Antena Meniu Search
x

Rusia amenință iar Moldova. Lavrov: Occidentul vrea să o transforme în următoarea Ucraină. Maia Sandu este pregătită să se unească cu România

Război în Ucraina, ziua 344. Într-un amplu interviu acordat televiziunii de stat, Serghei Lavrov a declarat că Rusia are planuri pentru a eclipsa evenimentele pro-ucrainene care vor fi organizate de ţările aliate din întreaga lume pentru a marca pe 24 februarie un an de la invazia rusă în Ucraină. Ministrul rus de Externe amenință Republica Moldova, despre care spune că ar putea deveni următoarea Ucraină și că "Maia Sandu este pregătită pentru orice, inclusiv să se unească cu România".

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 13:04

Serghei Lavrov amenință R. Moldova Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ''următoarea Ucraină''
Serghei Lavrov - Ria Novosti

Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că încearcă să transforme fostele state sovietice, inclusiv Moldova şi Georgia, în inamicii Rusiei şi că îi subminează relaţiile cu Asia Centrală. Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Occidentul caută să transforme Republica Moldova în ''următoarea Ucraină". ''Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol'', a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ''este nerăbdătoare să intre în NATO''. ''Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice'', a afirmat Lavrov.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ''toţi vor fi în pericol''. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ''trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul''.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia. ''Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale (fostului preşedinte Mihail) Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială'', a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

Pe acelaşi subiect

În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide ''un al doilea front'' împotriva Rusiei. ''Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (...), spun că se ghidează după interesele naţionale'', a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Serghei Lavrov sugerează că Moscova vrea să facă noi cuceriri teritoriale

În acelaşi interviu, Lavrov a declarat că Moscova se vede nevoită să răspundă la înarmarea Ucrainei de către occidentali prin cucerirea unui teritoriu şi mai mare în ţara vecină. Ministrul de externe al Rusiei a declarat, fără a da detalii, că diplomaţii ruşi lucrează pentru a se asigura că evenimentele pregătite de occidentali la New York şi în alte părţi "nu sunt singurele care să capteze atenţia lumii".

Şeful diplomaţiei ruse susţine că forţele ruse vor răspunde la livrarea de arme occidentale cu rază de acţiune mai lungă şi vor încerca să împingă forţele ucrainene mai departe de graniţele ruse, pentru a crea o zonă tampon sigură, aluzie la o nouă ofensivă. Lavrov a punctat că sprijinul acordat de Occident Kievului joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania din Ucraina.

Serghei Lavrov: Rusia va eclipsa evenimentele organizate de Ucraina și de Occident

"Vedem cum întreaga NATO duce un război împotriva noastră", a spus Lavrov. "Căutăm acum să respingem artileria armatei ucrainene la o distanţă care nu va reprezenta o ameninţare pentru teritoriile noastre", a adăugat el. "Cu cât raza de acţiune a armelor furnizate regimului de la Kiev este mai mare, cu atât mai mult va trebui să le respingem de pe teritorii care fac parte din ţara noastră", a punctat Lavrov.

Kremlinul a declarat miercuri că rachetele cu rază mai lungă de acţiune vor intensifica conflictul, dar nu îi vor schimba cursul. Astfel de arme ar pune toate liniile de aprovizionare ale Rusiei din estul Ucrainei, precum şi părţi din Crimeea anexată, în raza de acţiune a forţelor ucrainene, spun analiştii militari.

Pe de altă parte, Ucraina a declarat că intenţionează să recupereze tot teritoriul său prin forţă, inclusiv Crimeea. În acest context, Lavrov a declarat că este o "realitate obiectivă" faptul că Rusia şi-a extins teritoriul prin încorporarea a patru regiuni din Ucraina, anul trecut.

Fără a furniza dovezi, Lavrov a acuzat Statele Unite că au aruncat în aer anul trecut gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, un act de sabotaj pe care Moscova l-a atribuit anterior Marii Britanii. Anchetatorii suedezi şi danezi nu au stabilit încă cine a fost responsabil, precizează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia amenință iar Moldova. Lavrov: Occidentul vrea să o transforme în următoarea Ucraină. Maia Sandu este pregătită să se unească cu România