Război comercial. SUA majorează drastic tarifele la maşini electrice și semiconductori din China. Reacţia Beijingului
SUA măresc tarifele la vehiculele electrice chinezești de la 25% la 100% şi majorează drastic tarifele la baterii electrice, semiconductori, echipamente medicale, panouri solare, oțel și aluminiu. Casa Albă susţine că măsura este menită să protejeze joburile americanilor şi nu are legătură cu campania electorală, dar presa americană vede în ea o abordare şi mai dură a lui Joe Biden față de China, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Impactul asupra industriilor din China este totuşi așteptat să fie limitat, scrie Reuters, dar Beijingul a ameninţat că va lua măsuri la rândul său.
De Redactia Observator la 21.08.2024, 14:13- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a "proteja companiile şi muncitorii americani" de o concurenţă considerată "incorectă" de către oficialii de la Washington.
Aceste noi tarife vamale vizează mai multe sectoare industriale considerate "strategice", precum semiconductori, minerale rare, produse medicale şi automobile electrice, în cazul acestora din urmă tarifele vamale fiind majorate de la 25% până la 100%.
SUA vor tripla tarifele la importurile de oțel și aluminiu şi dubla din 2025 tariful la semiconductori. Şi tarifele pentru panourile solare se vor dubla în acest an la 50%. De asemenea, Washingtonul va tripla anul acesta tarifele pentru bateriile litiu-ion din China la 25%. Va proceda la fel şi cu bateriile litiu-ion pentru vehiculele neelectrice, dar începând cu 2026 pentru a le oferi companiilor americane mai mult timp să dezvolte tehnologia.
Impactul asupra industriilor din China este prognozat a fi unul limitat, scrie Reuters. China exportă puţine maşini electrice în SUA. În primul trimestru, Geely a fost singurul producător de automobile chinez care a exportat în Statele Unite un total de 2.217 de mașini.
- Vladimir Putin merge în China, joi şi vineri, la invitația lui Xi Jinping, revenit din turneul său european
- Xi Jinping, "croazieră de aur" în estul Europei. Investiţiile Chinei în Ungaria se vor tripla în 2024
- Xi Jinping, aşteptat cu covorul roşu şi dansuri tradiţionale la Budapesta. China ar putea ar putea începe...
- Xi Jinping îşi încheie turneul european la Budapesta. Mizele vizitei: China ar urma să construiască vehicule...
Anul trecut, China a exportat în SUA panouri solare finalizate în valoare de 13 milioane de dolari, adică 0.03% din exporturile totale ale Chinei. Exporturile către Statele Unite sunt oricum supuse tarifelor de mai bine de un deceniu.
Peste 80% din producția de panouri solare are loc acum în China, iar costul fabricării unui panou în China este cu 60% mai ieftin decât în SUA, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank de la Washington.
China acuză SUA că-i subminează economia
Potrivit Financial Times, un oficial a declarat că SUA nu încearcă să oprească dezvoltarea Chinei sau să afecteze eforturile depuse de Washington și Beijing pentru a stabiliza relațiile dintre cele două ţări. Dar, potrivit americanilor, China produce "cu mult peste orice estimare plauzibilă a cererii globale" iar acest lucru ameninţă să inunde piețele globale și să submineze capacitatea de producţie proprie a SUA.
"Reduce reziliența lanțului nostru de aprovizionare şi ne face pe toți din întreaga lume mai vulnerabili la presiuni economice", a adăugat el.Beijingul a reacţionat spunând că Washington încearcă să submineze economia Chinei. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat marţi că "China se opune în mod constant creșterilor unilaterale ale tarifelor care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului și va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele legitime".
Elon Musk: Fără tarife, chinezii îşi vor demola rivalii producători de automobile electrice
La începutul anului, miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla, a avertizat în SUA că producătorii chinezi vor demola majoritatea rivalilor. Elon Musk consideră că producătorii de automobile electrice din China vor avea un succes "semnificativ" în afara Chinei potrivit Reuters.
"Companiile auto chineze sunt cele mai competitive companii auto din lume. Aşadar, cred că vor avea un succes semnificativ în afara Chinei, în funcţie de ce fel de tarife sau bariere comerciale sunt stabilite", a spus Musk în ianuarie. "Sincer, cred că, dacă nu sunt stabilite bariere comerciale, acestea vor demola aproape majoritatea companiilor din lume", a afirmat acesta.
Washingtonul acuză Beijingul de practici comerciale incorecte
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat că este necesar ca administraţia americană se se asigure că stimulentele prevăzute în planul IRA să susţină industriile americane şi ca aceste investiţii să fie protejate.
Guvernul american a investit peste 860 miliarde de dolari, via planul IRA, pentru a accelera producţia de automobile electrice, baterii pentru automobile şi panouri fotovoltaice şi centrale eoliene made in America.
Însă, Washingtonul acuză Beijingul că susţine puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate drept strategice, cu importante subvenţii care creează o supraproducţie în rândul firmelor chineze, supraproducţie care este orientată spre piaţa mondială şi reduce preţurile, afectând dezvoltarea industriilor concurente din alte ţări.
Noile tarife vamale vizează tocmai "eliminarea practicilor comerciale incorecte, fie că este vorba de transferul de tehnologii, proprietatea intelectuală sau inovaţia", a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, Washingtonul a majorat semnificativ şi tarifele pentru oţelul şi aluminiul din China, de la 7,5% până la 25%, la fel ca şi pentru baterii şi pentru semiconductori, de la 25% până la 50%, un tarif similar fiind impus şi pentru panourile fotovoltaice şi anumite produse medicale chinezeşti.
Lael Brainard, directoarea Consiliului economic naţional, a justificat noile tarife vamale prin faptul că China "îşi finanţează creşterea pe seama altora". "Din cauza practicilor sale incorecte, China dispune de o capacitate de producţie a panourilor fotovoltaice de două ori mai mare decât cererea mondială anticipată pe termen scurt", a adăugat Lael Brainard.
SUA au importat anul trecut bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China şi au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către a doua mare economie a lumii, un deficit al balanţei comerciale care persistă de câteva decenii şi a devenit un subiect sensibil la Washington.