Elon Musk: Fără tarife, chinezii îşi vor demola rivalii producători de automobile electrice

La începutul anului, miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla, a avertizat în SUA că producătorii chinezi vor demola majoritatea rivalilor. Elon Musk consideră că producătorii de automobile electrice din China vor avea un succes "semnificativ" în afara Chinei potrivit Reuters

"Companiile auto chineze sunt cele mai competitive companii auto din lume. Aşadar, cred că vor avea un succes semnificativ în afara Chinei, în funcţie de ce fel de tarife sau bariere comerciale sunt stabilite", a spus Musk în ianuarie. "Sincer, cred că, dacă nu sunt stabilite bariere comerciale, acestea vor demola aproape majoritatea companiilor din lume", a afirmat acesta.

Washingtonul acuză Beijingul de practici comerciale incorecte

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat că este necesar ca administraţia americană se se asigure că stimulentele prevăzute în planul IRA să susţină industriile americane şi ca aceste investiţii să fie protejate.

Guvernul american a investit peste 860 miliarde de dolari, via planul IRA, pentru a accelera producţia de automobile electrice, baterii pentru automobile şi panouri fotovoltaice şi centrale eoliene made in America.

Însă, Washingtonul acuză Beijingul că susţine puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate drept strategice, cu importante subvenţii care creează o supraproducţie în rândul firmelor chineze, supraproducţie care este orientată spre piaţa mondială şi reduce preţurile, afectând dezvoltarea industriilor concurente din alte ţări.

Noile tarife vamale vizează tocmai "eliminarea practicilor comerciale incorecte, fie că este vorba de transferul de tehnologii, proprietatea intelectuală sau inovaţia", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, Washingtonul a majorat semnificativ şi tarifele pentru oţelul şi aluminiul din China, de la 7,5% până la 25%, la fel ca şi pentru baterii şi pentru semiconductori, de la 25% până la 50%, un tarif similar fiind impus şi pentru panourile fotovoltaice şi anumite produse medicale chinezeşti.

Lael Brainard, directoarea Consiliului economic naţional, a justificat noile tarife vamale prin faptul că China "îşi finanţează creşterea pe seama altora". "Din cauza practicilor sale incorecte, China dispune de o capacitate de producţie a panourilor fotovoltaice de două ori mai mare decât cererea mondială anticipată pe termen scurt", a adăugat Lael Brainard.

SUA au importat anul trecut bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China şi au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către a doua mare economie a lumii, un deficit al balanţei comerciale care persistă de câteva decenii şi a devenit un subiect sensibil la Washington.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china sua masini electrice panouri solare tarife razboi comercial
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024