Antena Meniu Search
x

Ruşii forţează cucerirea Vuhledar, pregătesc o ofensivă iminentă în Ucraina. Au trimis trupe "super calificate" la Bahmut. De ce sunt înlocuiţi pe front mercenarii Wagner

Războiul din Ucraina, ziua 343. Institutul pentru Studiul Războiului - un think tank cu sediul în SUA - care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina susţine în buletinul de miercuri că Rusia forțează ofensiva prin Vuhledar, noul punct fierbinte de pe linia de front, situat la 28 km sud-vest de orașul Donețk. Vuhledar este un oraș minier aflat la graniţa din cele două fronturi, cel de est (Doneţk) şi cel de sud (Zaporojie). În plus ruşii au întărit unităţile de mercenari de la Bahmut cu trupe ale armatei convenţionale. Moscova îşi consolidează gruparea de forţe din Donbas, în cadrul unei ofensive iminente în Ucraina, potrivit ISW.

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 12:08

Ruşii forţează cucerirea Vuhledar, pregătesc o ofensivă iminentă în Ucraina. Au trimis trupe "super calificate" la Bahmut. De ce sunt înlocuiţi pe front mercenarii Wagner
Soldaţi ucraineni în drum spre Bahmut - Getty Images

Miercuri dimineaţă un ofiţer ucrainean a relatat pe Twitter despre o ofensivă majoră a forțelor ruse în zona Kreminnei (din regiunea Lugansk) unde se duc lupte de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, de când ruşii au pierdut Lîman în octombrie 2022. Într-o actualizare ulterioară acesta a detaliat că ruşii continuă aici bombamentele cu artilerie, dar nu s-a produs un asalt al forțelor terestre. 

Analiştii ISW susţin în buletinul informativ de astăzi că în 27 decembrie 2022 au estimat greşit că ofensiva rusă la Bahmut şi-a atins apogeul anul trecut. Ruşii au trimis aici numeroase forţe ale armatei tradiţionale pentru a sprijini ofensiva forţelor Grupului Wagner și a păstrat inițiativa pentru alte operaţiuni în jurul orașului.

Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina

Comandantul unei unități ucrainene care operează în Bahmut, Denis Yarolavski, a confirmat că trupe "super calificate" ale armatei convenţionale ruse întăresc acum unitățile de asalt ale companiei militare private Wagner într-un efort continuu de a încercui oraşul. Un alt comandant ucrainean Volodimir Nazarenko a confirmat şi el că ruşii au trimis trupe aeriene în ofensiva de la Bahmut.

Pe acelaşi subiect

Rusia a revendicat oficial marţi cucerirea satului Blagodatne, situat la nord de oraşul Bahmut, la trei zile după ce grupul Wagner a anunţat o victorie aici.  Ministerul rus al Apărării a anunţat în comunicatul de marţi că localitatea Blagodatne a fost eliberată în urma unei ofensive a unor "unităţi de asalt de voluntari", susţinute de aviaţia şi artileria armatei ruse. "Voluntari" este un eufemism folosit de armata rusă pentru a desemna mercenarii din grupul paramilitar rus Wagner.

Cu toate astea analiştii ISW nu cred că o cădere a oraşului Bahmut este iminentă, dar admit că ucrainenii ar putea decide să se retragă pentru a nu risca pierderi pe care nu şi le pot permite. Este foarte puțin probabil ca forțele ruse să poată efectua o încercuire surprizătoare a forțelor ucrainene la Bahmut, estimează ISW.  Potrivit lui Denis Yarolavski, comandamentul militar ucrainean va efectua o retragere controlată a forțelor din Bahmut pentru a salva viețile soldaților ucraineni dacă evaluează că riscul încercuirii orașului este iminent.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cherevati, a declarat pe 31 ianuarie că forțele ucrainene sunt încă capabile să aprovizioneze unitățile din Bahmut iar comandamentul militar ucrainean a dezvoltat mai multe planuri de urgență pentru a răspunde la operațiunile rusești de aici. Cherevati susţine că forțele ruse continuă să sufere pierderi grele. Acesta crede că apărarea ucraineană iar apoi retragerea de la Severodonețk și Lisiceansk în vara anului 2022 au epuizat forțele ruse și le-au dat peste cap planurile pentru un atac imediat asupra Bahmut.

Potrivit ISW comandamentul rus roteşte trupele epuizate ale Grupului Wagner după bătălia de la Soledar şi le trimite din zona Bahmut pe linia frontului din regiunea Zaporojie. În locul lor aduce forţe ale armatei convenţionale. Analiştii cred că în spate sunt şi motive politice, nu doar militare: Ministerul rus al Apărării vrea să atribuie o eventuală cucerire a Bahmut exclusiv armatei ruse şi nu luptătorilor mercenari din Wagner. 

Oficialii ucraineni susţin în linie cu estimările ISW că Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina în lunile următoare și continuă să sugereze că forțele ucrainene plănuiesc şi elesă lanseze o contraofensivă mai mare.

De ce este important Vuhledar?

Liderul instalat de ruşi în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat pe 31 ianuarie că o eventuală capturare a oraşului Bahmut ar permite Rusiei să avanseze spre Kramatorsk și Slaviansk, ambele la aproximativ 40 km nord-vest. Cu toate astea, cei de la ISW amintesc că finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a evaluat că ritmul mediu de înaintare al ruşilor în jurul Bahmut a fost de aproximativ 100 de metri pe zi, iar forțele ruse au avut nevoie de opt luni pentru a avansa de la Popasna și Svitlodarsk la pozițiile lor actuale de lângă Bahmut, aflate la o distanță de 25 km, respectiv 22 km. 

Pușilin a mai susținut că o victorie a ruşilor la Vuhledar ar permite operațiuni ofensive asupra Kurakhove, Marinka și Pokrovsk, deşi ruşii nu au reuşit un succes aici din 17 martie 2022, când Ministerul rus al Apărării a pretins în mod fals că a cucerit Marinka. Pușilin a mai spus şi că ruşii vor ocupa Avdiivka, dar nu a oferit nicio explicație cu privire la modul în care forțele ruse vor străpunge fortificațiile ucrainene făcute în ultimii 9 ani în jurul oraşului. Analiştii de la ISW susţin că asta arată că oficialii ruși supraestimează din nou capacitățile militare ale ruşilor de a avansa în regiunea Donețk într-o perioadă scurtă de timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ruşii forţează cucerirea Vuhledar, pregătesc o ofensivă iminentă în Ucraina. Au trimis trupe "super calificate" la Bahmut. De ce sunt înlocuiţi pe front mercenarii Wagner