Antena Meniu Search
x

UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, spune Josep Borrell

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 10:17

UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, spune Josep Borrell
UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, spune Josep Borrell - Profimedia

Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova "operaţiune militară specială", reaminteşte agenţia. În interviul citat, Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

"Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti", a spus oficialul european. Washingtonul intenţionează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism. 

Zelenski: Rusia că ''a uitat tot ce era important pentru învingătorii'' din 1945

"Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial", a acuzat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în ajunul comemorărilor din Rusia, de la 9 mai, care sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste, scrie AFP.

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski a criticat vehement într-un mesaj video duminică seară "bombardamentele violente" din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est, "de parcă nu ar fi astăzi 8 mai astăzi, ca şi cum mâine nu ar fi 9, într-un moment în care cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali".

"Ucraina şi lumea liberă îşi vor aduce aminte despre asta", a afirmat el. Potrivit lui Zelenski, Ucraina "a arătat că face parte din lumea liberă şi dintr-o Europă unită" în faţa "independenţei Moscovei în rău şi ură, pe care toată lumea o va vedea mâine".

Luni, tradiţionala paradă militară de 9 mai va avea loc la Moscova în Piaţa Roşie, o ocazie pentru Rusia de a face o demonstraţie de forţă în plină invazie a Ucrainei. "Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide", a acuzat din nou Zelenski în mesajul său video, referindu-se la cele "60 de persoane ucise" într-un bombardament, sâmbătă, asupra unei şcoli din estul Ucrainei unde se refugiaseră mai mulţi civili

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, spune Josep Borrell