Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot, susţine o deputată

Război în Ucraina. Lovitură pentru armata ucraineană care a confirmat prima pierdere a unui avion F-16, prăbuşit pe 26 august. În incident a murit şi unul dintre puţinii săi piloţi de astfel de aeronave.  Susţine că avionul s-a prăbuşit când se apropia de o rachetă rusească, în timpul atacului aerian de luni. Cu toate astea, o controversată deputată ucraineană susţine că aeronava a fost doborâtă din greşeală cu un sistem Patriot. 

de Redactia Observator

la 30.08.2024 , 12:36

Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un friendly fire cu un sistem Patriot, susţine o deputată
Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un friendly fire cu un sistem Patriot, susţine o deputată - X/@marybezuhla

Armata Ucraineană a confirmat joi seară decesul pilotului Oleksei Mes. Susţine că avionul F-16 pe care acesta îl pilota s-a prăbușit în timp ce încerca să neutralizeze o rachetă rusească în timpul atacului de amploare al Rusiei. În schimb, deputata ucraineană  Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului, susţine că avionul F-16  a fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot.

O sursă din Forţele Aeriene Ucrainene a declarat pentru Vocea Americii că ancheta cu privire la prăbușirea avionului de luptă F-16 ia în calcul mai multe variante inclusiv o eroare de pilotaj și un incident de tip "friendly fire", relatează Ukrainska Pravda

Cum a pierdut Ucraina primul F-16

Articolul continuă după reclamă

"Pilotul armatei aerului Oleksei Mes a murit apărând ţara noastră", a declarat comandamentul de Vest al Forţelor aeriene ucrainene, precizând că pilotul a fost ucis luni în timpul unui val de bombardamente ruseşti cu rachete şi drone. "A salvat cu prețul propriei vieți nenumărați ucraineni de rachetele rusești", au transmis Forţele Aeriene Ucrainene.

Pe acelaşi subiect

"Avioanele F-16 au demonstrat o eficiență ridicată și au doborât patru rachete de croazieră rusești. Contactul cu aeronava lui Oleksei a fost pierdut în timp ce acesta se apropia de următoarea țintă. După cum s-a dovedit ulterior, avionul s-a prăbușit, iar pilotul a decedat", arată o postare de pe Facebook a Statului Major al Armatei Ucrainene .

Bezuhla susţine că avionul a fost doborât cu un sistem Patriot în urma unei lipse de coordonare între unități şi critică conducerea forţelor aeriene. "Potrivit informațiilor mele, avionul F-16 al pilotului ucrainean Oleksei Mes "Moonfish" a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități. În rapoarte, s-a remarcat că "nu a reușit să se înţeleagă". Incidentul a avut loc în timpul unuia dintre cele mai puternice atacuri aeriene ruseşti din 26 august. Războiul este război, astfel de episoade sunt posibile.

Dar cultura minciunii din Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și din alte sedii militare superioare, arată că sistemul de gestionare a deciziilor militare nu este bazat pe date reale, colectate în mod consecvent, astfel că se deteriorează și chiar se prăbușește, așa cum se întâmplă în direcția Pokrovsk. Niciun general nu a fost pedepsit. Generalul Oleşciuk rămâne în funcție (n.r. generalul Mikola Oleşciuk, şeful forţelor aeriene)", arată un mesaj publicat de Mariana Bezuhla pe social media. 

Deputata a însoţit mesajul cu o poză în care apar piloţii Oleksei Mes "Moonfish" şi Serghei Plişcikov "Juice". Acesta din urmă a murit pe 25 august 2023 când două avioane de antrenament s-au ciocnit în aer. Alți doi piloți au fost uciși în acel incident. Ancheta asupra morții sale nu a clarificat nimic și nimeni nu a fost pedepsit, susţine Bezuhla.

Potrivit unui oficial american, citat de The Wall Street Journal, avionul F-16 nu a fost doborât de foc inamic, dar accidentul ar fi fost cauzat cel mai probabil de o eroare de pilotaj. Informaţia privind eroarea de pilotaj a fost ulterior ştearsă din articol. "Forțele aeriene ucrainene au declarat că Mes a fost ucis în luptă în timp ce a ajutat la respingerea atacului cu rachete de luni. Statul Major al Ucrainei a declarat că contactul cu avionul a fost pierdut în timp ce acesta se apropia de următoarea țintă. O persoană apropiată armatei ucrainene a declarat că cauza accidentului este necunoscută și că o anchetă este în curs. Persoana l-a descris pe Mes ca pe un erou care a doborât cu succes mai multe rachete rusești luni, înainte de accident", a completat ulterior The Wall Street Journal.

Câte avioane F-16 are Ucraina

Moartea pilotului Oleksei Mes este o lovitură majoră pentru Ucraina, a comentat CNN. Primele avioane F-16 au sosit în țară la finalul lunii iulie, iar "Moonfish" a fost unul dintre puținii piloți pregătiți să le piloteze. Potrivit The Washington Post, Ucraina avea doar șase piloți antrenați să zboare cu F-16, inclusiv Mes.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA. Pe 27 august, el a confirmat că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge drone şi rachete ruseşti luni şi au dat rezultate bune.

Nu este clar câte avioane F-16 sunt în prezent în Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat pe 31 iulie că Ucrainei i-au fost livrate doar șase avioane care au venit din Olanda, urmând ca în scurt timp să vină şi cele din Danemarca. The Economist a relatat pe 4 august că Ucraina a primit 10 avioane F-16 la sfârșitul lunii iulie, urmând ca până la finalul anului să aibă 20 de aeronave, dintr-un total de 79 promise. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri externe » Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot, susţine o deputată