Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a mobilizat 500.000 de militari pentru o nouă ofensivă pe 24 februarie. Oficial pro-rus din Doneţk: Bahmut a fost "încercuit operațional"

Război în Ucraina, ziua 344. Ministrul Apărării din Ucraina a declarat că Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră și a avertizat că aceasta ar putea începe chiar de pe 24 februarie. Într-un interviu acordat joi în Rusia, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că toată lumea vrea ca conflictul din Ucraina să se încheie, dar că sprijinul Occidentului pentru Kiev joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania. Lavrov a mai spus că Moscova intenționează să eclipseze evenimentele pro-ucrainene organizate de țările occidentale și aliate din întreaga lume pentru a marca debutul invaziei. Totodată sugerează că Moscova se vede nevoită să facă noi cuceriri teritoriale de fiecare dată când Kievul primeşte ajutor militar din afară. 

De la 02.02.2023, 14:37
WhatsApp
Galerie (4)
Război în Ucraina Telegram

Oleksii Reznikov spune că Moscova a adunat mii de militari și ar putea încerca ceva pentru a marca un an de la invazia de anul trecut. Mai mult, pe 23 februarie, ruşii sărbătoresc Ziua Apărătorului Patriei, dedicată armatei, iar ucrainenii se tem atunci ar putea încerca o nouă ofensivă majoră, relatează BBC.

Între timp, trei persoane au murit miercuri într-un atac asupra orașului Kramatorsk. Alți opt au fost răniți în orașul din regiunea Donețk, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire, potrivit autorităţilor locale. "Singura modalitate de a opri terorismul rus este să-l învingeți", a scris Zelenski pe rețelele de socializare după atac. "Cu tancuri. Avioane de luptă. Rachete cu rază lungă de acțiune".

Rusia a mobilizat 500.000 de militari pentru o nouă ofensivă

Ucraina a reluat recent solicitările pentru a primi avioane de luptă, după ce Germania, SUA și Marea Britanie au convenit să le trimită tancuri. Reznikov susţine că Moscova a mobilizat aproximativ 500.000 de militari pentru o potențială nouă ofensivă. În septembrie, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare "parţială" de aproximativ 300.000 de soldați, despre care a spus că este necesară pentru a asigura "integritatea teritorială" a țării.

Pe acelaşi subiect

Reznikov a sugerat însă că numărul real de ruşi recrutaţi și trimişi în Ucraina ar putea fi mult mai mare. "Oficial au anunțat 300.000, dar când vedem trupele la granițe, conform evaluărilor noastre este mult mai mult", a declarat el la canalul francez BFM. BBC nu a putut verifica independent aceste date. 

Oficial pro-rus din Doneţk: Bahmut a fost "încercuit operațional"

Rusia susţine că a obţinut recent victorii în regiunea Donbas iar forțele sale spun că înaintează la Bahmut după o bătălie care a durat luni de zile și a dus la pierderi uriaşe de vieți omenești de ambele tabere.  Luna trecută, mercenari și soldați obișnuiți au capturat orașul Soledar, iar miercuri Yan Gagin, un consilier al liderului instalat de ruşi în Doneţk, a declarat că Bahmut a fost "încercuit operațional".

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, a estimat recent că Moscova ar putea încerca "o acțiune decisivă" și că ar putea lansa o "mare ofensivă" în est. Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare a Ucrainei (GUR), Andrii Yusov, a declarat pe 1 februarie că Ucraina se află înaintea unei faze active de luptă care va avea loc în următoarele două luni.

Comandanții ucraineni vor încerca să "stabilizeze frontul și să se pregătească pentru o contraofensivă", a spus Reznikov. "Am încredere că anul 2023 poate fi anul victoriei militare", a spus el, adăugând că forțele Ucrainei "nu pot pierde inițiativa" pe care au obținut-o pe front în ultimele luni.

Reznikov se afla în Franța pentru a încheia un acord pentru achiziționarea de radare de apărare aeriană MG200. Declaraţiile sale vin în contextul în care serviciile de informații ucrainene susțin că Putin a ordonat forțelor sale să cucerească Donbasul până la sfârșitul primăverii.

NATO: Rusia a crescut producţia proprie de arme, pe lângă achiziţiile din Iran şi Coreea de Nord

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni că nu există indicii că Putin și-ar fi limitat obiectivele militare la regiunile din estul Ucrainei. "Achiziționează în mod activ arme noi, mai multă muniție, a intensificat producția proprie, dar şi achiziționează mai multe arme de la alte state autoritare precum Iran și Coreea de Nord", a spus Stoltenberg.

"Și, mai presus de toate, nu am văzut niciun semn că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general al acestei invazii - și anume să controleze un stat vecin, să controleze Ucraina. Deci, atâta timp cât acesta este cazul, trebuie să fim pregătiți pentru o cursă lungă."

Între timp, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că în regiunea Donbas continuă luptele intense. Forțele ruse și mercenarii Grupului Wagner au încercat să cucerească orașul Bahmut. Trupele Moscovei încearcă, de asemenea, să cucerescă din nou Lîman - fostul centru logistic rus pe care trupele ucrainene l-au eliberat în octombrie. "Trupele ruse încearcă în mod activ să ajungă la granițele regiunilor Donețk și Lugansk”, a scris ea pe Telegram. "Soldații noștri apără fiecare centimetru de pământ ucrainean", a mai asigurat ea.

Zelenski a avertizat miercuri seara că situația din prima linie pune la încercare forțele ucrainene. "Există o anumită creştere a acţiunilor ofensive ale invadatorilor pe front - în estul ţării noastre. Situaţia devine şi mai gravă", a spus Zelenski.

În timp ce grupul Wagner susţine că este puternic implicat în progresul recent al Rusiei în est, un fost comandant care a fugit în Norvegia a declarat pentru Reuters că a fost martor la uciderea și torturarea deţinuţilor ruși duși în Ucraina pentru a lupta. 

Andrei Medvedev susţine că a văzut cum doi oameni care nu voiau să lupte au fost împușcați. Afirmaţia sa nu a putut fi verificată. Consiliul Naţional de Securitate al SUA susţine că aproximativ 80% din personalul Grupului Wagner care luptă în Ucraina a fost extras din închisori.

Lavrov sugerează că Rusia va ocupa şi mai mult din Ucraina dacă Kievul primeşte rachete cu rază lungă

De partea cealaltă, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de arme cu rază de acţiune lungă Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon: "Cu cât mai mare este raza de acţiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi (pe ucraineni) de la teritoriile care sunt parte a ţării noastre", a subliniat Levrov.

Doi oficiali americani au declarat marţi că Washingtonul pregăteşte un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de dolari, care ar urma să includă pentru prima dată de la declanşarea războiului rachete cu rază de acţiune lungă. "Căutăm acum să împingem înapoi armata ucraineană până la o distanţă ce nu va mai presupune nicio ameninţare la adresa teritoriilor noastre", a declarat Lavrov.

"Cu cât mai mare este raza de acţiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi (pe ucraineni) de la teritoriile care sunt parte a ţării noastre", a subliniat Levrov. Rachetele cu rază de acţiune lungă i-ar permite Ucrainei - care a declarat că plănuieşte să recucerească toate teritoriile sale cu forţa, inclusiv Crimeea anexată - să lovească mai în adâncul teritoriului rus. Kremlinul a declarat miercuri că astfel de rachete vor duce la o escaladare a conflictului, dar nu vor schimba cursul lui.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024