Antena Meniu Search
x

Video Primele măsuri în România, după ce Austria ne-a refuzat aderarea la Schengen. Klaus Iohannis a reacţionat abia după 4 zile

De patru zile a avut nevoie preşedintele Klaus Iohannis pentru a reacţiona, după ce Austria ne-a blocat aderarea la Schengen. "Este o decizie profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români", spune şeful statului, care promite că va discuta subiectul în cadrul Consiliului European. În România au fost luate deja primele măsuri după ce Austria ne-a respins aderarea. Compania Naţională De Drumuri a decis să îşi mute banii din conturile Băncii Comerciale Române, deţinută de grupul Erste. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 13.12.2022, 08:39

Vezi și

Austria ne-a făcut o nedreptate, spune președintele Klaus Iohannis, care a dat asigurări că va continua să facă tot ce depinde de el până când România va deveni membră a spațiului Schengen. 

Klaus Iohannis, reacţie după 4 zile

Klaus Iohannis - preşedintele României: Vom avea o întrunire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă. Va fi o dezbatare, dar un nou vot va fi când se întruneşte consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile se va produce o schimbare de opinie la partea austriacă. Trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie diplomatică.

În ţară, însă, vremea pentru diplomaţie s-a cam încheiat după ce Austria ne-a respins aderarea. Compania Naţională De Drumuri este prima care a luat măsuri.

Pe acelaşi subiect

Lucia Cujbă, reporter Observator: CNAIR este prima instituţie de stat care a decis să-şi mute conturile de la BCR, bancă deţinută de grupul Erste. Compania de drumuri rulează prin banca austriacă cel puţin 12 miliarde de lei anual. Banii vor fi mutaţi, cel mai probabil, în banca românească CEC Bank. 

Cristian Pistol, şef CNAIR: Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variant mai bună pentru CNAIR. Este o decizie adminstrativă a noastră. Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş.

Şeful grupului bancar austriac Erste a reacționat imediat după ce ţara sa a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

"Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România", a scris Willi Cernko pe contul său de Linkedin în urmă cu trei zile. Şi cancelarul Karl Nehammer a reacționat la apelurile din România de boicotare a firmelor cu acționariat austriac. Susține că astfel de demersuri ar afecta în primul rând țara noastră. Austria s-a opus aderării României la Schengen, deşi cu doar două săptămâni înainte de vot susţinea că este şi va fi mereu prietena ţării noastre.

Şi ministrul de Interne i-a trimis omologului său de la Viena o scrisoare prin care condamnă votul de respingere a aderării. 

Lucian Bode, ministrul de Interne: Este o scrisoare deschisă în care îmi exprim revolta şi nemulţumirea şi indignarea faţă de modul în care a procedat ministrul de interne şi Austria la întâlnirea din 23 noiembrie s a ridicat în picioare la masă şi a spus - Lucian, sunt un prieten al României şi aşa voi rămâne. 

Viena joacă în continuare aceeaşi carte a zecilor de mii de migranţi. 

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Este o problemă gravă şi pentru Uniunea Europeană, nu doar pentru Austria şi asta a stat la baza votului negativ în ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen. În Austria, avem 75.000 de imigranţi, care au trecut graniţele şi nu au fost înregistraţi. Graniţele nu funcţionează.  

Peste 100 de mii de migranţi au fost preluaţi de la graniţele Austriei, iar dintre aceştia 75 de mii încă nu sunt înregistraţi. 20 de mii ar fi venit din România şi Bulgaria, susţin autorităţile din Austria. Experţii susţin însă că cifra celor care au trecut prin ţara noastră nu ar trece de 3 mii. 

Românii cred că principalul vinovat pentru eşec este preşedintele Klaus Iohannis, iar statul român trebuie să ia măsuri împotriva Austriei, potrivit unui sondaj de opinie CURS. O altă măsură, luată de București de această dată, ar urma să fie, potrivit surselor Observator, blocarea intenției Vienei de a prelua președinția OSCE, o instituție-cheie pentru securitatea în Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Primele măsuri în România, după ce Austria ne-a refuzat aderarea la Schengen. Klaus Iohannis a reacţionat abia după 4 zile