România va contribui cu cu 1,3 milioane dolari la fondul voluntar al NATO pentru susținerea Ucrainei. Promisiunea făcută lui Ciucă de Jens Stoltenberg, la Bruxelles
NATO este gata să apere România. Este declaraţia fermă a secretarului general, Jens Stoltenberg, în faţa premierului Nicolae Ciucă. A fost un mesaj puternic de solidaritate nu doar față de ţara noastră ci şi de celelalte state ameninţate de Moscova. "Putin trebuie să piardă războiul, iar pacea poate fi tranşată doar la masa negocierilor", mai spune liderul Alianţei Nord Atlantice.
De Redactia Observator la 26.10.2022, 19:30- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Războiul din Ucraina ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în faţa unui inamic care e dispus aproape la orice în luptă. Cu războiul la graniţă şi ameninţarea unei escaladări a conflictului din ţara vecină, premierul Nicolae Ciucă cere ajutorul NATO pentru a apăra România. "Având în vedere dinamica şi comportamentul surprinzător al Rusiei, am reiterat că este important ca NATO să continue să monitorizeze situaţia din Marea Neagră", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
În schimb, România promite să fie pilon de bază al Alianţei
"Nu pot specula cât de mult va dura războiul, dar voi spune doar că suntem pregătiţi să susţinem Ucraina pentru atât timp cât va fi nevoie. Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să câştige, ar fi un dezastru, o tragedie pentru ucraineni, dar ne-ar face pe noi, Aliaţii NATO, mult mai vulnerabili", a declarat Jens Stoltenberg, secretar general NATO. Secretarul general al Alianţei e ferm. Cât timp ţara noastră este sub umbrela NATO, nu trebuie să ne temem. "Războiul Rusiei a transformat părţi din Marea Neagră în zonă de război. NATO e pregătită să apere România şi pe ceilalţi aliaţi", a declarat Jens Stoltenberg, secretar general NATO.
În schimb, România promite să fie pilon de bază al Alianţei. Premierul a anunțat că România va contribui la fondul voluntar al NATO cu 1,3 milioane dolari pentru susținerea Ucrainei, Moldovei și Georgiei. "România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin. Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. România a decis să modernizeze rapid armata. Ministerul Apărării are în plan să cumpere avioane, elicoptere, drone de supraveghere şi luptă, dar şi blindate sau chiar submarine. În paralel, aliaţii cresc numărul trupelor staţionate la noi în ţară. Statele Unite şi Franţa au trimis cei mai mulţi soldaţi, dar şi tehnică militară de ultimă generaţie, pentru a întări flancul estic al NATO.