Reportaj cutremurător BBC: Sclavele sexuale ascunse ale României. Cum au fost traficate 429 de tinere, într-un singur an
Suntem din nou subiect de scandal în presa britanică. Un reportaj BBC arată cu degetul spre eforturile firave ale autorităţilor din România de a opri traficul de persoane şi exploatarea sexuală a copiilor. Timp de doi ani, jurnaliştii au filmat acţiuni ale poliţiei din Marea Britanie în care victime sunt de cele mai multe ori fete din ţara noastră.
De Redactia Observator la 25.01.2022, 20:17Sclavele sexuale ascunse ale României. Aşa îşi începe BBC reportajul cutremurător. Jurnaliştii spun că 429 de tinere din România, jumătate minore, au fost traficate în 2020 în Marea Britanie. Racolate din familii sărmane sau case de copii, prin metoda loverboy, fetele erau apoi obligate să se prostitueze.
Mama unei victime: La poliţie când mergeam nu auzeam decât că ei nu au ce să facă. Nu au personal să meargă să o caute.
Tatăl unei victime: Mergi la poliţie. Nimic nu se întâmplă. Mergi în oraş, iar traficantul îţi zâmbeşte în faţă. Cum te simţi?
Poliţiştii au dat replica azi.
- România, un adevărat "incubator" pentru minorii ajunși sclavi sexuali în UK. Andreea a fost găsită de mamă...
- Un bărbat care nu a respectat carantina obligatorie, dat de gol de o prostituată cu care nu s-a înțeles la bani....
- Primele explicații ale polițistului din Buzău, după ce a mers drogat la prostituate și a făcut accident, la beție
Ofiţer crima organizată: Cazul acela a fost verificat. Au fost arestați suspecții. În același an, suspectul la care se face referire a fost trimis în judecată, iar în anul 2020 a fost condamnat.
România, campioană la anchete europene privind traficul de persoane
Mai mult, spun că suntem campioni la anchete europene privind traficul de persoane. În 2021, au fost efectuate investigații în 723 de dosare de trafic de persoane, fiind suspectate 911 persoane. 410 dintre ele au fost trimise în judecată. Oricât de bune ar fi cifrele, gafele trecutului fac praf imaginea poliţiei. Cazul Caracal este şi el menţionat în reportajul BBC.
Ion Măceşanu, tatăl Alexandrei: Dacă o luau în serios de prima dată, cred că acum era aici, cu noi.
Un raport al Amasadei Statelor Unite din 2020 recomanda autorităţilor din România modificarea urgentă a legislaţiei privind traficul de persoane şi mai multă fermitate în anchetarea reţelelor de crimă organizată. Documentul aminteşte şi de implicarea insuficientă a Guvernului în protecţia victimelor.