Rusia avertizează Europa că nu-i va furniza gaze dacă nu plăteşte în ruble: Nu livrăm gaze gratis
Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează EFE şi TASS. Război Rusia - Ucraina, ziua 33 LIVE TEXT.
De Redactia Observator la 28.03.2022, 15:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
”Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.
Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti. Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica "actelor de caritate”. Un astfel de comportament, potrivit lui Peskov, ”nu este nici posibil, nici convenabil”, pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.
La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.
Comisia Europeană, achiziţii comune de gaze
Ţările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziţii comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creşterea preţurilor la energie. Bruxellesul vrea să reducă achiziţiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.
Cei 27 de membri şi Comisia "vor colabora de urgenţă în ceea ce priveşte achiziţiile voluntare de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) şi hidrogen", profitând de ponderea economică a UE pentru a beneficia de preţuri mai avantajoase, potrivit concluziilor summitului de la Bruxelles, de săptămâna trecută.
"Achiziţiile comune, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, este cel mai bun instrument de reducere a preţurilor", a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron.
Plata în ruble a gazelor ruseşti, nici ''posibilă'', nici ''contractuală'' - Macron
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia lui Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici "posibilă", nici "contractuală", scrie AFP.
Această cerere "nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o", a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova. În această privinţă, "continuăm munca de analiză", a precizat el. Dar "toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro", a subliniat preşedintele Franţei.
"De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual", a insistat Emmanuel Macron. El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, "un mecanism de ocolire" a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.
Foarte îngrijorată, Germania a denunţat miercuri o "încălcare a contractului" din partea lui Vladimir Putin care a acordat o săptămână autorităţilor ruse să elaboreze noul sistem în ruble. În special Germania este dependentă de gazul rusesc, care reprezintă aproximativ 55% din importurile sale.
Şi în pofida invaziei Ucrainei, gazele ruseşti continuă să curgă către UE, care refuză să impună un embargo, precum Statele Unite şi Marea Britanie. Cu toate acestea, ţările europene s-au angajat să îşi reducă rapid dependenţa. "Suntem un foarte mare cumpărător de gaze ruseşti şi ceea ce este trăit ca o vulnerabilitate pentru noi este şi pentru Rusia, care nu poate schimba structura conductelor sale peste noapte", a ţinut să sublinieze şeful statului francez.