Recunoaştere indirectă a pierderilor din Ucraina: Vladimir Putin a mărit efectivul armatei ruse cu 7%
Preşedintele Ucrainei acuză Rusia că a adus întreaga Europă în pragul unui dezastru nuclear. Alimentarea cu energie electrică a centralei atomice Zaporojie, ocupate de ruşi, a fost temporar întreruptă după un incendiu provocat de bombardamentele din zonă. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de aceste atacuri. Sistemele de siguranţă au rămas în funcţiune, iar după un timp centrala a fost din nou conectată la reţea. Volodimir Zelenski a discutat cu Joe Biden despre acest subiect, iar preşedintele american şi-a exprimat încă o dată susţinerea faţă de Ucraina.
De Redactia Observator la 26.08.2022, 08:18"Rusia a adus Ucraina şi pe toţi europenii la un pas de o catastrofă radioactivă", a declarat Volodimir Zelenski. Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată de la reţeaua electrică pentru prima dată de când a fost construită. Motivul a fost un incendiu, provocat de bombardamente la o altă centrală din apropiere. Energia electrică alimentează sistemele de siguranţă şi mai ales pe cele de răcire a combustibilului nuclear, proces a cărui întrerupere ar avea urmări catastrofale. Din fericire, grupurile electrogene au asigurat funcţionarea sistemelor. Centrala ocupată de armata rusă, dar operată în continuare de personalul ucrainean, se află, practic, în plin teatru de război. Situaţia îngrijorează tot mai mult comunitatea internaţională.
Kievul şi Moscova au acceptat o inspecţie a experţilor internaţionali la centrală
"O centrală nucleară, şi cred că am mai spus-o şi ieri, nu ar trebui să devină niciodată o zonă activă de război. Prin urmare, noi spunem că Rusia trebuie să accepte ca zona din jurul centralei să fie demilitarizată", a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe. După negocieri intense, Kievul şi Moscova au acceptat o inspecţie a experţilor internaţionali la centrală, care va avea loc până la sfârşitul lunii. Între timp, rachetele Rusiei continuă să lovească Ucraina. Armata rusă susţine că a distrus, miercuri, un tren militar şi a eliminat nu mai puţin de 200 de rezervişti, într-o gară din estul ţării. Dar la Kiev, declaraţia este calificată drept "o nouă minciună a unui stat terorist". De fapt, trenul era plin de civili, iar rachetele au ucis 25 de oameni, atât pasageri cât şi localnici, inclusiv un copil.
Vladimir Putin a semnat un decret prin care efectivul armatei ruse este sporit cu 7% şi trece, astfel, de două milioane de soldaţi. Ar fi o recunoaştere indirectă a faptului că armata a suferit pierderi grele în Ucraina, care trebuie compensate, potrivit experţilor occidentali. Aceştia cred că nu se va apela la recrutări, ci vor fi angajaţi voluntari, care sunt, însă, tot mai greu de găsit.