Antena LIVE

Curs valutar

Video

România cumpără un Patriot de ultimă generaţie, din fonduri nerambursabile, în locul celui donat Ucrainei. Guvernul grăbește donarea

Guvernul grăbește donarea sistemului de apărare Patriot către Ucraina după ce Kievul s-a plâns săptămâna trecută că aliaţii nu s-au ţinut de promisiunea făcută la începutul verii. Ministerul Apărării va cumpăra un alt sistem de rachete sol-aer, din fonduri externe nerambursabile, în locul bateriei Patriot donată Ucrainei, potrivit proiectului de lege adoptat de guvern şi trimis de urgenţă în Parlament.

De la 03.09.2024, 08:42

Proiectul de lege adoptat de guvern și trimis în Parlament, pentru votul final, prevede că Guvernul este abilitat să facă demersuri pentru reconstruirea capabilității de apărare aeriană cu bază la sol, adică să cumpere un nou sistem de rachete sol-aer PATRIOT, din fonduri nerambursabile, din surse externe, prin programul Foreign Military Sales și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei. 

 MApN va plăti taxe de 60 mil. $

Totuși se precizează că contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem PATRIOT, în configurație similară cu cel donat Ucrainei, a fost estimată la circa 60 milioane dolari. Aceşti bani se asigură integral prin bugetul MApN. Configuraţia sistemului Patriot donat nu este făcută publică, fiind informație clasificată potrivit legii. Nu este făcut public un cost total de cumpărare al noului sistem Patriot.

Guvernul a încheiat, în 2017, un contract pentru achiziția de șapte baterii Patriot în valoare de 4,64 miliarde de dolari cu tot cu TVA, din care până acum au fost operaționalizate două. Potrivit unor surse Observator, România va lua un alt sistem Patriot de ultimă generaţie în urma unor negocieri prin Germania cu fonduri din bugetul NATO pentru Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Donația va întări relaţia cu SUA

În expunerea de motive se arată că Guvernul României va fi abilitat "să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" prin înlocuirea obiectului donaţiei în configurația impusă de nevoile operaționale, prin achiziția unui sistem similar, din fonduri externe nerambursabile". Se mai precizează că "donația va contribui la accentuarea poziției României că furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii". 

Se detaliază că "prin Legea nr. 222/2017 s-a aprobat realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol prin achiziția celor 7 sisteme PATRIOT de către Guvernul României de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în baza contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales (FMS) și asigurarea prin bugetul Ministerului Aparării Naționale a fondurilor necesare realizării achizițiilor aferente realizării acestei capabilități, pentru o valoare estimată de circa 4,64 miliarde USD, inclusiv TVA (3,9 miliarde USD fără TVA)."

Se subliniază totodată că având "în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a hotărât, în data de 20.06.2024, donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina, cu condiția negocierii țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar (un sistem PATRIOT)."

"Ca urmare aspectelor precizate, este necesară modificarea dispozițiilor Legii m.. 222/2017, în sensul asigurării cadrului legal necesar refacerii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziționarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei. Totodată, este necesar a se stipula faptul că pentru finalizarea activităților de recepţie a sistemului care va înlocui sistemul donat vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol", se mai arată în document. 

Se mai precizează că "totalul estimat: contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem PATRIOT, în configurație similară cu cel propus pentru a face obiectul donației către Ucraina, a fost estimate la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naționale".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

patriot romania ucraina
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Dezvăluiri șocante ale unei studente despre ”jocurile” psihologice ale lui...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va...
Adevărul
Publicat 17.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
spynews.ro
Publicat 17.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit...
Redacţia.ro
Publicat 16.09.2024
Primele declarații ale bărbatului care a dat foc în Palatul Parlamentului....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Ce urmează pentru România, în contextul inundațiilor istorice....
ziare.com
Publicat 17.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024