Rusia ar culege date secrete prin antene montate pe clădirile ambasadelor din Europa. Reacția misiunii diplomatice de la București
Vizită surpriză la Kiev, acolo unde şeful NATO a ajuns pentru prima dată de la începutul războiului. Jens Stoltenberg a discutat cu preşedintele Zelenski despre aderarea Ucrainei la Alianţa Nord Atlantică. Moscova a reacţionat imediat - acest lucru ar reprezenta o ameninţare gravă la adresa securităţii Rusiei.
De Redactia Observator la 20.04.2023, 22:47Jens Stoltenberg a ajuns la Kiev în cursul dimineţii şi a inspectat tancurile ruseşti distruse de armata ucraineană. Şeful NATO i-a promis apoi lui Volodimir Zelenski că îl va sprijini în drumul spre aderarea la Alianţă.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Să fie clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO.
Preşedintele a cerut ca Ucraina să fie invitată să adere la summitul din iulie, de la Vilnius. Dar şi ca membrii NATO să trimită mai mult armament ţării sale.
Volodmir Zelenski, președintele Ucrainei: I-am adresat domnului secretar general cererea de a ne ajuta să depășim reținerea partenerilor noștri în furnizarea anumitor tipuri de arme. Mai precis, echipamentele moderne de aviație, artilerie cu rază lungă de acţiune și vehicule blindate.
- Zelenski insistă ca Ucraina să intre în NATO şi să primească mai multe arme. Stoltenberg: Viitorul Ucrainei...
- SUA au tehnologie nucleară sensibilă la Centrala Zaporojie, avertizează Rusia să nu se atingă de ea. Reacţia...
- "Arată că eşti un bărbat adevărat!" Reclama prin care ruşii sunt chemaţi să lupte în Ucraina. Ce salarii li...
Danemarca şi Ţările de Jos au cumpărat 14 tancuri Leopard 2 pe care le vor trimite la Kiev. Asta la o zi după ce armata ucraineană a primit şi primul ei sistem de rachete Patriot.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Patriot este un sistem de rachete sol-aer. Vizează avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Proiectilele sunt trase din baterii mobile şi costă fiecare circa 3,8 milioane de euro. De altfel întreg sistemul este extrem de costisitor - aproximativ 1,3 miliarde de euro. Patriot include şi o staţie radar, care detectează orice ameninţare aeriană şi care poate urmări 50 de ţinte simultan. Raza de acţiune este de 68 de kilometri.
Rusia susţine că va face tot ce îi stă în puteri pentru a zădărnici planurile Kievului
Reporter: Împiedicarea aderării Ucrainei la NATO rămâne unul dintre obiectivele operaţiunii militare speciale?
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Cu siguranţă! Pentru că altfel va fi o amenințare gravă, semnificativă pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre.
Rusia ar fi ocupată nu doar pe front, ci şi la nivel de servicii de informaţii. O amplă investigaţie arată că Moscova culege date secrete cu ajutorul unor antene montate pe clădirile ambasadelor din toată Europa.
Cinci asemenea dispozitive folosite pentru a urmări telefoanele și a intercepta comunicațiile persoanelor de care sunt interesaţi ruşii, cum ar fi politicienii, care nu folosesc întotdeauna comunicații criptate, ar fi instalate şi la Bucureşti.
Într-un răspuns la solicitarea Observator, misiunea diplomatică a explicat că transmiţătorul wireless a fost instalat cu permisiunea României şi în sistem de reciprocitate, cu o aprobare identică pentru ambasada ţării noastre din Moscova.