Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Medicii de familie vor putea face teste COVID antigen. Vor fi plătiți cu 50 lei de persoană testată

Guvernul a aprobat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

de Redactia Observator

la 28.12.2021 , 18:19

OUG care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru COVID, aprobată de Guvern OUG care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru COVID, aprobată de Guvern - Guvernul României / Facebook

"Medicii de familie vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană afişată pe sit-ul Ministerului Sănătăţii. Pentru fiecare testare realizată, medicii de familie vor primi 50 de lei pe persoană, ceea ce include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Acesta a menţionat că pacienţii eligibili pentru testare sunt cei suspectaţi că ar fi infectaţi, conform metodologiei elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Medicii vor fi plătiți cu 50 lei de persoană testată

Articolul continuă după reclamă

 "La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii", a transmis MS.

Pe acelaşi subiect

Conform documentului, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Aceştia vor achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării. 

Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Persoanele eligibile pentru testare la medicul de familie

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic. 

"Acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă", a precizat MS.

Finanţarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Ajutor de stat de 150 de milioane de euro pentru investiţii în energie termică din surse regenerabile

Executivul a mai aprobat alocarea a 150 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat celor care produc şi distribuie energie termică în sistem centralizat din surse regenerabile mai puţin exploatate. De ajutor prin această chemă de finanţare vor beneficia producătorii de energie termică pe bază de biomasă, biogaz şi energie geotermală, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. 

Hotărârea de Guvern aprobată marţi prelungeşte, de fapt, până la finalul anului 2023 un program derulat din fonduri europene. Din totalul de 150 de milioane de euro, 85% sunt fonduri europene nerambursabile, restul fiind co-finanţare publică.

Plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%, majorat

O altă Hotărâre de Guvern prevede majorarea plafonului veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Actul normativ a fost adoptat în contextul creşterii valorii punctului de pensie de la 1 ianuarie. "Este vorba de un plafon care va fi ridicat la 1.429 de lei pe lună, de la 1.299 de lei, cât era până la 1 ianuarie 2022”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Acesta a menţionat că măsura a fost luată pentru a creşte accesul la medicamente compensate acordate, în ambulatoriu, pensionarilor cu venituri mici.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri politice » Medicii de familie vor putea face teste COVID antigen. Vor fi plătiți cu 50 lei de persoană testată