Recep Erdogan: Occidentul trimite ”fier vechi” Ucrainei pe post de armament și ”provoacă” Rusia
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri, la Belgrad, că nu crede că politicile ”provocatoare” ale Occidentului faţă de Rusia sunt corecte, după ce Uniunea Europeană şi Grupul celor Şapte naţiuni au propus un plafon de preţ pentru gazele și petrolul Rusiei, transmite Reuters, citat de news.ro.
De Redactia Observator la 08.09.2022, 09:24Preşedintele Vladimir Putin ameninţase anterior că va opri toate livrările de gaze dacă UE ar face un astfel de pas, crescând riscul raţionalizării consumului de energie în unele dintre cele mai bogate ţări din lume, în această iarnă. Erdogan a vorbit miercuri la o conferinţă de presă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, la Belgrad.
”Nu este nevoie să enumerez numele, dar pot spune clar că nu consider că poziţia pe care o adoptă Occidentul este corectă. Pentru că există un Occident care conduce o politică bazată pe provocare, acolo nu se va putea obţine un rezultat”, a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă la Belgrad. Erdogan a adăugat că alte ţări nu ar trebui să subestimeze Rusia.
Recep Erdogan: Occidentul trimite ”fier vechi” Ucrainei pe post de armament
Potrivit agenției turce Anadolu, Erdogan a numit acțiunile Occidentului ”provocatoare din toate direcțiile” și armele trimise în Ucraina ”fier vechi”. Erdogan susține că poziția Occidentului este greșită: ”Ei își declară sprijinul militar. Dar câte arme trimise în Ucraina sunt fier vechi și gunoaie pentru Occident? Putem spune chiar acum că o parte câștigă? Nu! În acest război nu există niciun învingător, ci mulți învinși. Un număr mare de oameni mor și este nepotrivit să vorbim despre partea financiară”.
- "Îngrijorări serioase" în UE după declarațiile ostile ale lui Erdogan la adresa Greciei: "Turcia să se abţină...
- Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee. Erdogan: „Suntem pregătiți să facem...
- Vladimir Putin, încrezător în succesul Rusiei în războiul din Ucraina: "Sunt sigur că nu am pierdut nimic şi...
Erdogan a menționat, de asemenea, criza energetică europeană, întrebându-se de ce liderii nu au planificat din timp pentru lunile de iarnă, știind că prețurile vor crește vertiginos atunci când Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale.
Preleședintele sârb Aleksandar Vucic a spus că Serbia a cerut Turciei să îi permită să transfere importurile de energie electrică din Azerbaidjan, estimate la aproximativ 2 gigawaţi oră (GWH). Pe 22 august, Vucic şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, au convenit asupra importurilor de energie ale Belgradului, în condiţii nespecificate.
Serbia generează aproximativ 70% din necesarul de energie electrică în centralele pe cărbune. "I-am cerut lui (Erdogan) să ne ajute şi să aloce spaţiu... pentru transferul de energie electrică azeră", a spus Vucic. Serbia este aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti, dar doreşte să îşi diversifice aprovizionarea şi intenţionează să înceapă importul de gaze naturale din Azerbaidjan în 2023.
Vucic: Dacă cineva se gândeşte cu adevărat să învingă Rusia militar, ar trebui să ne pregătim de o iarnă polară
Vucic a spus că iarna viitoare în Europa s-ar putea dovedi a fi ”una foarte rece” din cauza unei crize energetice care decurge din războiul din Ucraina. Deşi Belgradul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, a refuzat să impună sancţiuni Moscovei.
”Dacă cineva se gândeşte cu adevărat să învingă Rusia militar (în Ucraina), atunci va trebui să ne pregătim nu numai pentru o iarnă rece, ci şi pentru o iarnă polară”, a spus Vucic. Serbia intenţionează să cumpere, de asemenea, dronele armate Bayraktar din Turcia, din 2023, a spus Vucic, adăugând că va investi sute de milioane de euro în acord. El nu a detaliat.