Antena LIVE

Curs valutar

Regulile de călătorie în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis că dovada trecerii prin boală pentru persoanele recuperate în urma infectării cu coronavirus poate fi eliberată şi pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigen rapid.

De la 23.02.2022, 12:36
WhatsApp
Regulile privind călătoriile în Europa se modifică. Noile schimbări decise de Comisia Europeană Profimedia

Până acum, era necesar rezultatul pozitiv al unui test PCR, în timp ce testele rapide puteau fi folosite doar pentru eliberarea unui certificat de testare, valabil 48 de ore. Singura condiţie pentru care testul rapid poate fi folosit pentru generarea certificatului verde este să fie unul care să se regăsească pe lista comună a Uniunii Europene.

Se modifică, de asemenea, regula privind accesul în Europa. Până acum, aveau drept de acces doar cei care erau vaccinaţi cu AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson şi Novavax. În prezent, pot intra pe teritoriul Uniunii Europene şi cei vaccinaţi cu restul serurilor aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cum ar fi cele din India şi China.

UE va ridica restricțiile de călătorie pentru non-europenii vaccinați începând cu 1 martie

Uniunea Europeană vrea ca statele sale membre să își relaxeze în continuare regulile pentru turiştii din țări terțe începând cu 1 martie. Va fi luat în considerare doar statutul lor individual.

Pe acelaşi subiect

În cea mai recentă recomandare de marți, Consiliul a sfătuit țările să nu impună restricții turiștilor care au fost complet vaccinați sau au primit o doză booster cu cel mult 270 de zile (nouă luni) înainte de sosire, indiferent de țara din care provin. Cei care s-au vindecat de Covid-19 cu 180 de zile (șase luni) înainte de a călători vor putea să intre în UE fără restricții suplimentare, recomandă Consiliul.

Consiliul actualizează recomandarea privind călătoriile neesențiale din țări terțe. Comunicatul integral al CE

Consiliul a adoptat astăzi o recomandare actualizată privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE. Modificările introduse răspund evoluției pandemiei, creșterii ratei de vaccinare și administrării dozelor de rapel, precum și recunoașterii unui număr tot mai mare de certificate eliberate de țări terțe ca fiind echivalente cu certificatul digital al UE privind COVID. Noua recomandare va începe să se aplice de la 1 martie 2022.

În temeiul acestei recomandări, restricțiile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ținând seama atât de situația din țara terță, cât și de statutul individual al persoanei. Statele membre ar trebui să permită călătoriile neesențiale pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau OMS, pentru persoanele vindecate și pentru toate persoanele care călătoresc dintr-o țară de pe lista UE. Pentru unii dintre acești călători, s-ar putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi testarea PCR înainte de călătorie.

Persoane vaccinate și vindecate

Statele membre ar trebui să elimine restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau OMS, cu condiția ca acestea să fi primit ultima doză din seria de vaccinare primară cu cel puțin 14 zile și cel mult 270 zile înainte de sosire sau să fi primit o doză de rapel.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să elimine restricția temporară aplicabilă călătoriilor neesențiale pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile anterioare călătoriei către UE.

Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de OMS, statele membre ar putea solicita, de asemenea, un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare și ar putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi carantina sau izolarea. Un test PCR negativ înainte de plecare ar putea fi, de asemenea, solicitat persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, precum și persoanelor care au fost vaccinate cu un vaccin aprobat de UE, dar care nu dețin un certificat UE sau un certificat echivalent.

Copiii

Copiilor cu vârsta peste 6 ani și sub 18 ani care îndeplinesc condițiile stabilite pentru adulți ar trebui să li se permită să călătorească.

În plus, tuturor celorlalți copii cu vârsta peste 6 ani și sub 18 ani ar trebui să li se permită să călătorească cu un rezultat negativ la testul PCR efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare. Statele membre ar putea să solicite efectuarea unor teste suplimentare după sosire, precum și intrarea în carantină sau autoizolarea. Copiilor cu vârsta sub 6 ani nu ar trebui să li se aplice niciun test sau cerințe suplimentare.

Țări aflate pe lista UE

În temeiul noilor norme, pentru ca restricțiile asupra călătoriilor neesențiale să fie eliminate pentru toți călătorii din o anumită țară terță, numărul cazurilor de COVID-19 la 100 000 de locuitori în cele 14 zile precedente crește de la 75 la 100. Rata de testare săptămânală la 100 000 de locuitori este, de asemenea, majorată de la 300 la 600.

Celelalte criterii existente continuă să se aplice, inclusiv o tendință stabilă sau descrescătoare în cazurile noi, o rată a pozitivității de 4 % raportată la toate testele efectuate, progrese în ceea ce privește vaccinarea, prezența unor variante care suscită îngrijorare sau care prezintă interes și răspunsul general la COVID-19 în țară. Reciprocitatea ar trebui să fie luată în considerare, în continuare, de la caz la caz.

Cu toate acestea, recomandarea actualizată indică, de asemenea, că este oportun să se înceapă să se ia în considerare trecerea la o abordare bazată exclusiv pe persoană. Pentru a acorda timp țărilor terțe să își majoreze ratele de vaccinare, Comisia ar trebui să revizuiască recomandarea până la 30 aprilie 2022, pentru a lua în considerare eliminarea listei țărilor. Comisia ar trebui să raporteze Consiliului și ar putea să îi prezinte, după caz, o propunere de eliminare a listei.

La 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. Recomandarea conținea o listă inițială a țărilor în privința cărora statele membre ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe; lista este reexaminată la fiecare două săptămâni.

Principalele elemente ale recomandării au fost actualizate ultima dată la 20 mai 2021. Aceasta a inclus o modificare a criteriilor pentru adăugarea unei țări terțe pe listă, introducerea posibilității ca statele membre să accepte dovada vaccinării și crearea unui mecanism de activare a unei frâne de urgență pentru a reacționa la variantele care suscită îngrijorare sau care prezintă interes.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

comisia europeana dovada europa reguli trecerii prin boala
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025