Antena Meniu Search
x

Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee. Erdogan: „Suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar"

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Grecia că ocupă insule din Marea Egee care au un statut demilitarizat și a declarat că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar" atunci când va fi cazul, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 22:16

Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee. Erdogan: „Suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar" - Hepta

Rivalii istorici, Turcia și Grecia, nu au fost de acord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee până la granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum și în ceea ce privește Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Acuzații grave pentru Grecia din cauza Mării Egee

Recent, Ankara a acuzat Atena că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee, lucru pe care Atena îl respinge. „Faptul că ocupați insulele.... când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar", a declarat Erdogan, în timpul unei vizite în provincia nordică Samsun.

Turcia a protestat recent din cauza a ceea ce a declarat că este o hărțuire a avioanelor sale de către forțele grecești. Ankara a declarat că sistemele de apărare aeriană S-300 folosite de Grecia au urmărit avioanele turcești în timpul unui zbor de rutină.

Pe acelaşi subiect

Turcia a sărbătorit Ziua Victoriei pe 30 august, o sărbătoare națională care marchează faptul că forțele turcești au alungat forțele grecești în 1922. Sâmbătă, Erdogan a cerut, de asemenea, Greciei să „nu uite Izmirul", referindu-se la victoria turcă.

Ankara susține că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 și 1947, cu condiția ca aceasta să nu aibă arme.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că poziția Turciei de a pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor este „absurdă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri externe » Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee. Erdogan: „Suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar"