Rusia, încurajată să atace ţările NATO care nu investesc în apărare. Este soarta Alianţei la cheremul lui Donald Trump? Răspunsul unui analist de politică externă
Fundaţia pe care a fost clădită alianţa militară NATO - "Toţi pentru unul şi unul pentru toţi" - se clatină. Donald Trump încurajează Rusia să atace aliații NATO care investesc prea puţin în apărare. În timpul unui miting electoral, a dat de înţeles că nu ar apăra ţările NATO în faţa unui atac rusesc, dacă statele nu ating pragul sugerat de 2 la sută din PIB pentru apărare. NATO a criticat comentariile lui Trump – a spus că îi expun pe soldaţii americani şi europeni unui mare risc.
De Redactia Observator la 11.02.2024, 20:29Donald Trump, fostul preşedinte al SUA: Nu ai plătit? Eşti delincvent? Nu, nu te-aş proteja! De fapt, i-aş încuraja pe ei (pe ruşi - n.r.) să facă ce vor cu tine! Trebuie să plăteşti, trebuie să îţi plăteşti facturile!
Declaraţia care dă fiori ţărilor din Europa şi motive de bucurie lui Putin a fost răsplătită cu aplauze de susţinătorii lui Trump. Casa Albă a criticat, însă, rapid derapajul.
Andrew Bates, purtător de cuvânt al Casei Albe: Încurajarea invaziei aliaţilor noştri apropiaţi de către regimuri ucigaşe este îngrozitoarea şi deranjantă. Pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea globală şi economia noastră.
Analist: Nu poate Trump să decidă de unul singur nişte lucruri
- Reacţia şefului NATO la declaraţiile halucinante făcute de Trump. "Orice atac va fi întâmpinat cu un răspuns"
- Donald Trump afirmă că Rusia poate "să facă orice vrea" oricărei ţări NATO care nu-şi achită cheltuielile...
- Şeful NATO cere Europei să-şi mărească producţia de arme pentru a mări livrările către Ucraina şi pentru a...
Analistul de politică externă Răzvan Pantelimon a explicat în exclusivitate pentru Observator că soarta Alianţei Nord-Atlantice nu va fi la cheremul lui Donald Trump, care candidează pentru încă un mandat la Casa Albă.
Răzvan Pantelimon, analist de politica externă: Totul trebuie înţeles în acest context electoral, nu poate preşedintele Trump să decida de unul singur nişte lucruri atât de importante precum activarea articolului 5 din tratatul NATO sau neactivarea sau ieşirea din tratatul Alianţei Nord-Atlantice.
Cap de listă în topul cheltuielilor militare este Polonia
După ce Rusia a anexat Crimeea, acum 10 ani, NATO a sugerat că fiecare stat membru trebuie să aloce 2% din PIB pentru apărare. Din 31 de ţări, 19 nu au atins obiectivul. Cap de listă în topul cheltuielilor militare este Polonia, cu aproape 4%. România îndeplineşte cerinţa doar pe hârtie. Din 2017, de când Apărarea are 2% din PIB, MApN a reuşit să cheltuie toate fondurile într-un singur an.