Antena LIVE
Exclusiv

Reportaj Observator în Istanbul. Inflație de 50% în Turcia, oamenii sunt în pragul disperării: "Nu înţeleg cum poţi supravieţui"

O criză economică fără precedent macină Turcia. Cu o inflaţie record, de aproape 50%, oamenii se întreabă disperaţi până unde vor mai urca preţurile. Unii dintre ei îşi mai permit să mănânce carne doar o dată pe an. Urmăriţi un reportaj în exclusivitate Observator filmat în Istanbul. 

De la 18.02.2022, 22:38

Zeienep, comerciant: Turcii nu îşi permit să mănânce bine, să se îmbrace bine, să se încalţe bine, să meargă într-o vacanţă. Din 100 de turci, poate că cinci merg în vacanţă. 

Zaienep şi soţul ei au două magazine, afacere de familie, în cel mai aglomerat district al Istanbulului. Peste două milioane de turci trăiesc în Fatih şi, în fiecare dimineaţă, se trezesc cu acelaşi gând: să verifice cursul valutar. Lira turcească s-a devalorizat cu 50 de procente, doar în ultimele patru luni. Pentru o ţară cu o economie bazată pe import, asta înseamnă faliment curat, mai ales pentru micile afaceri. 

Zeienep, comerciant: Mă duc azi la fabrică să cumpăr pahare şi costă 10 lire, mâine sunt 15 lire. Creşte dolarul, se scumpeşte tot, scade dolarul, nu se ieftineşte nimic.

Odată cu valuta, creşte şi inflaţia în Turcia. A ajuns aproape de 50%, însă preşedintele Erdogan continuă să ţină dobânzile scăzute şi să sfideze legile economiei. În tot acest timp, turcii trăiesc tot mai greu. 

Pe acelaşi subiect

Zeienep, comerciant: Electricitatea s-a scumpit, gazul s-a scumpit, apa s-a scumpit.

Salariul minim, în Turcia, este de 4.200 de lire, adică 280 de euro

A fost majorat cu 50%, la începutul lunii februarie, ca o măsură de reducere a presiunii inflaţiei. Chiar şi aşa, este insuficient. Mai ales că, în majoritatea familiilor, doar bărbatul munceşte.

Turan Akca, manager restaurant: Imaginaţi-vă că 2200 este doar chiria. Şi mai mergi în bazar, fumezi, duci copiii la şcoală. Nu înţeleg cum poţi supravieţui. 

În piaţă, alimentele de bază au ajuns de cinci ori mai scumpe decât acum doi ani. Este perioada de referinţă a localnicilor, care pun toate relele pe seama pandemiei, nicidecum pe politica nerealistă a preşedintelui. 

Zeienep, comerciant: Un kilogram de carne de miel, înainte de pandemie era 40, 45, 30, 35, acum e în jur de 100 de lire kilogramul. Oamenii care au o afacere care merge bine, poate mănâncă o dată pe săptămână miel. Cei cărora nu le merge bine pot mânca şi o dată pe an, la doi ani, la trei luni poate. 

S-au scumpit şi legumele. Agricultura, principala industrie a Turciei, este în declin, după ce toate costurile de producţie au explodat. 

Zeienep, comerciant: Un kilogram de roşii e 25 de lire, 15 lire, ardeiul este 24, 25 de lire, cartofii, 5 lire kilogramul. Înainte era jumătate de liră cartoful.

Mulți turci nici nu se gândesc la o masă în oraş

Zeienep, comerciant: Dacă mergem toată familia, cei patru copii, eu şi soţul meu, toţi şase, la restaurant, ne costă în jur de 1050 de lire. Nu mergem la restaurant. Este foarte scump!

Aşa că apelează la orice resursă ca să facă rost de bani. În mijlocul zilei, Podul Galata, care leagă oraşul vechi de cel nou, este locul de întâlnire al pescarilor. Sute de localnici îşi încearcă norocul peste Cornul de Aur, în speranţa că vor reuşi să pună ceva pe masă, la finalul zilei. 

Orhan, localnic: Îi mâncăm, dar unii pescuiesc pentru a îi vinde. Ca o afacere. Cel de 10 kilograme nu se vinde pe kilogram, ci la bucată. Este în jur de 500 de lire. E un preţ bun. Dacă îl prind, îl vând! 

Cu toate astea turcii speră ca la finalul pandemiei Istanbulul să se umple din nou de turişti. 

Zeienep, comerciant: Nici italienii, spaniolii, olandezii, germanii, niciunii nu mai vin în vacanţă în Turcia. 

Ioana Matei, reporter Observator: Deşi, în Turcia, de la începutul anului, nivelul de trai a scăzut considerabil şi cursul valutar fluctuează de la o zi la alta, un singur lucru rămâne constant în viaţa turcilor: optimismul. Şi asta se vede chiar aici, în piaţă, unde oamenii vin în număr mare, în fiecare zi, chiar dacă preţurile aproape că s-au triplat. 

Președintele Turciei a anunțat reducerea TVA la 1%, la alimentele de bază

La începutul săptămânii, Recep Erdogan a anunţat reducerea TVA-ului pentru alimentele de bază, de la 8 la 1%. Cât de mult va ajuta populaţia, rămâne de văzut. 

Turan Akca, manager restaurant: Câţiva preşedinţi stau de vorbă la masă şi vorbesc despre economie. Cineva îi întreabă de câţi bani au nevoie oamenii lor şi cât le dau ei. Preşedintele american spune că oamenii au nevoie de 10, el le dă 20. Nu e treaba lui ce fac ei cu restul de 10. Englezul a spus că au nevoie de 25 şi el le dă 50. L-au întrebat şi pe turc. El a spus că au nevoie de 20 şi el le dă 10. Nu e problema mea de unde fac rost de restul de 10. Acum ne aflăm în această situaţie. 

Salih Dere, manager magazin covoare: Nu putem trăi fără speranţă. Aşa că sperăm că totul va fi corect, cât timp vom fi sănătoşi şi fericiţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

turcia economie inflatie preturi
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024