Rusia cere Statelor Unite distrugerea sistemul anti-rachetă de la Deveselu
Rusia cere, oficial, Statelor Unite să distrugă sistemul anti-rachetă de la Deveselu. Ministerul rus al Apărării susţine că, de la baza din România, aflată în prezent sub comanda NATO, pot fi lansate şi rachete de croazieră în scopuri ofensive.
De Redactia Observator la 08.02.2019, 10:44Rusia cere, oficial, Statelor Unite să distrugă sistemul anti-rachetă de la Deveselu. Ministerul rus al Apărării susţine că, de la baza din România, aflată în prezent sub comanda NATO, pot fi lansate şi rachete de croazieră în scopuri ofensive. În replică, ministrul român de Externe spune că instalaţia de la Deveselu are doar un rol defensiv. Acuzaţiile Rusiei sunt menite doar să justifice proiectele sale de dezvoltare a unor noi rachete, care reprezintă un pericol serios pentru întreaga Europă, adaugă Teodor Meleşcanu.
Instalaţia de la Deveselu poate avea un rol ofensiv, ceea ce ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, susţine ministerul rus al Apărării. Atât Statele Unite, cât şi Rusia şi-au anunţat de curând retragerea din acest tratat, semnat în 1987.
Propunem părţii americane ca, atâta timp cât tratatul rămâne în vigoare, să ia măsurile necesare pentru a-l respecta, în primul rând prin distrugerea sistemelor de lansare de la sol MK-41 - Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării
Purtătorul de cuvânt nu a menţionat, explicit, România. Însă acum câteva zile, ministerul rus de externe spunea că sistemele MK-41 amplasate la Deveselu sunt cele care, în opinia Moscovei, încalcă tratatul de limitare a forţelor nucleare.
Guvernul român respinge acuzaţiile
Povestea că s-ar putea pune pe rampele de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară este pur şi simplu o găselniţă care n-are niciun fel de bază. Caută argumente şi teme prin care să-şi justifice producţia de rachete hipersonice care creează un pericol real - Theoror Meleșcanu, ministrul român de Externe
Rusia mai cere Statelor Unite să-şi distrugă şi dronele de atac, pe motiv că şi acestea contravin tratatului din 1987. La rândul său, Administraţia americană a acuzat Rusia de mai multe ori, în ultimii ani, că a încălcat prevederile tratatului prin testarea unor noi modele de rachete.