Video Xi Jinping, aşteptat cu covorul roşu şi dansuri tradiţionale la Budapesta. China ar putea ar putea începe producţia de baterii şi vehicule electrice în Ungaria
Ungaria întinde covorul roşu pentru preşedintele Chinei. Xi Jinping a fost aşteptat cu entuziasm şi dansuri tradiţionale pe aeroportul din Budapesta. Prietenia dintre cele două ţări s-a concretizat în noi acorduri de investiţii. Beijingul ar putea începe producţia de baterii şi vehicule electrice în ţara vecină şi va evita astfel tarifele de import impuse de Uniunea Europeană.
Xi Jinping nu a mai vizitat Ungaria de 15 ani. Aşa că primirea de la Budapesta a fost pe măsura momentului. Liderul de la Beijing a fost aşteptat cu pâine şi sare, iar Viktor Orban i-a dăruit primei doamne a Chinei un buchet cu flori. Apoi, au urmat dansurile.
Sute de persoane au fluturat steaguri ale Chinei şi Ungariei. La gardurile aeroportului s-au postat şi zeci de pasionaţi de avioane pentru a face plane spotting cu aeronava prezindeţială.
Spectator: Este e un Boeing 747-800, astfel de avioane nu prea poţi vedea aici în afară de versiunea cargo, pentru că 747 de pasageri nu mai aterizează aici.
Spectator: Ceva a ieşit, ceva se vede, dar întunericul nu prea ne-a ajutat cu fotografiile.
Străzile şi clădirile din Budapesta au fost împodobite cu steaguri ale celor ţări. Mare iubitor de cai, liderul de la Beijing a putut admira o defilare a cavaleriei la Palatul Şandor.
La Budapesta, Xi Jinping s-a întâlnit a şaptea oară cu Viktor Orban
Prietenia lor s-a reflectat în investiţii majore în ţara vecină. O companie de baterii din China a construit o fabrică în valoare de 7 miliarde de euro la Debreţin. Iar un producător de maşini electrice va deschide prima uzină europeană la Szeged. Şi nu e tot.
"Cele două ţări au semnat 18 noi acorduri de cooperare, de la proiecte feroviare, rutiere și energetice, până la proiecte în domeniul nuclear. Companiile chineze vor, de exemplu, să-și construiască vehiculele electrice în Ungaria și apoi să le vândă ieftin europenilor, ca să evite astfel taxele de import", transmite Alex Prunean, reporter Observator.
Atitudinea Ungariei contrastează cu poziţia Uniunii Europene, care vrea să reducă dependenţa de importurile din China.
Spectator: Sigur vor apărea conflicte cu Europa, dar trebuie să se înţeleagă că Ungaria e un stat suveran, nu ne pot dicta alte ţări care sunt priorităţile noastre.
În ciuda fastului, programul lui Xi a fost ţinut secret până în ultimele clipe. Iar pe străzi au apărut zeci de bărbaţi care aveau ca scop să oprească din faşă protestele sau afişarea steagurilor Taiwanului şi Tibetului.
"Nici turiștii nu au scăpat de măsurile de securitate extrem de dure luate de autoritățile din budapesta pe parcursul vizitei. Funicularul care urcă spre palatul sandor sau palatul prezidenţial nu funţionează întreaga zi, iar la fiecare nivel al pasarelelor pietonale, se află agenți de securitate, atât maghiari cât și chinezi", transmite Alex Prunean, reporter Observator.
Ungaria a fost a treia şi ultima ţară din turneul de cinci zile al lui Xi Jinping. Liderul chinez a mai vizitat Franţa şi Serbia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰