România suplimentează ajutorul financiar pe care îl oferă Republicii Moldova pentru securitatea energetică. Vecinii de peste Prut, dependenți de importuri
Guvernul a suplimentat cu 1,695 milioane lei sprijinul bugetar direct de 50 milioane euro acordat deja Republicii Moldova pentru consolidarea securităţii energetice, în baza aprobării unei note de informare privind actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022, notează Agerpres. Trebuie precizat faptul că acest ajutor financiar vine într-un moment extrem de sensibil pentru vecinii de peste Prut, dependenți în totalitate de importurile de energie din străinătate.
De Redactia Observator la 16.11.2022, 19:17Potrivit unui comunicat al Executivului, suma provine ca urmare a reportării pentru anul 2023 a unui proiect dedicat consolidării capacităţii administrative a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, fondurile aferente, urmând a fi dirijate către Ministerul Finanţelor din Republica Moldova, sub formă de sprijin bugetar direct.
Totodată, MAE a analizat posibilitatea acordării unei contribuţii voluntare către Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) pentru refugiaţi în răspunsul la criză din Ucraina, din Fondul de asistenţă umanitară inclus în Plan.
De asemenea, în urma economiilor rezultate în urma implementării unor proiecte din Plan sau a finalizării sesiunilor de înscriere pentru acţiunile incluse în Fondul de mobilitate pentru experţi, sumele economiste urmează să fie redistribuite către alte proiecte deja existente în Plan.
Republica Moldova, dependentă de importurile de energie
- Bombardamentul masiv al ruşilor în Ucraina a lăsat temporar Moldova fără curent şi Ungaria fără petrol
- "Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează şi ţara noastră". R. Moldova în beznă, după ce rușii au...
- Criza energetică și perspectiva unei ierni întunecate testează curajul Republicii Moldova de a se îndepărta de...
La începutul acestei luni, ministrul de externe, Bogdan Aurescu a explicat faptul că Republica Moldova este dependentă de importurile de gazele și curentul electric de la țările din jur. În plus, situația de peste Prut a devenit mai sensibilă odată cu bombardamentele din Ucraina care au dus la oprirea alimentării cu energie. Ministrul a explicat că Românua asigură acum necesarul energetic într-o mare măsură.
"Situaţia este gravă, pentru că în acest moment Republica Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică. Pentru energie electrică deja România în acest moment asigură cred că peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, aş spune că reacţia României a fost extrem de promptă de la momentul în care de fapt după bombardamentele din Ucraina, nu s-a mai putut export energie electrică în Republica Moldova. Şi atunci, acel necesar pe care Republica Moldova îl cumpăra din Ucraina a fost şi este asigurat în acest moment de către România. Deocamdată putem să asigurăm acest necesar", explica ministrul citat de Agerpres.