Rusia, acuzată de crime de război în Ucraina: "Foloseşte proiectile cu submuniţie şi termobarice". Zelenski vrea ca Moscova să plătească
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi Human Rights Watch (HRW) şi ambasadoarea ucraineană la ONU afirmă că Rusia atacă în Ucraina cu proiectile cu submuniţie şi termobarice, arme condamnate sau chiar interzise pe plan internaţional, transmite Reuters. În repetate rânduri, șeful statului ucrainean a acuzat Kremlinul că a comis crime de război şi a spus că ar trebui adusă în faţa unui tribunal internaţional.
De Redactia Observator la 01.03.2022, 11:20Amnesty acuză forţele ruse că au atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei unde se adăposteau civili. Ambasadoarea Oksana Markarova a declarat presei, după o întâlnire cu membri ai Congresului Statelor Unite, că Rusia a lansat în Ucraina şi o bombă termobarică (cunoscută şi ca "bombă cu vid" - n. red.)
"Au folosit azi bomba cu vid (...) Distrugerea pe care Rusia încearcă să o provoace în Ucraina este mare", a spus Markarova.
Bombele termobarice aspiră oxigenul din aerul înconjurător, generând o explozie cu temperatură ridicată şi producând o undă de şoc de durată semnificativ mai mare decât explozibilii convenţionali. Efectul este atât de puternic, încât poate vaporiza corpul omenesc, potrivit Agerpres.
Utilizarea armelor termobarice în Ucraina nu a fost confirmată. CNN a transmis că una din echipele sale a observat sâmbătă dimineaţa un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea frontierei ucrainene.
- Noi imagini din satelit cu convoiul armatei ruse care avansează spre Kiev. Umătorul atac major ar putea avea loc...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 6 LIVE TEXT. Un convoi rusesc de tancuri, lung de peste 60 de kilometri, se îndreaptă...
- Ambasada Chinei a început abia acum să-și evacueze cetăţenii din Ucraina. Ipotezele legate de mișcarea Beijingului
Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că a văzut ştirile respective, dar nu poate confirma că Rusia a făcut uz de astfel de arme. "Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război", a apreciat ea, adăugând că evaluarea va fi făcută de organizaţii internaţionale, iar preşedintele american Joe Biden "va căuta să participe la această dezbatere".
Zelenski vrea ca Rusia să fie adusă în faţa unui tribunal internaţional
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că este timpul ca Occidentul să ia în considerare impunerea unei zone de interdicţie aeriană pentru rachetele, avioanele şi elicopterele ruseşti ca răspuns la bombardarea oraşului Harkov.
Preşedintele Zelenski a spus că Rusia a realizat 56 de atacuri cu rachete şi a lansat 113 rachete de croazieră în cele cinci zile de când a invadat Ucraina. Informaţii neverificate independent.
Şeful statului ucrainean a acuzat Rusia că a comis crime de război şi a spus că ar trebui adusă în faţa unui tribunal internaţional.
El a mai spus că bombardarea oraşelor ucrainene a continuat şi în timpul primei runde de discuţii ruso-ucrainene, găzduite luni de Belarus. "Cred că Rusia încearcă să exercite presiuni în acest mod deloc subtil. Nu vă pierdeţi timpul. Nu acceptăm astfel de tactici. Negocierile corecte pot avea loc atunci când o parte nu loveşte cealaltă parte cu artilerie antiaeriană chiar în momentul negocierilor", a spus preşedintele ucrainean.
În aceeaşi intervenţie, Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie oprită şi să fie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU."Un stat care comite crime de război împotriva civililor nu poate fi membru al Consiliului de Securitate al ONU".
"Aici este Ucraina. Este Europa. Este anul 2022. Răul înarmat cu rachete, bombe şi artilerie trebuie oprit imediat. Distrus economic. Pentru a arăta că omenirea se poate apăra", a spus Zelenski.
Preşedintele Ucrainei a cerut, de asemenea, ca Rusiei să i se interzică accesul la toate porturile, canalele şi aeroporturile din lume.
Oficial ucrainean: Rușii au bombardat o clădire cu rachete GRAD
Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sinegubov, a declarat marţi că atacurile ruseşti cu rachete au lovit centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară. Rachetele au lovit sediul administraţiei regionale şi mai multe zone rezidenţiale.
Sinegubov a precizat că forţele ruse au folosit la Harkov rachete de croazieră GRAD, dar apărarea oraşului rezistă.
"Astfel de atacuri sunt un genocid împotriva poporului ucrainean, o crimă de război împotriva populaţiei civile", a afirmat oficialul într-o înregistrare video în care apare purtând vestă antiglonţ şi cască.
Imaginile au fost difuzate în mediile sociale; Sinegubov a arătat că nu se ştia încă numărul de victime. El a distribuit o filmare în care se vedea cum sediul administraţiei pe care o conduce este lovit de o rachetă care produce o explozie. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea înregistrării respective.