Relația România-Austria e tot mai rece. Ce le-a transmis Iohannis ambasadorilor UE la Cotroceni
Klaus Iohannis va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European din 15 decembrie a transmis din nou preşedintele la finalul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE. Un alt semnal de răcire, fără echivoc, a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, a fost lipsa de la eveniment a ambasadorul Austriei.
De Redactia Observator la 13.12.2022, 16:07Preşedintele Iohannis a avut, marţi la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii decembrie, a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE. La întâlnire au fost abordate, în principal, teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv în perspectiva Consiliului European din data de 15 decembrie.
Şeful statului a reafirmat hotărârea ţării noastre de a găsi soluţii pentru a atinge obiectivul României de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil şi i-a informat pe ambasadori că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână.
Preşedintele României a adresat felicitări Preşedinţiei cehe a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă extrem de dificilă, marcată de evoluţia războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de consecinţele complexe ale acestuia, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Iohannis a arătat că România a continuat, pe tot parcursul acestui an plin de provocări, să contribuie în mod concret la securitatea Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi, înţelegând încă de la început că, în acest context complicat, datoria statelor europene este de menţinere a unităţii, de susţinere reciprocă şi de solidaritate.
- Șoferii din Arad au început să boicoteze benzinăriile austriece: Dacă politicienii români atâta pot, noi nu...
- Ambasadorul Austriei nu a participat la întâlnirea cu Klaus Iohannis şi a trimis un adjunct să o reprezinte....
- Boicotul ia amploare: mai multe companii de stat își vor muta banii de la BCR, după votul privind Schengen. La ce...
Pe acest fond, șeful statului s-a referit la blocajul regretabil şi nejustificat al aderării României la spaţiul Schengen, care este contrar acestor principii şi realităţilor demonstrate prin date solide şi rapoarte ale Comisiei Europene care atestă rezultatele extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene şi controlarea migraţiei ilegale. Mulţumind tuturor partenerilor europeni care au sprijinit eforturile României în mod corect şi într-un spirit european.
Şeful statului a reafirmat hotărârea ţării noastre de a găsi soluţii pentru a depăşi acest blocaj şi de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil. A informat, de asemenea, că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână.
Și Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul austriac Alexander Schallenberg, la solicitarea părţii austriece. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, în timp ce ministrul austriac a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria şi a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.
Eugen Tomac, preşedintele partidului PMP, a solicitat marți oficial Comisiei Europene să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen.