Rusia s-a răzgândit: Aderarea Ucrainei la UE e la fel de rea pentru Moscova ca aderarea la NATO
Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite, a vorbit într-un interviu despre perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. El a subliniat că, în acest moment, Federația Rusă consideră un astfel de gest similar aderării la NATO, notează The Moscow Times.
De Adrian Popovici la 13.05.2022, 13:29Neutralitatea militară a Ucrainei și încetarea tuturor eforturilor legate de aderarea la NATO s-au numărat printre condițiile pe care Rusia le-ar fi impus pentru o încetare a războiului. În martie se specula că Rusia era dispusă să permită Ucrainei să se alăture comunității europene atâta vreme cât și-ar menține neutralitatea față de NATO. Cu toate acestea, declarațiile lui Dmitri Polianski marchează o schimbare a atitudinii la Kremlin.
O schimbare de atitudine la Moscova
Ambasadorul adjunct a subliniat în timpul interviului că, în acest moment, situația s-a schimbat, mai ales după afirmațiile făcute de șeful diplomației europene, Josep Borell, care a declarat că războiul din Ucraina trebuie câștigat pe câmpul de luptă și că UE ia în calcul o extindere a ajutorului acordat Kievuluiu. ”Situația s-a schimbat după declarația domnului Borrell că acest război ar trebui câștigat pe câmpul de luptă și după faptul că Uniunea Europeană este liderul livrărilor de arme”, a adăugat ambasadorul.
În plus, Dmitri Polianski a mai adăugat că Uniunea Europeană se află în fruntea eforturilor de înarmare a Ucrainei și că, din acest motiv, Federația Rusă consideră UE ca fiind asemănătoare alianței nord-atlantice. ”Poziția noastră față de Uniunea Europeană este acum mai asemănătoare cu cea față de NATO, deoarece nu vedem o diferență mare”, a declarat Dmitri Polianski în timpul interviului.
UE a dat Ucrainei ajutoare militare de peste 1,6 miliarde de dolari
Afirmațiile ambasadorului adjunct pornesc de la faptul că, de la începutul războiului, statele din Uniunea Europeană au oferit Ucrainei ajutoare militare care însumează peste 1,6 miliarde de dolari. În plus, oficialii de la Moscova au mai declarat, pe fondul evolutiei lente a războiului din Ucraina, că occidentalii folosesc această țară pentru a purta un război prin intermediari cu Federația Rusă.
În ceea ce privește evoluția conflictului din Ucraina, Dmitri Polianski a subliniat că nu vede, momentan, o soluție diplomatică și că ar urma un război de durată.
”NATO este un bloc foarte neprietenos pentru noi – este un inamic și NATO a recunoscut că Rusia este un inamic. Aceasta înseamnă că Finlanda și Suedia în loc de țări neutre devin dintr-odată parte a inamicului și se vor confrunta cu toate riscurile. Deci, ei ar suporta anumite riscuri de apărare, desigur, anumite costuri economice - dar depinde de ei să decidă ... Ei trăiau în mod normal, ca vecini buni cu noi, de zeci de ani; dacă aleg dintr-odată să devină parte dintr-un bloc foarte neprietenos, depinde de ei”, a adăugat ambasadorul, comentând știrile despre extinderea alianței.