Antena Meniu Search
x

Cum au ajuns ruşii şi americanii să împartă aceeaşi bază militară în Niger. Oficialii SUA se tem că se vor împuşca

Soldații ruși și americani împart de câteva săptămâni Baza 101, de la aeroportului internațional din Niamey, Niger. Luptătorii ruși au început să sosească aici în luna aprilie invitaţi de junta militară care a cerut retragerea trupelor americane în țară. Soldaţii SUA nu au date precise până la care trebuie să plece iar americanii negociază cu regimul un nou acord. Pentru că americanii nu pleacă, conducerea militară din Niger i-a chemat pe ruşi. 

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 18:16

Cum au ajuns ruşii şi americanii să împartă aceeaşi bază militară în Niger. Oficialii SUA se tem că soldaţii Wagner îi vor hărţui
Cum au ajuns ruşii şi americanii să împartă aceeaşi bază militară în Niger. Oficialii SUA se tem că soldaţii Wagner îi vor hărţui

Soldaţii ruşi fac parte din aşa-numitul Africa Corps (The African Corps în limba engleză) una dintre cele trei ramuri în care a fost împărţită gruparea militară rusă Wagner, care a luptat şi în Ucraina, scrie POLITICO.

Primii 100 de luptători ruşi au sosit în capitala Nigerului pe 10 aprilie, când au efectuat şi o primă livrare de armament de apărare aeriană. Alţi noi instructori militari ruşi au aterizat la Niamey sâmbătă, 4 mai cu tot cu material militar în două avioane cargo. "În mai puţin de o lună, Rusia a închiriat trei zboruri cargo pentru a aduce" echipament militar "divers", precum şi "mai mulţi instructori ai armatei ruse la Niamey", a relatat Tele Sahel.

Televiziunea a explicat că "nu a avut permisiunea de a transmite" sosirea celui de-al doilea zbor "din motive de securitate naţională". Cel de-al treilea zbor, "pe lângă materialul militar şi instructori, a adus şi o cantitate mare de produse alimentare diverse pentru Niger", potrivit acesteia.

Cum au ajuns ruşii şi americanii să împartă aceeaşi bază militară în Niger 

Pe acelaşi subiect

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat săptămâna trecută că soldaţii ruşi s-au instalat într-o bază a forţelor aeriene ale Nigerulu, Baza 101, care adăposteşte şi soldaţi americani, în apropiere de aeroportul din Niamey. Rușii se află într-un complex separat și nu au acces la forțele sau echipamentele americane, a spus el.

"Mă concentrez mereu pe siguranţa şi protecţia trupelor noastre. Dar în acest moment, nu văd o problemă semnificativă aici în ceea ce priveşte protejarea forţelor noastre", a insistat şeful Pentagonului.

Junta militară din Niger, care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat pe 26 iulie 2023, a denunţat în martie acordul de cooperare militară cu SUA, afirmând că acesta a fost "impus în mod unilateral" de către Washington.

După lovitura de stat care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, regimul militar a cerut rapid plecarea soldaţilor din fosta colonie franceză. La jumătatea lunii aprilie, Washingtonul a acceptat să retragă din această ţară peste 1.000 de soldaţi.

La ora actuală sunt în curs de desfăşurare discuţii între SUA şi Niger cu privire la modalităţile acestei retrageri. SUA dispun de o importantă bază de drone în apropiere de Agadez, construită cu un efort financiar de circa 100 milioane de dolari.

Însă, oficialii americani încearcă să negocieze un nou acord cu junta militară pentru a le permită să rămână în Niger. Conducerea a refuzat să accepte condiţiile americanilor și a chemat soldaţi ruși pentru a le antrena trupele și a le furniza arme.

Niger s-a apropiat de Rusia, la fel ca statele vecine Mali şi Burkina Faso, care sunt conduse de asemenea de militari şi care se confruntă cu violenţe jihadiste, comise de grupări afiliate Al Qaida şi Statului Islamic.

Oficialii americani se tem de confruntări cu luptătorii ruși în Niger

Oficialii administrației Biden s-au declarat din ce în ce mai îngrijorați de faptul că unii soldați ruși din Niger se vor confrunta cu trupele americane din țară, forțând SUA să răspundă, dezvăluie POLITICO. Ei sunt îngrijorați că luptătorii ruși vor încerca să-i provoace pe americani prin conducere agresivă sau hărțuire la punctele de control, susţin doi oficiali.

Serviciile de informații arată că soldații ruși nu reprezintă o amenințare imediată pentru trupele americane. Totuşi mici întâlniri ostile ar crește riscul unei confruntări care ar putea duce la un schimb de focuri.

Ultima dată când trupele americane și ruse au fost staționate atât de aproape în Siria, cele două părți au ajuns implicate într-un schimb de focuri intens care a fost la un pas să atragă cele două ţări într-un conflict direct.

Kremlinul: Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Africa

Întrebat vineri despre desfăşurarea de forţe ruse în Niger, Kremlinul a răspuns că Rusia îşi dezvoltă legăturile cu diverse ţări africane, inclusiv în sfera militară. Un înalt oficial al apărării american a declarat joi pentru Reuters că personal militar rus a intrat în baza aeriană în urma deciziei juntei din Niger de a expulza forţele americane.

"Dezvoltăm legături cu diverse ţări africane în toate domeniile, inclusiv în cel militar", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Ei sunt interesaţi de acest lucru, noi suntem la rândul nostru interesaţi. Şi vom continua să ne dezvoltăm relaţiile cu statele africane", a adăugat Peskov

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Cum au ajuns ruşii şi americanii să împartă aceeaşi bază militară în Niger. Oficialii SUA se tem că se vor împuşca