Video Xi Jinping, "croazieră de aur" în estul Europei. Investiţiile Chinei în Ungaria se vor tripla în 2024
"Croazieră de aur" pentru preşedintele Chinei, după cum singur şi-a numit vizitele în Europa. Xi Jinping şi-a apropiat şi mai mult aliaţii din estul continentului, Serbia şi Ungaria. Investiţiile chineze în economia maghiară se vor tripla anul acesta, iar Beijingul va reuşi astfel să evite posibilele tarife impuse de Uniunea Europeană. Vorbim de acorduri economice de zeci de miliarde de euro.
Relaţiile dintre Ungaria şi China sunt la cote fără precedent, a scris Orban pe Facebook după vizita preşedintelui chinez. Euforia lui se bazează pe cele 18 acorduri noi semnate, printre care şi unul în domeniul nuclear. Companiile Beijingului vor construi o cale ferată de mare viteză între Budapesta şi aeroport şi una pentru transportul de marfă care va ocoli capitala. O nouă fabrică de maşini electrice va apărea în estul Ungariei. China va putea ocoli astfel taxele de import ale Uniunii Europene. Echipa Observator a filmat la faţa locului dovezile de apropiere.
Ungaria devine astfel al doilea cel mai important aliat pentru Beijing în Europa
La tot se văd semnele prieteniei dintre cele două popoare. Pe podul Elisabeta, emblematic pentru oraş, flutură 40 de steaguri ale Chinei alturi de cel al Ungariei. Iar mai apoi localnicii l-au adugat şi pe cel al Uniunii Europene. Ungaria devine astfel al doilea cel mai important aliat pentru Beijing în Europa, după Rusia. "China sprijină Ungaria să joace un rol mai important în cadrul UE și să promoveze relațiile China-UE, ca să le dezvolte şi mai mult", a declarat Xi Jinping, preşedintele Chinei.
Pe plan extern, Viktor Orban şi-a însuşit abordările Beijingului pe multe teme, inclusiv războiul din Ucraina. "Europa de astăzi este de partea războiului. Singura excepție este Ungaria, care solicită o încetare imediată a focului și discuții de pace și sprijină toate eforturile internaționale pentru pace, inclusiv inițiativa de pace chineză prezentată de președintele Xi Jinping", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Pe lângă Ungaria, Serbia se laudă şi ea cu o prietenie de neclintit cu marele investitor din Asia. Un acord de liber schimb semnat anul trecut va intra în vigoare la 1 iulie, iar Belgradul va cumpăra trenuri de mare viteză de la Beijing. Acestea vor circula pe o cale ferată construită chiar de compnaiile chineze.
Anterior, Xi a vizitat Franţa şi a ascultat îngrijorările Europei de Vest privind excesul de maşini electrice şi panouri solare din China. A refuzat să facă orice concesie şi nu a promis nici că va interveni pe lângă Putin pentru a opri războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin e aşteptat să viziteze Beijingul săptămâna viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰