Antena LIVE

Curs valutar

Revolte sângeroase în Noua Caledonie. Franţa trimite trupe şi acuză Rusia şi Azerbaidjan că incită proteste

Franța a recunoscut implicarea Rusiei şi Azerbaidjanului în protestele din Noua Caledonie, arhipelag francez din Pacificul de Sud, unde a fost declarată stare de urgenţă în urmă unor revolte violente. Parisul a trimis sute de soldaţi şi poliţişti militari pentru a opri protestele care au făcut 5 morţi şi sute de răniţi. 

De la 17.05.2024, 17:58
WhatsApp
Revolte sângeroase în Noua Caledonie. Franţa trimite trupe şi acuză Rusia şi Azerbaidjan că incită proteste în arhipelag Profimedia

Noua Caledonie este zguduită de la începutul săptămânii de revolte violente, soldate cu cinci morţi  şi sute de răniţi. Inclusiv un jandarm a fost împuşcat mortal. Preşedintele Emmanuel Macron a decis miercuri să declare stare de urgenţă. Sute soldaţi şi poliţişti militari au fost trimişi pe străzi pentru a opri confruntările. 

"Detectăm activități din Rusia și Azerbaidjan în Noua Caledonie de săptămâni, chiar și câteva luni. Ei susțin narațiunea că Franța este un stat colonialist" a declarat un oficial francez pentru POLITICO.

Întrebat despre existenţa în Noua Caledonie a unor ingerinţe provenind din Azerbaidjan, China sau Rusia, ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, a arătat cu degetul spre Baku. "Este vorba de Azerbaidjan şi nu este o fantasmă, ci o realitate", a declarat el într-o intervenţie la postul de televiziune France 2, în care şi-a exprimat regretul că o "parte dintre separatişti au făcut o înţelegere" cu această ţară. "Este incontestabil", a adăugat Darmanin, asigurând că Franţa, în pofida "tentativelor de ingerinţă" rămâne "suverană la ea acasă".

Pe acelaşi subiect

Franţa a interzis TikTok în Noua Caledonie

Pentru a restabili ordinea în acest teritoriu colonizat în secolul al XIX-lea, Franţa a trimis militari şi a interzis reţeaua de socializare TikTok, folosită pe scară largă de protestatari. Această interdicţie intervine pe fondul temerilor de ingerinţă şi dezinformare pe reţelele de socializare venind din ţări străine care caută să inflameze tensiunile, potrivit unor surse guvernamentale şi de securitate, menţionând ţări precum China şi Azerbaidjan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Azerbaidjan, Aykhan Hajizada, a respins cu fermitate acuzaţiilor conform cărora țara se află în spatele revoltelor. "În loc să acuze Azerbaidjanul că susține manifestaţiile pro-independență din Noua Caledonie, ministrul de Interne al Franței ar trebui să se concentreze pe politica eșuată a țării sale față de teritoriile de peste mări care a dus la astfel de proteste", a spus el.

Rusia şi Azerbaidjan, acuzate că incită la proteste în Noua Caledonie

Relaţiile între Paris şi Baku s-au deteriorat de ceva timp, în special la sfârşitul lunii septembrie în momentul ofensivei militare azere în Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate de etnici armeni, ceea ce a declanşat exodul a peste 100.000 de locuitori armeni din enclavă, fapt ce a atras criticile Franţei.

În noiembrie, Parisul a acuzat actori având legătură cu Azerbaidjan că au condus o campanie de manipulare a informaţiilor menită să prejudicieze reputaţia Franţei în capacitatea sa de a găzdui Jocurile Olimpice din 2024. Baku a respins aceste acuzaţii. 

Iar Rusia, un aliat al Azerbaidjanului, inclusiv militar, "a călcat Franţa pe coadă" şi în Africa. Trupele franceze au fost nevoite să se retragă anul trecut din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

Într-un interviu acordat presei ruse în martie, preşedintele rus Vladimir Putin a pus recentele declaraţii "belicoase" ale Parisului pe seama faptului că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat "resentimente" în Franţa. 

Emmanuel Macron a spus în februarie că "nimic nu trebuie exclus" atunci când vine vorba de trimiterea trupelor occidentale în Ucraina. De atunci, Macron și-a tot susţinut declaraţia, inclusiv după ce înalți diplomați americani i-au cerut să înceteze.

De ce sunt revolte în Noua Caledonie

Revoltele au izbucnit luni, când Adunarea Naţională franceză dezbătea un proiect de lege care le acordă miilor de cetăţeni francezi stabiliţi în arhipelag de cel puţin 10 ani dreptul să voteze, adică mai multă influenţă politică.

Adunarea Naţională a adoptat reforma în cursul nopţii, cu 351 voturi pentru şi 153 împotrivă. Textul mai trebuie să primească trei cincimi din voturile deputaţilor şi senatorilor ce se vor reuni în Congres la Versailles înainte de sfârşitul lui iunie, potrivit preşedintelui Macron. Partizanii independenţei spun că acesta riscă să dilueze şi mai mult votul poporului autohton kanak.

Pentru Paris, Noua Caledonie este importantă din punct de vedere geopolitic, militar, precum şi datorită zăcămintelor de nichel. Teritoriul, situat la circa 1.200 km est de Australia şi unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Locuitorii au votat să rămână parte a Franţei în fiecare din cele trei referendumuri pe tema independenţei, în 2018, 2020 şi 2021. Cu toate acestea, mişcarea proindependenţă a boicotat ultimul referendum şi a anunţat că nu îi va accepta rezultatul. Într-o declaraţie comună, principalele partide pro-independenţă, dar şi loialiste din arhipelag au lansat miercuri un "apel la calm şi raţiune".

"În pofida situaţiei insurecţionale pe care o traversăm de 48 de ore şi pentru că suntem chemaţi să continuăm să trăim alături unul de altul, lansăm un apel solemn către întreaga populaţie la calm şi raţiune", se arată în declaraţie

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

franta rusia azerbaidjan
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025